Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16963
De la 07 Ianuarie 2003
93928647
Editorial

Alianța DA pe drumul Golgotei

  • Ioan Rotundu
  • 9 July 2006, 23:00
Nu trebuie să fii analist politic de stirpea lui Ion Cristoiu ca să-ți dai seama că în interiorul Alianței DA prietenia politică s-a alterat rău de tot. De la bun început, când formarea Alianței DA se afla în fașă, m-am exprimat către unii prieteni politici locali că un kilimet politic cu Partidul Democrat ar fi sinucidere curată pentru acel sau acele partide. M-am bazat atunci, ca și acum, pe modul în care s-a comportat PD-ul în guvernarea CDR din 1996 – 2000. N-a fost atunci zi lăsată de la Dumnezeu ca ministrul Băsescu, sau alți miniștri din partidul în fruntea căruia Băsescu s-a cocoțat ulterior, înlăturându-l fără scrupule pe Petre Roman, să nu facă zile negre țărăniștilor. Orice propunere venită din partea PNȚCD era blocată de către oponența manifestată fățiș și răutăcios de PD. Nici măcar obositul Sergiu Cunescu, ce pornise la drum cu PD-ul, formând, pentru un moment, fericita alianță USD, n-a scăpat de hărțuielile lui Băsescu et compania. Înșelat în privința Internaționalei Socialiste, unde PD-ul a intrat pe ușa din dos, folosindu-se de PSDR cu care s-a cumetrit în USD, liderul adevăratei social-democrații românești Sergiu Cunescu a fost apoi marginalizat iar USD-ul aruncat la coșul de gunoi al politicului.
Dar ce avem în momentul de față? PNL-ul a prins un trend politic de care ține și cu dinții. Găselnița cu retragerea trupelor române din Irak, nu numai că este o lovitură politică de imagine pentru președintele Băsescu și PD, dar este și pe placul electoratului. Președintele Băsescu știe acest lucru, de unde și lupta pe care o duce în a-l compromite pe premierul Tăriceanu și ministrul Apărării Atanasiu. PD-ul și-a întărit forțele de luptă în cadrul Alianței DA. Prezența lui Berceanu în fruntea ministerului Transporturilor spune multe. O dată, că PD-ul se pregătește să controleze cât mai mult din sfera puterii, iar Berceanu este experimentat pentru așa ceva. A doua oară, se cer bani pentru partid, într-o eventuală confruntare electorală, domeniu în care Berceanu iar excelează.
Aproape săptămânal se dau publicității câte un sondaj de opinie, prin care președintele Băsescu și PD-ul sunt ridicați pe culmi de glorie. Ca să păstrez nota pesimistă a celebrului om de cultură Octavian Paler, nu cred o iotă din aceste sondaje. Sunt comenzi politice onorate din plin, pentru că pe la noi banul face legea: Mai știu aceste institute de sondaje că, oricât ar minți, românii n-au ajuns încă la nivelul de conștientizare morală ca să le ceară socoteală pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă, manipulând o întreagă națiune.
Și ieri s-a dat publicității un sondaj. Bineînțeles că președintele Băsescu este „cel mai iubit dintre pământeni” iar Alianța DA se bucură de 60% din opțiunile de vot. Iată și partea insidioasă a acestui sondaj. Alianța DA se bucură de 60% din opțiunile electorale, dar aceasta grație PD-ului, care dacă ar candida singur în alegeri, ar fi preferatul a 70% din cel al Alianței. Măi, să fie! O fi românul chiar atât de îndobitocit încât să nu mai observe cine din cadrul Alianței DA joacă cinstit și cine joacă la cacealma politică? Am spus-o și-o repet: și PSD-ul înainte de a pierde alegerile se cocoța în vârf de sondaje. Minciuna nu l-a ajutat cu nimic.
Ce mai aduce nou sondajul? Îi aduce în prim plan politic pe Becali și Vadim Tudor, după care, la coadă, este agățat Tăriceanu. Un campion al inculturii și un pervers politic prostituat cultural. Arătarea celor doi în prim planul politicii românești, precum în minunile dumnezeiești, aduce mai mult cu vedeniile gâgâitului de la Maglavid decât cu arătarea „Fecioarei Maria la Orleans” copiilor neprihăniți. Fără doar și poate că este opera președintelui Băsescu, de a-i compromite pe liberali. Băsescu vrea sacrificarea liberalilor și aducerea la putere a PD-ului, într-o formulă care să-i garanteze al doilea mandat prezidențial. Pentru a-și atinge scopul nu se va da înlături de la nici un sacrificiu politic.
Acest joc prezidențial este extrem de periculos pentru viitorul politic al României. Ce-a reușit președintele Băsescu este că a înscris Alianța DA pe drumul Golgotei și i-a rezervat crucea din mijloc. Urmează ca pe una din crucile rezervate tâlharilor să fie răstignit Dan Voiculescu. Pentru rolul lui Baraba se luptă Becali și Vadim. Pentru a se împlini și de această dată consemnările evanghelice, unul dintre cei doi va fi crucificat. Alegerea o va face tot președintele Băsescu. Ce nu se va împlini biblic? Crucificarea Alianței Da nu se va solda nici cu învierea PNL-ului nici cu cea a PD-ului. Vor muri amândouă formațiunile politice. Din cenușa lor, precum în legenda cu pasărea Phoenix, președintele Băsescu va plămădi mult așteptatul PDSR, despre care Geoană deja trâmbițează, văzându-se premierul ce va putea face gașcă politică cu președintele Băsescu. Să ne rugăm lui Dumnezeu să nu fie așa!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Moldovenii, între contrabandă și comerțul cinstit
Comentariu la comentarii (CX)
(Ioan Rotundu)
Populația din mediul rural școlită asupra politicilor agrare
Consilierii locali PSD își contabilizează bulinele negre
Democrații anunță mișcări masive de forțe
HeartRock a făcut din Malaimare fan rock
Maraton de vară al Rapsozilor Botoșanilor
Aerisirea, bat-o vina!
"Bogdan Olteanu nu este un câștig pentru politică"
"Propunerea PNL de desființare a CSAT este infantilă"
PSD nu vrea să fie asociat cu acțiunile guvernanților
Joc pe calculator în care românii extermină maghiari
Mona Muscă e sătulă de circ în politică
Liberalii le recomandă primarilor de pe litoral să micșoreze taxele
Vulpile, pericol public în județul Mureș
Poluare cu rumeguș și bălegar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă