Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37969
De la 07 Ianuarie 2003
92349909
Editorial

Avem nevoie de un Făt Frumos

  • Ioan Rotundu
  • 9 June 2015, 23:00
S-au înteţit cererile de demisie adresate premierului Victor Ponta. Nu de cererile de demisie a opoziţiei sau a altor organizaţii ale societăţii civile îşi face Ponta probleme. De astfel de cereri îl doare în cot. Problema lui este în plan extern. Principalele ambasade de la Bucureşti au criticat, mai dur sau mai voalat, decizia Parlamentului de a nu-i ridica imunitatea. Presa străină a criticat în termeni greu de acceptat pentru un şef de guvern faptul că Ponta n-a demisionat ca să se pună la dispoziţia justiţiei şi n-a renunţat la imunitate din proprie iniţiativă. Cel mai critic s-a dovedit a fi ziarul elveţian Blick care a titrat cu „Premierul României are imunitate la corupţie”.
Franţa, Olanda, Germania, ţările care s-au opus intrării României în spaţiul Schengen jubilează acum că au dovada incontestabilă că în România corupţia a pătruns la cel mai înalt nivel şi din acest motiv ţara nu poate fi primită în acest spaţiu. Toată munca preşedintelui Iohannis de a convinge ţările oponente că România merită a fi primită în spaţiul Shengen s-a dus acum de râpă.
Eram la un pas de a scăpa de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, ultimul raport al Comisiei Europene punând în evidenţă o îmbunătăţire vizibilă a reformelor din justiţie, a respectării principiilor statului de drept şi mai ales a voinţei reale de a lupta împotriva corupţiei.
Acum, că premierul Victor Ponta şi Parlamentul au demonstrat că nu dau doi bani pe separaţia Justiţiei ca putere în stat, că democraţia este bună atâta vreme cât nu îi împiedică să comită acte de corupţie fără a fi traşi la răspundere, putem spune adio ridicare de MCV. Au ajuns ca şi bulgarii să râdă de noi, ei care erau consideraţi mai corupţi decât românii.
Pus sub urmărire penală, premierul Ponta nu mai are ce căuta la Bruxelles în calitate de şef de guvern, nu poate să mai stea la aceiaşi masă cu şefii de guvern din Uniunea Europeană, nu mai are ce căuta în vizite oficiale în alte state şi nu m-aş mira ca Departamentul de Stat al SUA să-i interzică intrarea în ţară aşa cum i-a interzis şi lui Adrian Năstase.
În faţa unei asemenea imagini externe, Victor Ponta va trebui să demisioneze. Dealtfel este pregătit s-o facă dar aşteaptă probabil un context ca să-i fie gestul cât mai favorabil, deşi un astfel de prilej l-a cam ratat.
Ieri, pe surse, am aflat şi care sunt planurile legate de demisia lui Ponta şi ce are de gând opoziţia. PSD-ul are pregătit ca în locul lui Ponta să-l desemneze premier pe Gabriel Oprea, actualul ministru de Interne, naşul de cununie al lui Ponta cu Daciana Sârbu. Mai excită şi varianta de rezervă Ioan Rus, miza cu Rus fiind aceia că provenind din Ardeal el va fi mai uşor acceptat de preşedintele Iohannis. Ce planuri are opoziţia? Liberalii sunt conştienţi că vineri, când se va vota moţiunea de cenzură, aceasta nu va trece pentru că n-au în Parlament o majoritate. Nici nu urmăresc ca moţiunea să treacă neapărat, ei sperând doar să obţină în demisia lui Victor Ponta.
Liberalii mai ştiu că demisia lui Ponta nu-i va aduce la guvernare pentru că n-au o majoritate parlamentară, deşi sunt voci liberale care cer să fie cumpăraţi parlamentari pentru a se forma o majoritate. Aceste voci vor la putere cu aceleaşi gânduri cu care sunt acum social-democraţii: să profite. Numai că şi în interiorul PNL s-a format un nucleu de tineri care nu doresc să acceadă la guvernare cu colegii lor mai vârstnici care au o imagine publică deja compromisă.
Aşa că liberalii vor doar o schimbare de premier iar PSD-ul să-şi ducă crucea guvernării până la alegerile de la anul, în tot acest timp ei urmând a se uza politic şi a pierde cât mai mult din electoratul susţinător.
Dacă sursa care mi-a dezvăluit toate acestea este cu adevărat la curent cu ce se pune la cale la vârful PNL, atunci acest plan al opoziţiei mi se pare unul rezonabil şi avantajos pentru societatea românească.
Însă Ponta şi fără a mai fi premier va avea în continuare o mare putere pe mai multe paliere. El este ca zmeul din poveste care avea mai multe puteri bine ascunse. Avem nevoie de un Făt Frumos. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Calin Popescu Tariceanu: Justitia este criticabila. Parlamentul, singura institutie democratica
Rolul Parlamentului este sa limiteze abuzurile sau excesele de putere, cum este cazul nostru
Apă menajeră transportată de pompieri la Mihăileni
Tone de furaje distruse în două incendii
Elevi botoşăneni calificaţi la etapa naţională a concursului „Cu viaţa mea apăr”
Klaus Iohannis, mesaj extrem de dur: Votul din Parlament - o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor
Solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia lui Victor Ponta din functia de prim-ministru
Reactia Ambasadei Olandei la votul in cazul Ponta
Reactia Ambasadei Marii Britanii la votul din Parlament in cazul Ponta
Postul public de radio bavarez foloseste melodia „Imi pare tare rau Pinocchio”
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Vinul evreiesc
Reţeta zilei: Saramură de peşte
A sunat la 112 sa salveze padurea si s-a ales cu o amenda de 1.000 de lei
Salvaţi democraţia corupţiei!
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Efectul mirului
Botoşani/Ipoteşti: Calvarul lui Valentin Coşereanu a luat sfârşit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă