Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11482
De la 07 Ianuarie 2003
111279816
Editorial

Agheasma malefică

  • Ioan Rotundu
  • 5 January 2014, 23:00
În toamna anului 2012 am filmat la Flămânzi un reportaj legat de conflictul dintre doi vecini. Unul dintre ei, reclamantul, l-a acuzat pe celălalt că printre altele i-a stropit în curte cu agheasmă malefică. Auzeam pentru prima oară că există un astfel de lichid care, în loc să aibă puteri mântuitoare, avea puteri malefice.
De atunci am acordat mai multă atenţie la afirmaţiile credincioşilor despre ceea ce mie îmi era cunoscut ca fiind ceva sfânt, ceva care are puterea de a-l feri pe credincios de relele semenilor, de blestemele unor rău voitori: agheasma. Am constatat cu surprindere că ceea ce eu veneram, precum majoritatea credincioşilor ortodocşi, ca fiind apă sfinţită cu puteri tămăduitoare şi în acelaşi timp protectoare de forţele răului, nu este tocmai aşa. Este cu puteri tămăduitoare şi protectoare acea apă sfinţită de către preoţii cu adevărat credincioşi lui Dumnezeu şi cu teamă de puterile Acestuia dar nu şi acea apă ce a fost declarată agheasmă în urma unui ritual săvârşit de preoţii cu sufletul vândut diavolului. Agheasma unor astfel de preoţi poate fi considerată a fiu agheasmă malefică, agheasmă care poate produce mult rău atunci când este folosită la îndemnul forţelor necurate.
Răşitaru, flămânzeanul care mi-a făcut pentru prima dată cunoscută existenţa acestei ape sfinţite ce poartă cu ea, pe acolo pe unde este stropită, puteri malefice, fiind om simplu şi cu puţină educaţie filozofico-religioasă n-a putut să-mi explice ceea ce am înţeles şi singur mai târziu: cum sunt batjocorite cele mai sfinte simboluri ale credinţei chiar de către cei puşi să le ocrotească.
Toate aceste gânduri m-au cuprins când am citit o nouă ştire legată de modul în care creştinii ortodocşi aşteaptă sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos pentru a-şi procura mult râvnita agheasmă ce este considerată cel mai eficient leac de peste an, folosit în cele mai neaşteptate împrejurări în care s-ar crede că au apărut forţele răului şi ar putea fi alungate prin simpla stropire cu această apă sfinţită.
Duminică, la Constanţa, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a sfinţit nu mai mult de 60 tone de apă. Apa s-a aflat depozitată în bazine uriaşe şi în cisterne. Au fost pregătite şi 120 mii peturi pentru ca toţi credincioşii să poată primi agheasmă. Numai că sticlele din plastic nu aveau şi dop, capacul fiind distribuit separat de sticlă. De aici a izbucnit un întreg scandal, oamenii s-au călcat în picioare, s-au înjurat reciproc, s-au afurisit şi cine a fost mai voinic a ajuns să pună mâna pe mult râvnitul capac.
Nu trebuie să fii neapărat creştin, este suficient să aparţii lumii civilizate ca să te întrebi ce fel de oameni au fost cei care s-au încăierat, înjurat, umilit şi lovit pentru a prinde o sticlă cu agheasmă? Se mai poate spune că acea apă aflată în sticlele lor este sfinţită? Cine şi cu ce puteri a sfinţit-o dacă ea a ajuns în mâna credincioşilor prin puterile diavolului, sub controlul forţelor răului, a forţelor malefice cum ar fi spus Răşitaru din Flămânzi?
Apoi, ce apă sfinţită poate fi aceea când cel care pretinde că i-a dat puteri divine este el însuşi aflat sub puterea forţelor necurate. Acest Teodosie, aflat încă în funcţia de arhiepiscop al Tomisului, poate fi considerat în orice fel numai slujitorul lui Dumnezeu nu.
Spicuind din presa naţională şi cea constănţeană aflăm că Teodosie a fost implicat în scandaluri de relaţii sexuale cu minori, acuzat de fals în actele oficiale ale Arhiepiscopiei Tomisului, acuzat de eliberare de diplome de licenţă false, implicat într-un scandal de devalizare a Băncii Dacia Felix împreună cu omul de afaceri Sever Mureşan, a înşelat mai mulţi credincioşi luându-le suma de 3000 de euro pentru a le intermedia accesul la Sfântul Duh etc.
Precum se poate constata IPS Teodosie este mult mai bine ancorat în Codul penal decât în Biblie. Ca orice om normal, firesc este să te întrenbi cum poate un astfel de personaj să dea apei sfinţite numită agheasmă puteri divine? Puteri malefice cu certitudine.
Ciudat este însă faptul că arhiepiscopul n-a păţit nimic iar Patriarhia Română l-a protejat din toate puterile sale instituţionale iar personajul nostru slujeşte şi acum în numele BOR. Ne întrebăm de unde atâta răutate între români? Iată de unde!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop general 2014
Gastronomie: Fasole făcăluită
Bancul zilei: Eroul din Afganistan
Ucraina: Inca o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă
România este vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice
Grecia va conduce UE in stil spartan, în următoarele 6 luni
BNR şi-a numărat banii puşi "la ciorap"
Protocolul USL, doar pe hârtie în 8 judeţe
PSD şi PNL si-ar fi format alte majorităţi
Tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României
Un nou protest la Pungeşti: Localnicii acuză presiunile jandarmilor
Don Juan de Alaska bântuie prin Botoşani
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor IV
Botoşani: Ţurcanu atacă în forţă politica anului 2014
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă