Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7667 lei
1 USD = 4.3224 lei


Număr accesări
Astăzi:
2854
De la 07 Ianuarie 2003
72131587
Editorial

Anchete mai dure decât la fosta Securitate

  • Ioan Rotundu
  • 8 October 2006, 23:00
După o anchetă prelungită pe durata a zeci de ore, vineri, 6 octombrie, procurorul de şedinţă Lăcrămioara Balica a leşinat în instanţa de judecată, în încercarea de-ai convinge pe judecători să emită mandate de arestare pentru cei 15 reţinuţi şi acuzaţi de contrabandă cu ţigări. Cum s-a putut ajunge la o astfel de situaţie jenantă, o manifestare de slăbiciune din partea celor chemaţi să înfăptuiască actul de justiţie? Să trecem în revistă o serie de evenimente, cunoscute deja cititorilor.
La televiziunile naţionale, prin ziarele centrale şi locale sunt alocate spaţii largi unor reţineri spectaculoase de persoane publice de rang înalt, a unor politicieni înnădiţi la şperţ sau corupţi, a unor întreprinzători de mare anvergură, a escrocilor de rând. Urmează apoi sarabanda audierilor la Parchet, a derulării proceselor prin sălile de judecată şi cu un happy-end, de obicei cunoscut şi fericit: punerea în libertate a celor reţinuţi sau arestaţi. Am putut observa din tot acest circ naţional găzduit de justiţia română că descinderile la cei suspecţi de fac, de preferinţă, pe timp de noapte, cu mascaţi, zăngănit de arme, declicuri de pistoale, răcnete precum pe vremuri prin caravanele pornite să ocupe vestul sălbatic şi clinchetul cătuşelor învârtite prin aer precum lasourile westman-ilor menite să-i ştranguleze pe indienii ce-au îndrăznit să-şi apere teritoriile.
După ce infractorii – prezumţia de nevinovăţie în astfel de cazuri este lăsată dincolo de uşa spart㠖 ajung sub genunchii apăsători ai mascaţilor, li se pun cât mai brutal şi ameninţător cătuşele, sunt scoşi cu emfază şi aer biruitor pe sub luminile camerelor de filmat şi băgaţi, de-a valma, în dubă. Aduşi în faţa procurorilor, imediat se declanşează ancheta. Fie zi lucrătoare, fie seară sau noapte, fie zi liberă de sâmbătă sau duminică anchetatorii se dăruiesc cu sârg muncii lor specifice. Ore în şir din zi sau noapte, reţinuţii, femei sau bărbaţi, tineri sau vârstnici, sănătoşi ori bolnavi închipuiţi sau de-a adevăratălea sunt supuşi torturii de a recunoaşte fapte comise sau presupuse că le-ar fi comis. Ancheta este urmată de o altă parodie juridică.
Imediat ce s-au finalizat cercetările de către procurori, cei reţinuţi sunt băgaţi în sala de judecată tot cam pe la ceas de seară sau noapte. Judecătorii, sculaţi din somn sau rămaşi în aşteptare după orele de program, avocaţi angajaţi sau puşi formal din oficiu, ziarişti ahtiaţi după evenimente senzaţionale şi români aflaţi în faţa televizoarelor ce transmit totul în direct suntem cu toţii participanţi la acest circ ce spulberă flagrant toate drepturile omului despre care perorăm cu toţii. Să ne amintim de „cazul Patriciu” audiat la Parchet până în miez de noapte şi judecat cam tot pe la cântatul cocoşului de la ora 00,00.
Toate aceste proceduri juridice nu diferă cu nimic de „meniul” oferit de fosta Securitate, care descindea la domiciliul celor vizaţi în miez de noapte, îi anchetau şi băteau în miez de noapte, îi împuşcau prin beciuri în miez de noapte, îi transportau de la o închisoare la alta tot în întunericul nopţii. Singura diferenţă este că, deşi mâncărimile de palme le-au rămas, mascaţii şi anchetatorii nu ne mai pot împuşca. În schimb ne pot ghigosi fără teamă, masca fiindu-le pavăză în faţa legii.
E limpede că acest mod de a proceda, nu numai că este în afara cadrului legal şi poate produce grave erori judiciare generate de epuizarea în muncă a anchetatorilor sau cedarea psihică a anchetatului care va recunoaşte fapte ce nu le-a comis, dar el aparţine Evului Mediu, perioadă plină de obscurantism şi manifestări violente. Ce spune legislaţia?
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (DUDO), adoptată de ONU prin rezoluţia 217 A (III) din 10 decembrie 1948, ratificată de România, la art. 5 stipulează: „Nimeni nu va fi supus la tortură, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane, sau degradante”. Modul în care acţionează trupele de mascaţi, şi poliţia în general, este inuman, degradant, crud. Convenţia ONU împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York în 10 decembrie 1984, la art. 1 explică ce înseamnă tortură: „În sensul prezenţei convenţii, termenul tortură înseamnă orice act prin care se provoacă unei persoane, cu intenţie, o durere sau suferinţe puternice, fizice ori psihice, mai ales cu scopul de a obţine de la această persoană terţă informaţii sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o terţă persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis, de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori de a o intimida sau a face presiuni asupra unei terţe persoane, sau pentru oricare alt motiv bazat pe o formă de discriminare oricare ar fi ea, atunci când o asemenea durere sau astfel de suferinţe sunt aplicate de către un agent al autorităţii publice sau de orice altă persoană care acţionează cu titlu oficial sau la instigarea ori cu consimţământul expres sau tacit al unor asemenea persoane.”
Ancheta pe timp de noapte, prelungită pe parcursul a zeci de ore, în zilele libere sunt torturi psihice aplicate de anchetatori cu bună ştiinţă. Numai că, de multe ori, astfel de anchete produc victime şi în rândul lor, cazul procurorului Lăcrămioara Marica, iar mai vechi, cazul acelei grefiere care a decedat din epuizare fizică şi psihică, fiind copleşită de volumul lucrărilor. Dacă descinderile în forţă cu aducerea victimei sub genunchiul mascatului n-a produs încă victime, moartea vreunui nefericit cardiac sau cu vreo altă formă de boală nu înseamnă că trebuie să aibă loc un asemenea eveniment ca să fie luate măsuri de intrare în legalitate.
Cât priveşte ancheta sub tortură, fizică sau psihică, avem suficienţi morţi în arestul Poliţiei din Botoşani, decese produse după 1990, fără să fie găsit vreun vinovat din rândul poliţiştilor. Mortul a fost vinovatul, de fiecare dată. Întrăm în Europa, dar cu ce intrăm? Cu tortura fizică şi psihică, cu o justiţie ce păstrează normele morale şi juridice de drept penal cu care ne-a îndoctrinat Moscova? Cu experienţa în anchete perpetuată de la fosta Securitate, atât prin legislaţie cât şi prin păstrarea în sistem a unor procurori, poliţişti şi chiar avocaţi?
În opinia mea, reforma în justiţie încă n-a avut loc. O astfel de reformă trebuie să pornească de la principiile promovării valorilor umane, a respectului faţă de cetăţean, a cântăririi faptelor sale printr-un sistem juridic fundamentat pe astfel de principii şi nu pe experienţa atroce acumulată în regimul comunist. Reforma trebuie să umanizeze inclusiv munca magistraţilor, a personalului auxiliar şi cel implicat direct sau indirect în înfăptuirea actului de justiţie. Nu violenţa puterii asupra cetăţeanului de rând, mediatizată din belşug, trebuie să fie baza formării în viaţă a noilor generaţii. Degeaba punem bulină roşie la nu ştiu ce film, când la telejurnal copilul vede cum mascaţii năvălesc în casă în răcnete barbare. Să se întrebe cei ce generează astfel de violenţe cam ce se petrece în sufletul uni copil ce asistă sau vede astfel de scene. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (8)]


Comentariu la comentarii (CLXXX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
A ratat şansa de a fi poliţist
Ruladă de ficat
Liderul LSI pofteşte la profitul angajatorilor în favoarea angajaţilor
AJOFM a verificat peste 350 de agenţi economici
Spitalul judeţean a depăşit planul de internări stabilit de CJAS
Directorul Mimor are probleme de management spitalicesc
Alcoolul la volan l-a băgat în şanţ
Agent de poliţie în stare de ebrietate la volan
Trei incineratoare spitaliceşti urmează să fie închise
Rampele pentru personale cu handicap intră în atenţia inspectorilor IJC
Discriminări în rândul salariaţilor DGASPC
Cursuri de pregătire pentru angajaţii primăriilor
Primarii plecaţi în Germania s-au întors mai docţi
Democratul Achiţei îi consideră pe politicieni nişte profani
Furtună dă ultimatum democraţilor
Soarta actului artistic pusă pe tapet la Ipoteşti
Marea provocare a comunităţilor locale numită descentralizarea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă