Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19118
De la 07 Ianuarie 2003
122879185
Editorial

Ăia hoţi, ăştia, hoţi, mama lor la toţi!

  • Ioan Rotundu
  • 28 May 2013, 23:00
Premierul Victor Ponta, din populism sau dintr-un demers sincer, a anunţat că PSD va cere modificarea unui articol din Constituţia României în aşa fel încât să se poată proceda la confiscarea bunurilor dobândite prin infracţiuni precum şi în cazul aplicării unor contravenţii
Ieri, însă, el s-a arătat extrem de rezervat în realizarea acestui demers. Forumul constituţional, un fel de amestecătură de organizaţii ale societăţii civile nu a stabilit o concluzie certă în privinţa confiscării. Nici la Comisia din Parlament, care se ocupă de modificările ce urmează a fi aduse Constituţiei, nu s-a agreat demersul PSD.
Premierul a declarat că parlamentarii PNL, PDL şi UDMR nu susţin confiscarea bunurilor dobândite prin comiterea de infracţiuni, ceea ce nu va permite realizarea unei majorităţi atunci când propunerea va fi supusă la vot. Mi se pare normal ca politicienii, foşti sau aflaţi la guvernare, să nu voteze confiscarea de bunuri. Nu cred să fie printre ei vreunul care să fi strâns averea declarată pe căi cinstite.
Toţi cei care au fost sau sunt la putere, cei care au susţinut în alegeri un partid sau altul, n-au făcut altceva decât să-şi creeze pârghii de acces la banii publici. În România postdecembristă s-a furat enorm, sute de miliarde de euro, de câteva ori bugetul ţării, dar marile hoţii au rămas nesancţionate de lege aşa cum nepedepsiţi au rămas şi autorii acestor imense furturi.
N-a fost nimeni trimis în judecată şi condamnat pentru privatizări frauduloase, pentru cheltuirea banului public pe investiţii inutile sau pe seama cărora s-au furat sume enorme.
Fostul premier Năstase a fost condamnat pentru o pârlăcie prin care a adunat cu forţa bani pentru campania sa electorală la alegerile prezidenţiale din anul 2004, dar n-a fost judecat pentru contractul păgubos încheiat cu compania americană Bechtel, pentru privatizarea rezervelor de petrol şi gaze ale României pe sume de nimic etc. Preşedintele Traian Băsescu n-a fost judecat şi condamnat pentru că a făcut dispărută flora ţării.
Recenta condamnare în dosarul schimburilor de teren cu Armata a fostului ministru Babiuc şi a generalului Cioflină este o decizie şchioapă, de vreme ce profitorul Gigi Becali a rămas cu pământurile şi nu i-au fost confiscate pentru că le-a dobândit printr-un schimb fraudulos.
Nici în cazul politicienilor de rang mai mic care au fost condamnaţi pentru acte de corupţie nu s-a dispus confiscarea averilor dobândite prin comiterea actelor infracţionale.
Nu mai departe la Botoşani avem o serie de exemple de averi dobândite în condiţii netransparente. Cât a fost senator şi preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac a ridicat în Botoşani, pe strada Puşkin, o mândreţe de vilă. Mai are o casă de vacanţă în apropiere de Mănăstirea Putna. Cât a fost patronul societăţii Vinalcool n-a acumulat avere dar a făcut-o ca demnitar public cu venituri bugetare.
Costică Macaleţi, deţinător de funcţii bugetare din 2000 încoace, şi-a ridicat şi el la Vlădeni o mândreţe de vilă ce valorează câteva miliarde de lei.
Toţi aceştia n-au cum să susţină demersul premierului Ponta pentru că se ştiu cu musca pe căciulă, aşa cum cu musca pe căciulă se ştiu şi actualii parlamentari, indiferent de culoarea lor politică.
Demersul premi9erului Ponta, chiar dacă este sincer şi moral faţă de întreaga societate românească nu va avea succes pentru că, vorba cântecului din repertoriul lui Victor Socaciu:
Ăia hoţi, ăştia hoţi,
Muma lor la toţi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei. Judecătorul şi văduva
Botoşani: Cine şi cum părăduieşte patrimoniul Staţiunii Popăuţi
Ioan Rotundu
,,Atât eu, cât şi celelalte persoane implicate avem o singură aşteptare: să trezim poporul ăsta adormit“
Scandal în Nepal pe seama unui alpinist britanic
Victor Ponta ar rezilia contractul cu Bechtel, dar nu ştie când şi cum
Ponta nu are sprijin politic în confiscarea bunurilor
Constituţia USL - o prevedere schimbă logica scenei politice
Rusia: Livrarea de sisteme sofisticate de apărare S-300 către Siria va descuraja anumite spirite încinse
Israel: Vom şti ce să facem
S-a aprobat reducerea cvorumului la referendumuri la 30%
Hackerii chinezi au furat informaţii militare secrete ale SUA
Au împăcat varza şi capra şi au sacrificat lupul
Alune americane
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog