Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17330
De la 07 Ianuarie 2003
122902979
Editorial

Băsescu are dreptate!

  • Ioan Rotundu
  • 24 June 2010, 23:00
Ieri, datorită inundaţiilor anunţate, m-am deplasat în localităţile de pe malul Prutului. Am ajuns în cele mai sărace zone ale judeţului şi unde trăiesc cei mai necăjiţi oameni. Mai întâi am oprit în satul Baranca, comuna Hudeşti, sat unde în urma inundaţiilor din vara anului 2008 s-au prăbuşit zeci de case.
Despre necazurile acestor oameni voi scrie separat. Mai ales după filmările pe care mi le-am programat astăzi pentru emisiunea „Lumea lu’ Rotundu”. Altceva m-a şocat. Printre cei cu care am, stat de vorbă s-a aflat şi un ţigan pensionar. Când am aflat că-i pensionar am simţit faţă de el un respect deosebit. Nu sunt mulţi ţigani pensionari în România! Omul era îmbrăcat ponosit, nebărbierit şi cu picioarele goale în mocirla drumului.
L-am întrebat ce părere are despre faptul că Guvernul Boc i-a tăiat 15% din pensia de nici 500 lei. Omul s-a exprimat simplu: „Dacă aşa au decis conducătorii, înseamnă că aşa trebuie” După care a căutat să mă convingă că nu-i bine să-ţi judeci conducătorii. Mi-a dat exemplu faptul că el nu-şi judecă bulibaşa, îl ascultă cu sfinţenie că aşa este legea lor străbună.
Când l-am întrebat dacă este mulţumit de preşedintele Băsescu, omul s-a luminat la faţă. S-a arătat bucuros să-mi povestească cum a venit preşedintele în satul lor inundat şi le-a vorbit. Pentru el, faptul că i-a vorbit conducătorul ţării călcând prin ţărâna satului est5e nemaipomenit şi ceva de venerat. Mi-a repetat să nu-l judec, că este conducătorul nostru ales.
L-am lăsat pe ţiganul pensionar cu picioarele goale înfipte în lutul uliţei şi mi-am continuat drumul. La Horodiştea, comuna Păltiniş am dialogat cu o familie cu pretenţii de respectaţi ai satului. El, pensionar după ce o viaţă a muncit cu rindeaua, dalta şi ciocanul ca muncitor şi maistru tâmplar. Ea încă educatoare la grădiniţa din sat. El, cu adâncă credinţă faţă de Dumnezeu, ea preocupată de copiii pe care îi are în grijă.
L-am întrebat cum se împacă cu gândul că i se taie din pensie iar soţiei i se ia 25% din leafă. Cu mâinile împreunate şi ochii daţi peste cap mi-a cerut să nu-i judec pe cei aleşi de popor. Cei doi consideră că dacă statul le-a tăiat din drepturile băneşti a făcut-o pentru că nu mai este de unde să le plătească. Cu o roşie, un ardei şi o cartofă din propria grădină vor compensa ceea ce statul le ia. Acum este vara, fa foc la cuptoraşul de afară cu ciocleji şi beţe de floarea soarelui. La iarnă vor sta în bucătărie. Se vor încălzi făcând mâncare. Despre pensionarii şi bugetarii de la oraş n-au a-şi înnegura sufletul. Nu-i problema lor. Bărbatul îl susţine pe preşedintele Băsescu şi crede că ce face el, face bine.
Am cugetat asupra acestor discuţii. Aceştia sunt votanţii lui Băsescu. Ei se împacă cu măsurile luate de Guvernul Boc şi nu vor ieşi niciodată în stradă. N-au ieşit în decembrie 1989, nu vor ieşi nici dacă Băsescu şi Boc le vor tăia jumătate din pensie şi salariu. Iar ca cei doi, cum gândesc cei doi, în România sunt milioane. Pe ei mizează Băsescu atunci când dictează restului românilor măsurile aberante.
Iar restul românilor ce fac? Se ceartă unii cu alţii. I-a umilit Băsescu şi Boc pe profesori, iar profesorii n-au ieşit la grevă să-şi apere drepturile câştigate cu trudă şi sudoare, să-şi apere demnitatea. I-a jumulit la leafă pe bugetari, aceştia n-au ieşit să protesteze public. Au aprins lumânări la biserică, mulţumiţi că au scăpat numai cu atât. Au fost umiliţi public judecătorii, chiar la ei acasă, în şedinţa publică a CSM, iar acum judecătorii execută fără crâcnire ordinele lui Băsescu, arestând şi condamnând pe oricine le indică Băsescu.
Dacă asta este starea de spirit a naţiunii române, stau şi mă întreb eu pentru cine mă lupt? Cui i-au apărarea? Că pe mine nu mă apără şi nu mă va apăra nimeni. Am simţit asta pe propria-mi piele!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bun de poliţist
Program Tv SOMAX - vineri, 25 niunie
Locul unde apele îşi fac de cap iar constructorii fură la greu din materiale
Mina de silex închisă de 10 mii de euro
Drumul Manoleasa – Rădăuţi –Prut mai aproape de modernizare
Consilierii locali au aprobat înfiinţarea a trei pieţe volante în Botoşani
Botoşănenii se tem de facturile la Termica la iarna viitoare
Bolnavii HIV la mare ananghie cu tratamentul medical
Serviciile auto purecate de Protecţia Consumatorului
Crescătorii de oi şi capre vor fi controlaţi de APIA
Un nou inspector la IŞJ Botoşani
Apele Prutului staţionează sau se retrag
Actualizare avertizare hidrologică
Marian Vanghelie se pune bine cu Dumnezeu
Barack Obama şi Dmitri Medvedev au luat împreună masa la un fast-food
Un activist de mediu tibetan încarcerat în China povesteşte cum a fost torturat
Un activist de mediu tibetan încarcerat în China povesteşte cum a fost torturat
Un activist de mediu tibetan încarcerat în China povesteşte cum a fost torturat
Poliţişti tăietori de frunze la câini
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog