Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
8012
De la 07 Ianuarie 2003
74815881
Editorial

Are dreptate, dar nu ştie să şi-o impună

  • Ioan Rotundu
  • 2 July 2007, 23:00
Pentru că ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu a cerut Comisiei Europene să elimine din Raportul de ţară aprecierile pozitive la adresa DNA, o parte a presei româneşti, inclusiv oficiali şi oameni politici, l-au acuzat că a comis o gafă protocolară de proporţie şi că a sabotat România la Bruxelles. Oare aşa este? Să privim lucrurile şi altfel. La puţin timp după ce a fost numit ministru, Chiuariu a iniţiat procedura de demitere din funcţie a procurorului Doru Tuluş, şeful Secţiei 2 din DNA. Motivul lui Chiuariu a fost lipsa de eficienţă în instrumentarea dosarelor. Din cele 428 de cazuri înregistrate la Secţia 2, ministrul a constatat că au fost rezolvate doar 99, iar din acestea doar 18 au fost înaintate instanţelor de judecată. Statistica confirmă constatarea ministrului, adică lipsa de eficienţă în activitatea lui Tuluş. Sau mai bine zis confirmă faptul că aceste dosare sunt mijloace de a compromite şi intimida persoanele incomode unei părţi ale puterii. Încercarea sa a stârnit protestele vehemente ale celor care se folosesc de acest procuror, ca mijloc şi instrument politic de luptă împotriva duşmanilor lor.
În Parlament, în momentul de faţă sunt înregistrate, pentru dezbateri şi aprobare, două proiecte ale Codului de procedură penală. Unul iniţiat de fostul ministru Macovei, care includea măsuri ce urmau să-i permită ei, ca ministru, dar şi preşedintelui Băsescu, puteri de control a tot ce mişcă prin Procuratura Generală a României, inclusiv DNA. Un alt proiect, iniţiat de către PNL, şi cu PSD din umbră, încearcă să contracareze puterea de control a Preşedinţiei şi ministrului Justiţiei asupra activităţii procurorilor. Nici unul din aceste Coduri de procedură penală n-a fost pus în discuţia Parlamentului, pentru că nici una din tabere n-are asigurat votul final, care să-i asigure trecerea. Mai sunt şi două proiecte de Cod penal, care nici ele n-au fost dezbătute în plen. Cu această ocazie îi aduc aminte deputatului Buhăianu că prin neadoptarea Codului penal s-a creat un vid legislativ privind sancţionarea penală a insultei şi calomniei, toate aceste acţiuni putând fi promovate numai pe cale civilă, iar de vrea să-i ia preşedintelui Conţac 20 miliarde lei vechi, va trebui să timbreze acţiunea cu alte trei miliarde.
Printre altele, toate aceste proiecte de cod modifică procedura de cercetare penală, întăresc respectul pentru prezumţia de nevinovăţie, asigură dreptul la o cercetare penală transparentă, la o apărare din faza declanşării urmăririi penale şi nu când vor muşchii procurorului. Altfel spus, se încearcă renunţarea la dreptul penal cu izvoare încă puternic ancorate în concepţiile staliniste şi alinierea la concepţiile moderne, europene, bazate pe respectul faţă de drepturile omului. De blocarea în Parlament a acestor importante coduri cei de la Comisia Europeană nu s-au arătat a fi deloc neliniştiţi.
În schimb, bine monitorizaţi de către Monica Macovei şi oamenii Preşedinţiei, ei au lăudat activitatea celor din DNA, activitate bazată pe încălcări flagrante şi grave ale legii. Recent, după doi ani de hărţuire, Adrian Năstase a fost achitat pentru infracţiunea de asociere la furtul brăţărilor din aur de la Orăştie. Baza legală a declanşării cercetării a constituit-o o declaraţie a unui puşcăriaş care a presupus că, Năstase fiind colecţionar, a achiziţionat ilegal o astfel de brăţară. Mâine, poimâine oricare dintre noi, la un simplu denunţ, putem fi anchetaţi luni în şir, stresaţi, cu imaginea terfelită, ca apoi să ni se spună că nu suntem vinovaţi.
Cei de la DNA aşa procedează, pentru că aşa sună ordinile primite. Iar când ministrul Chiuariu a încercat să spargă gaşca, toţi cei atinşi în interesele proprii au sărit ca arşi şi s-au plâns la Comisia Europeană, care Comisie a înghiţit totul, fără măcar a avea curiozitatea să afle de ce din 428 de dosare, înregistrate pe parcursul mai multor ani, au ajuns în faţa judecătorilor numai 18.
În opinia mea, cererea lui Chiuariu către cei din Comisia Europeană mi se pare perfect justificată. Trebuie să ieşim din acele tipare, când în numele patriotismului, ale falselor interese ale României, am ascuns adevăruri, am falsificat adevăruri. Marea familie europeană se bazează pe colaborare sinceră, pe încredere reciprocă, iar dacă un comisar, precum Fratini, poate fi uşor păcălit de aparenţe şi nu priveşte în profunzimea faptelor, cineva trebuie să-i deschidă ochii. Asta a vrut Chiuariu să facă, dar nu şi-a asigurat spatele în ţară, şi a ieşit prost. S-a aruncat în bazin, la concursul de înot, fără a avea pregătită o anume strategie. Mult mai vicleana Macovei şi mult mai „jucătorul” Băsescu l-au jertfit fără scrupule şi fără drept de apel. În această luptă au câştigat ei şi-am pierdut noi, care putem fi ridicaţi oricând de acasă pentru a fi anchetaţi. Baza legală fiind o reclamaţie a unui puşcăriaş, ce s-a plictisit după gratii şi vrea să-şi crească adrenalina. Cât priveşte lupta împotriva corupţiei, este cacealmaua reuşită a lui Băsescu. Singurii care s-au prins, sunt nemţii, care au şi cerut pentru România slavgardarea clauzei pe Justiţie. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi seceta 2007
Ca un taur la pat
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Citate din operele scriitorilor SUA
Sarmale, dar nu oricum
Program TELE’M Botoşani, marţi, 3 iulie
Cumpără maşini, dar numai de un anumit fel
Ploaie de sancţiuni în urma accidentului mortal din ianuarie
Formarea profesională în construcţii şi confecţii la mare căutare
Amendă pentru poluarea pârăului Buhai
Noi posibilităţi de accesare a fondurilor europene
Consilierii au blocat scumpirea locurilor de veci
Municipalitatea încearcă punerea în funcţiune a fântânilor arteziene
Lui Ştefan i s-a pus pata pe poligonul ACR
Drăguş se opune Fondului Solidaritatea pentru pensionari
Conţac apără proiectul mamut de alimentare cu apă
Salvarea drumurilor judeţene stă în fondurile structurale
Deputatul Macaleţi îi caută nod în papură primarului Flutur
Apel disperat
Mimor este ameninţat cu destituirea, dar ameninţă la rându-i
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă