Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15209
De la 07 Ianuarie 2003
118434523
Editorial

BOR şi ospăţul cu fondurile europene

  • Ioan Rotundu
  • 14 May 2013, 23:00
Se pare că Guvernul Ponta a găsit cheia de a deschide uşa pentru ca fondurile europene să dea năvală peste România. Luni, între Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii s-a semnat un Protocol de colaborare, un parteneriat prin care Biserica Ortodoxă Română să vină în sprijinul ţăranilor români, propovăduind prin preoţii parohi condiţiile de accesare a fondurilor europene. Este cel puţin ciudat că Guvernul consideră preoţii mai buni specialişti în a informa ţăranii cum pot accesa fondurile europene decât specialiştii care s-au format deja la nivel de Consilii judeţene şi primării.
Ciudată este şi această formă de parteneriat, ştiut fiind cvă BOR are menirea de a se ocupa de sufletul omului şi nu de afacerile sale pe seama fondurilor europene. Nu ştiu cine a făcut primul pas în încheierea acestui parteneriat, Patriarhia sau Guvernul, dar ştiu că de câştigat are doar Biserica.
Mi-au atras atenţia două dintre obiectivele de colaborare. Unul sună cam astfel: „stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii si comasării terenurilor”
Ce treabă o fi având Biserica cu terenurile ţăranilor şi cum vor ei să şi-l chivernisească, de vreme ce Ministerul Agriculturii are în teritorii Oficii de consultanţă şi Camere agricole, încurcate-s căile Domnului ca să poţi înţelege. Dacă preoţii vor prelua atribuţiunile şi competenţele inginerilor de specialitate, sfătuindu-i pe ţărani cum să-şi lucreze eficient pământul, atunci la ce ne mai trebuie licee şi facultăţi de specialitate şi la ce să mai trimitem specialişti prin ţările Europei în schimburi de experienţă?
Va fi suficient ca primăvara să-l invităm pe preotul paroh la capăt de tarla şi să tragă o şfetanie, stropind cu agheasmă împotriva dăunătorilor, vara să facă câte o slujbă împotriva secetei iar toamna o altă slujbă ca roadele să intre singure în hambare şi România va fi prima ţară din lume care a rezolvat definitiv şi pentru eternitate problemele de economie agrară.
Un alt obiectiv de parteneriat estre „organizarea in parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale etc.”. Aşadar, Biserica va deveni partenerul de afaceri a oricărui întreprinzător din mediul rural dispus să pună mâna pe sapă, hârleţ sau altă unealtă agricolă şi să facă bătături în palmă valorificând resursele locale pe care le va descoperi părintele citind prin Evanghelie, urmând ca profitul să-l facă fifti-fifti cu Biserica, dacă nu cumva lăcomia părintelui se va ridica la un procent mai mare.
Cred că guvernanţii noştri au luat-o razna iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin ar trebui internat într-un ospiciu. Nu cred că mai există prin vreo ţară din Uniunea Europeană parteneriat cu Biserica pe seama fondurilor europene. Cum nu cred că cei de la Comisia Europeană sunt aşa de proşti încât să se lase traşi pe sfoară de un astfel de parteneriat.
Din toată această tărăşenie ne vom alege cu alte blocări de fonduri europene. Este limpede că BOR nu vrea altceva decât să se înfrupte din banii europeni. Nu ne ajunge că am construit cinci biserici şi numai o şocală, că am construit un spital la 50 de biserici, vrem acum ca o cotă parte din fondurile europene să intre în visteria de neumplut a BOR.
Dacă Guvernul ar fi încheiat un parteneriat cu Patriarhia Română ca o cotă parte din profitul realizat de BOR pe seama activităţilor economice să fie vărsat într-un fond de co-finanţare la fondurile europene, ar fi fost ceva cu adevărat creştinesc şi într-un moment greu pentru economia românească, pentru români. Cum nu stă în firea BOR aşa ceva, ne vom duce pe mai departe crucea aşa cum am, cărat-o şi până acum.
Motivul invocat că românii au mare încredere în Biserică este fals. În Biserică da, nu şi în slujitorii acesteia. Românii pot crede orice, dar pe cei de la Comisia Europeană n-o să-i putem prosti. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când Alinuţa devine nevastă
80.000 de copii cresc fără părinţii plecaţi la muncă, în străinătate
Basarabia, a 9-a regiune a României?
OLAF din România exagerează uneori cu controalele
În ce constă ţeapa cu autostrăzile lui Şova: o explicaţie în 12 paşi
Reducerea cvorumului la referendumuri la 30%, aprobată de Comisia juridică din Senat
Sub nicio formă nu se pune problema transformării în partid
Guvernanţi, furaţi liniştit, opoziţia veghează!
Ioan Rotundu
Sub nicio formă nu se pune problema transformării în partid
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace
Botoşani: Cum a ajuns Marian Florea şef peste Staţiunea Popăuţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă