Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10549
De la 07 Ianuarie 2003
85310092
Editorial

Avem un sistem electoral viciat

  • Ioan Rotundu
  • 24 June 2008, 23:00
Chiar dacă prin respingerea de către Curtea de Apel Suceava a contestaţiei preşedintelui PSD Constantin Conţac împotriva alegerilor la funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean s-a consumat ultimul episod al alegerilor locale şi s-a pus punct acestui eveniment electoral, mai sunt încă multe ecouri. Contestaţia depusă de către Conţac şi modul în care judecătorii au soluţionat-o trebuie să dea mult de gândit politicienilor. Astăzi a fost Conţac, mâine poate fi în aceeaşi situaţie chiar contestatul Ţâbuleac.
Orice s-ar spune şi oricine va încerca să mă convingă, nu pot să admit că cele 14.400 de buletine anulate la alegerile pentru funcţia de preşedinte al CJ sunt consecinţa necunoaşterii de către cetăţeni a modului de votare. Iar faptul că aproape zece mii dintre acestea se regăsesc în secţiile de votare de pe raza municipiului Botoşani este dovada că ceva s-a întâmplat prin aceste secţii. Dacă s-ar fi constatat voturi nule în număr mare la Coţuşca, la Liveni sau la Viişoara, unde cetăţeanul de rând este mai puţin instruit şi informat, aş fi luat totul drept o realitate. Dar nimeni nu mă poate convinge că cetăţeanul din Botoşani n-a ştiut cum să voteze şi a pus două ştampile pe buletinul de vot. Consider că avem în faţă una din dovezile că procesul electoral al alegerilor locale a fost viciat, iar Justiţia n-a dorit să facă lumină.
Al altă dovadă a vicierii votului este acea abundenţă de cadouri oferite direct cetăţenilor cu drept de vot sau prin intermediari, cum ar fi elevii de şcoală. În toatele unităţile administrative, de la municipii la oraşe, de la comune la sate, PD-L la întrecere cu PNL au distribuit cetăţenilor fel de fel de bunuri. Mă refer la acele pungi cu produse alimentare, găleţi din plastic, treninguri, bluze şi tricouri. Aproape toţi candidaţii la funcţia de primar au dat bani alegătorilor. La Ripiceni, la Călăraşi, la Manoleasa etc. social-democraţii au dat câte 50 lei de familie. Cu aceşti bani s-au cumpărat într-o comună sute de voturi. Alţi candidaţi au preferat să deschidă conturi la barurile din sat şi să dea de băut în mod gratuit. Toţi aceşti cetăţeni şi-au vândut votul pe-o pungă cu alimente, pe 50 de lei sau pe o băută care l-a expediat direct în şanţul şoselei. Este o dovadă incontestabilă a vicierii procesului electoral.
Sub presiunea IŞJ, directorii de şcoli au forţat profesorii să facă politică liberală. Prin elevi s-au distribuit către părinţi materiale electorale. O altă pedală pe care liberalii au apăsat din toate puterile a fost prin intermediul Autorităţii de Sănătate Publică. Dr. Gabriel Oprişanu, prin inspectorii de specialitate, a scanat întreg mediul de afacere din judeţ. Agenţii economici au fost determinaţi prin diferite mijloace să facă sau să nu facă ceva în folosul PNL. De exemplu, cu numai câteva zile înaintea turului II la votul pentru primari, Elena Vrajotis de la Călăraşi, candidata PNG contra liberalului Pleşca, a fost chemată de ordin de către Oprişanu şi ameninţată cu închiderea magazinelor soţului.
Ca să nu i-a totul drept o glumă, inspectorul medic Alexandru s-a deplasat la Călăraşi, pentru a trece la fapte. Vrajotis a aflat ce i se pregăteşte, a închis unităţile şi s-a făcut nevăzut. Elena Vrajotis a câştigat alegerile, iar liberalul Pleşca, care a împărţit şi bani şi iconiţe, le-a pierdut. Ştiţi cum a câştigat Vrajotis alegerile? A dat cep la câteva butoaie cu vin şi a avut mai mult succes decât dacă dădea bani sau iconiţe. Iată noi dovezi de viciere a procesului electoral.
Multă energie eu consumat şi preoţii. În special cei tineri, care se visau consilieri locali. Prin bisericile din judeţ politica a fost ridicată la rang de citanii evanghelice. Preoţii au tunat şi fulgerat împotriva unor candidaţi şi i-au ridicat în slava cerului pe alţii. La Darabani, protopopul Pânzaru, bun amic cu scriitorul ţărănist Victor Teişanu, a candidat împotriva acestuia. N-a ieşit consilier nici unul, dar prietenia nu mai are aceiaşi soliditate. Preoţii, cu părtinirea lor, au influenţat orientările de vot ale cetăţeanului credincios. Şi avem o altă dovadă de viciere a procesului electoral.
Modul în care au procedat partidele în această campanie le va costa la alegerile parlamentare. Cetăţeanul s-a obişnuit să voteze contra ceva. Să i se ofere ceva, să primească ceva. Fiind vot uninominal, nici un candidat la parlamentare nu-şi va putea permite să mituiască electoratul din întreg colegiul, pentru că nu va avea aceşti bani. Iată, dar, cum politica de cumpărare a voturilor practicată de partide se va întoarce împotriva lor. S-a viciat procesul electoral prin mituirea cetăţeanului, s-a coborât votul de la rangul de virtute socială la viciu. Aceasta este impresia generală despre recent trecutele alegeri locale. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La furat de europaleţi
Pirateria auto are girul Justiţiei
Campania naţional㠄Paşaportul anticorupţie”
Laura Cosoi şi Smiley - cuplu şi în film
Ziua învăţătorului şi Congresul naţional al învăţătorilor.
Sub conducerea ministrului UDMR Korodi, România umilită la Zaragoza
Smirnov va fi “rugat” să nu se opună reintegrării cu Moldova
Horoscop
Consolarea soţului
Comentariul comentariilor (CXLIV)
(Ioan Rotundu)
Este dispus să lucreze peste program
Sorescu îşi face încălzirea pentru scaunul de prefect
Spaţiile Protect Plant scoase la „strigare”
Societatea Dany Ema – o piază rea pentru Prefectura Botoşani
Ţiganii vor ajutor social, dar fără să presteze vreo muncă
Provocare pentru tinerii dornici să studieze la mare
Ţiganii au compromis recrearea pe lacul din Parcul „Eminescu”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă