Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26946
De la 07 Ianuarie 2003
92390457
Editorial

Amenzile, politicienii şi gripa aviară

  • Ioan Rotundu
  • 2 June 2006, 23:00
În aceste zile, Guvernul Tăriceanu, printr-o ordonanţă izvorâtă din puţul gândirii politicii româneşti, ca multe alte ordonanţe dealtfel, a majorat la şase milioane de lei amenda pentru cei care se manifestă violent asupra animalelor domestice de muncă sau agrement. Dacă un ţăran îşi va permite să pună în jug boul sau vaca ce n-a împlinit doi ani, va scoate din buzunar nici mai mult nici mai puţin decât şase milioane de lei. Preţul amenzii ce-o va plăti pentru că nu a respectat drepturile europene ale animalelor. Aceeaşi amendă o va plăti dacă va pune ciomagul pe spinarea vitei din jug, a calului înhămat la plug sau la căruţa prea încărcată ce n-o poate trage la deal, başca dacă nu va respecta concediul prenatal şi postnatal a animalei gestante sau ce-a născut.
Să ne oprim asupra acestor forme coercitive de pedepsire a încălcării drepturilor acordate prin lege animalelor de muncă, de curte etc. Nu ştiu cine-s votanţii unor astfel de ordonanţe, nominal vorbind, dar regăsesc în aceste măsuri legislative spiritul peiorativ al gândirii româneşti în probleme ce vizează imaginea civilizaţiei şi culturii noastre. Majoritatea ţăranilor nu câştigă într-un an de zile, lichid vorbind, şase milioane de lei. Politica de ultimă oră a Guvenului Tăriceanu privind Agricultura l-a lăsat pe ţăranul român fără subvenţii la lucrările agricole. Nevoit să-şi are bucata de ogor cu calul sau vita, nu-i de mirare că ţăranul îşi va descărca năduful pe spinarea bietului animal, altoindu-l din când în când pe spinare cu ciomagul.
Să ne imaginăm că la capătul său de ogor, în care şi-a înfipt lama plugului tras de un cal piele şi oase, stă un dolofan de medic veterinar cu carnetul de procese verbale de amenzi în mână. Pe la jumătatea lungimii ogorului, calul, slăbit din iarnă, pică în brazdă. Ciomagul, mânuit cu abilitate de ţăran, îl „convinge” pe bietul animal că tot mai bine-i în picioare, trăgând plugul, decât jos, încasând ciomege. Ajuns la capă de ogor, medicul veterinar, frecându-şi bucuros mâinile că l-a prins pe „tătar”, îl altoieşte pe ţăran cu amenda stabilită în cuantum generos de către Guvernul Tăriceanu. Nedumerit unde a greşit, ţăranul îşi va descărca noii nervi acumulaţi tot pe spinarea bietului cal.
Judecând problema prin rostul social al amenzii, constatăm că politicienii noştri sunt tot mai îndobitociţi de la o zi la alta. Amenda are rol educativ şi de prevenire a răului. Ce educaţie i se poate face ţăranului, când îl amendezi luându-i câştigul pe un an întreg? Un astfel de amendat va râde şi cu curul. De unde să ia el şase milioane de lei pentru a-şi plăti amenda? N-o va plăti niciodată, dar va deveni şi mai mult înrăit asupra clase politice. Dacă amenda ar fi fost o sută de mii de lei, încasabilă pe loc, pe ţăran l-ar fi durut mai mult. El ar fi constatat că ciomagul aplicat „educativ” animalului l-a văduvit de patru pachete cu ţigări sau de doi litri de ulei, zahăr, orez etc. Trecută din buzunarul său îl cel al statului, suta de mii de lei vechi ar fi devenit cu adevărat un preţ real al muncii de educaţie şi prevenire a abuzurilor faţă de animale, ar fi avut eficienţă socială. Altfel spus, amenzile stabilite, pe lângă faptul că nu sunt umane, n-au nici logică. În schimb sunt o dovadă elocventă că gândirea clasei politice româneşti este una aeriană şi nu legată de realităţile românului de rând.
O altă dovadă a prostiei guvernamentale româneşti este şi măsura de a se interzice ţăranilor de a mai lăsa păsările dincolo de gardul curţii. De mii de ani ţăranul, român sau de-aiurea, şi-a crescut raţele, gâştele lăsându-le cale liberă spre râul din apropierea satului. Cum îl va convinge Guvernul Tăriceanu să-şi ţină gâsca şi raţa în coteţ? Prin confiscare nu se va rezolva problema. Cine să facă confiscarea? Veterinarul satului n-o va face decât dacă i se va pune gardă personală 24 din 24 de ore, şi nici atunci nu va avea curajul. Oricine va încerca să prindă păsările de pe tăpşanul satului sau malul râului va trebui să învingă îndârjirea ţăranului proprietar. Cred că cei din Guvernul Tăriceanu, vorba scriitorului Octavian Paler, suferă de grave boli psihice. Îngrădirea păsărilor în curtea ţăranului este o măsură similară cu cea dacă s-ar fi interzis ţăranului să accepte aterizarea în curtea sa a păsărilor sălbatice, cum ar fi porumbeii, guguştiucii şi, mai nou, berzele.
Desigur, problema gripei aviare nu-i una cu care se poate glumi. Dar nici aplicarea unor măsuri aberante nu-şi au justificare. Cred că ar fi mult mai eficient pentru Guvernul Tăriceanu să stabilească răspândirea gripei aviare pe căile naturale, luând măsuri adecvate, faţă de răspândirea dirijată de către mâna omului pentru a-şi prospera afacerile pe banii publici, trimiţându-i pe vinovaţi în faţa Justiţiei. Este părerea mea şi nu abdic de la ea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cruciada primarului karatist cu Flămânzii de dreptate
Anna Nicole Smith este însărcinată
Pete Doherty, arestat la bordul unei curse Londra-Barcelona
Ronaldo l-a depăşit la o licitaţie pe Ronaldinho
Zeci de mii de dolari pentru relicve de pe Titanic
O togoleză de 24 de ani aleasă 'Miss Cupa Mondială'
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemultumiţi
Ancheta în cazul morţii prinţesei Diana profită de o tehnologie revoluţionară
Vicepremierul Copos are probleme cu justiţia
Statele UE nu au ajuns la un acord cu privire la săptămâna de lucru
CNA a monitorizat violenţa în desenele animate
Păsările lăsate libere pe stradă sau pe câmp vor fi confiscate
Toate femeile gravide şi lăuzele vor primi asistenţă medicală gratuită
Desemnarea unui vicepremier în locul lui Copos
Ministrul educaţiei - în dialog telefonic cu elevii
Horoscop
Comentariu la comentarii (XCI)
(Ioan Rotundu)
Numărul spitalizărilor a crescut de zece ori
Început de vară cu multe competiţii
Comisarul Roşu nu are bani de şpagă
Poliţişti lăsaţi fără soldă
Investitori străini, interesaţi de spaţiile Stipo
Mâncare şi şoşoni
Furată de o cunoştinţă
Au uitat când s-au uitat la film
Formarea profesională a şomerilor
Promisiuni pentru investiţii în sursa de energie termică
Marş amânat de ploi
Directorii de şcoală învăţă management
Parchetul, sesizat pentru un omor inexistent
„Zilele Eminescu” ajunse la ediţia a XXXVII
Peneliştii au mai achiziţionat un primar
Înjunghiat de gazdă
Copii înfometaţi de birocraţie
Un şofer a părăsit locul faptei
Elevii botoşăneni ne fac cinste în lume
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă