Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17268
De la 07 Ianuarie 2003
122877335
Editorial

Arde-l pe opincar, dar fă-o cu dreptate!

  • Ioan Rotundu
  • 12 December 2006, 23:00
Noul Cod rutier a intrat în vigoare. Iar odată cu aplicarea lui, au început să iasă la iveală şi monstruozităţile. Rod al inteligenţei unei clase politice compromisă în totalitate prin acte de corupţie, servilism faţă de cei puternici şi aroganţă faţă de proprii votanţi, grijulii să-şi asigure un trai luxos, lor şi clicii cu care s-au înconjurat, Codul, o sumă de norme juridice menite să reglementeze circulaţia pe drumurile publice, s-a transformat într-un instrument de tortură psihică a ţăranilor, nelipsindu-i mult ca să devină un mijloc de suprimare a dreptului la viaţă pentru cei năpăstuiţi. Că altfel nu poate fi interpretată restricţia introdusă asupra posesorilor de mijloace de transport cu tracţiune hipo pe drumurile publice de categorie europeană şi naţională.
Dumitru Zmău, şeful peste Poliţia rutieră Botoşani, recunoaşte că subordonaţii săi aplică amenzi substanţiale ţăranilor prinşi cu căruţa pe drumurile naţionale, că europene încă nu ne-a fost lăsat de la Dumnezeu să avem. Acelaşi Zmău recunoaşte că ţăranii n-au alternativă la circulaţie, iar pentru amenzile aplicate nu sunt semne că vor putea fi încasate. De la amenda aplicată, până la confiscarea mijlocului de transport, nu-i decât un pas. Iar Codul, prin generozitatea parlamentarilor, a prevăzut şi această măsură extremă: confiscarea. Nu va plăti amenda, i se va confisca calul şi căruţa. Nu va conta că în curtea ţăranului foiesc patru, cinci copii ce vor de mâncare şi de îmbrăcat, că la şcoală le cere de una de alta. Poliţistul va invoca puterea legii, putere pe care ţăranul n-o va putea înţelege vreodată.
Cum să înţeleagă, când el ştie că a votat pentru a trăi şi a-i fi mai bine, iar cei pe care i-a votat îl afundă tot mai mult în greutăţi. Este o prostie să vii cu o asemenea restricţie, în condiţiile în care ştii foarte bine că interdicţia introdusă n-are variantă de rezolvare. În judeţul nostru avem o situaţie unică pe ţară. Porţiunea de drum naţional dintre Miorcani şi Mitoc, vreo 20 de km, este neasfaltată. Acest drum este singurul mijloc de comunicare spre Iaşi, dar şi de acces spre satele din zonă: Cotu Miculinţi, Crasnaleuca, Ghireni, Horia, Mitoc. Pe aici nu circulă autobuze, maxi-taxi, taxiuri sau maşini bengoase. Urmele de balegă de pe pretinsul drum naţional indică drept mijloc de transport căruţa şi carul cu boi. Nu este o crimă să-i condamni pe aceşti localnici la izolare? Cu ce să se deplaseze dintr-o parte într-alta, că n-au bani de maşini, n-au bani de tractoare cu remorcă? Cum şi pe unde să ajungă la lucrările câmpului? Această zonă este apanajul poliţiştilor de frontieră, care n-au altă treabă decât a-i şicana pe trecători, indiferent de condiţia lor socială.
Din localităţi izolate se iese în drumul naţional, că nu-i alt traseu, nici măcar drumuri agricole. Reconstituirea dreptului de proprietate a dus şi la dispariţia multor drumuri agricole, unele dintre ele cu rol sătesc sau comunal. Va fi uman să duci cu căruţa un bolnav la spital, circulând şi pe drumul naţional, dar nu va fi legal, proprietarul căruţei riscând să fie amendat sau, mai rău, să i se confişte hodoroaga. Cum va trebui procedat în astfel de situaţii? Cine clarifică toate aceste probleme? De când se ştie, ţăranul şi-a pus porcul în căruţă, sau şi-a legat vita de leuca din spatele căruţei şi s-a dus la târg, să le vândă pentru a face rost de bani. Deodată s-a trezit că nu mai are voie.
Şi iar stă nedumerit şi se întreabă de ce s-a întors lumea cu fundul în sus. Fără doar şi poate că trebuie să ne aliniem cerinţelor europene. Dar n-o putem face dintr-o dată, că nici ei n-au făcut-o. Ce tâmpit de politician crede că toate aceste probleme se vor rezolva peste noapte şi de la sine? Vrea actuala clasă politică să-şi asigure existenţa în istorie, dând naştere unei răzmeriţe populare?
La câte are de suportat ţăranul român, n-ar fi ceva imposibil. Să nu uite politicienii că nefastul an 1907, intrat în istorie, ne aminteşte că pârjolul de la Botoşani a pornit. Nu pot să închei, fără a mă întreba de ce cei zece parlamentari botoşăneni, care ştiu foarte bine situaţia judeţului, n-au declanşat nici un demers politic şi legislativ, pentru a repara ceea ce tot ei au stricat?
Arde-l pe opincar, dar fă-o cu dreptate, că altfel vei suporta tu judecata lui aspră!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Forţa malefică a noului Cod Rutier iese la iveală
Căruţaşii - victimele nevinovate ale poliţiştilor rutieri
Zornăit de chei, însoţit de promisiuni, la uşa locuinţelor ANL
Cătălin Flutur aspiră la şefia PNL Botoşani
Începe reabilitarea parcurilor de joacă din municipiu
12 şcoli reabilitate din bani guvernamentali
Legea 10 pune încă probleme autorităţilor locale
Primire călduroasă a Rapsozilor la Briceni
Farcaş s-a încununat de succes în Republica Moldova
Liceeni de la Colegiul „Mihai Eminescu” i-au uimit pe bucureşteni
Ţigări şi băuturi alcoolice confiscate la frontieră
Moldoveni care şi-au ciocnit maşinile pe drumurile judeţului
Doar trei centre de permanenţă pe raza judeţului
Noi grădiniţe în judeţul Botoşani
Fruntaş la proiectele şcolare
Au ajuns materialele didactice
Comentariu la comentarii (CCXXVII)
(Ioan Rotundu)
Românul şi BALONUL
Citate şi cugetări din Danemarca
De ce şi-a ieşit lupul din fire
Curcan cu sos de ciuperci
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog