Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43316
De la 07 Ianuarie 2003
93995330
Editorial

Biserică spurcată de cei puşi s-o sfinţească

  • Ioan Rotundu
  • 21 April 2013, 23:00
Vineri, săptămâna trecută, la biserica din localitatea Bozia, judeţul Vaslui, s-a consumat o dramă a credinţei ortodoxe şi în acelaşi timp ni s-a arătat o nouă dovadă că înaltele feţe bisericeşti nu dau doi bani pe credinţă, dacă aceasta nu le îndestulează nevoia de bani.
Cu binecuvântarea episcopului de Huşi, vineri seară în biserica din Bozia, în plină slujbă din Postul Paştelui, 40 de jandarmi şi poliţişti mascaţi au dat năvală peste cei prezenţi şi i-au evacuat cu forţa, cu tot cu preot. Cică prin acţiunea lor au instaurat legalitatea. A cui legalitate o fi instalat-o de vreme ce actul de caterisire este un act de sancţiune valabil în sânul Bisericii Ortodoxe şi nu este o sancţiune prevăzută în Codul penal şi stabilită printr-o judecată cu verdict al judecătorilor?
Avem dovada certă că două instituţii ale statului, Jandarmeria şi Poliţia, s-au pus în slujba Bisericii Ortodoxe pentru a pune în aplicare o decizie internă a Bisericii. De vreme ce Biserica este separată de stat, ce-au căutat mascaţii într-o instituţie de credinţă în plină slujbă bisericească? Trecând peste faptul că acei mascaţi au demonstrat că nu dau doi bani pe credinţa în Dumnezeu, trecând peste acel executor judecătoresc care, pentru arginţii lui Iuda întrupat în episcopul Huşilor a cerut utilizarea forţei împotriva unor credincioşi bătrâni, şi asta în Casa Domnului, este firesc să ne întrebăm cu ce tupeu politicienii noştri parlamentari clamează credinţă personală ori de câte ori au prilejul? Faţă de sacrilegiul consumat la Biserica din Bozia n-au avut nicio atitudine, n-au condamnat intervenţia instituţiilor statului în baza unui act care privea Biserica şi nu respectarea legilor mirene.
N-am auzit vreun politician care să fi cerut instituţiilor statului să-l verifice pe acel episcop de Huşi care timp de peste un an şi-a însuşit salariile preoţilor, iar când trei dintre ei au reclamat drepturile care li se cuveneai i-au caterisit.
Şi acum să-i judecă pe aceşti capi ai Bisericii care au legitimat o astfel de acţiune. În slujba cui de află Biserica? În slujba arginţilor lui Iuda, pentru care nu se sfiiesc să recurgă la orice gest compromiţător, numai să le audă sunetul când curg în visteria lor lacomă? Această lăcomie nesăţioasă a preoţilor a dus la degradarea credinţei, nu oamenii s-au îndepărtat de ea ci preoţii i-au îndepărtat de Biserică.
Este ceva de neimaginat ca tu, slujitor al Bisericii, să accepţi ca trupe mascate să intre în Casa Domnului şi să-i bruscheze pe cei care au venit să-l venereze pe Dumnezeu. Biserica a fost adăpost pentru cei obidiţi, pentru cei hăituiţi de autorităţi, pentru orice rătăcit al legii şi credinţei odată ce intra în locaşul sfânt. Istoria a consemnat perioade când nicio autoritate a statului nu îndrăznea să intre în biserică, puterea ei oprindu-se la uşa de la intrare, pentru că dincolo de această uşă se află puterea lui Dumnezeu şi numai el îl poate judeca şi pedepsi pe cel dinăuntru.
Iată că un nemernic de episcop a trecut peste aceste cutume istorice, s-a şters şa fund cu toată credinţa pe care a propovăduit-o în mod sforăitor până acum când şi-a dat arama pe faţă. Normal şi firesc era ca episcopul să fi dialogat cu credincioşii din parohie, cu consilierii bisericeşti, pentru că biserica este a comunităţii şi nu a episcopului sau a Episcopiei Huşilor. De vreme ce acei credincioşi au sărit în apărarea preotului lor înseamnă că acel preot s-a făcut iubit de credincioşi prin harul cu care-i slujeşte, prin dăruirea sufletească de a le fi aproape la bine şi la rău. Biserica i-a pedepsit pentru că ei au reclamat o ilegalitate, un abuz, un furt şi n-au vrut să fie părtaşi la lăcomia episcopului. Firesc ar fi fost ca procurorii să se fi sesizat din oficiu şi să-l fi anchetat pe episcop pentru că la mijloc este vorba de bani publici şi nu de banii Bisericii.
Iată cum o instituţie a statului s-a asociat cu un infractor în sutană şi au acţionat nelegitim pentru a proteja corupţia din sânul Bisericii. Culmea, tocmai credincioşii, care prin impozitele şi taxele lor plătite statului, au fost şi cei umiliţi. Când te umileşte Biserica, cui să te mai plângi? La cine să cauţi adăpost sufletesc?
Iar ca tot acest sacrilegiu să ne întărească convingerea că preoţii nu mai sunt sfinţii de altădată, toată mascarada a fost legitimată de Biserică să se consume în Postul Paştilor, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.
Puteau măcar să aştepte trecerea sărbătorii Paştilor ca să le tihnească crediuncioşilor din Bozia, după care să se războiiască sutanele între ele. Tot respectul pentru acei preoţi care nu s-au lăsat pradă lăcomiei, care-l slujesc pe Dumnezeu în curăţenie sufletească şi care văd în credinciosul de rând un prieten în credinţă şi nu o sursă de venituri, de îmbogăţire. Cunosc mulţi preoţi devotaţi credinţei care recunosc că asistă neputincioşi la o alunecare a Bisericii spre cele diavoleşti. Pe ei să-i deosebim de escrocii în sutană şi să-i apărăm de nedreptăţile şi nelegiuirile ierarhilor vicleni şi ipocriţi mai ceva ca politicienii corupţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Preocupările românului
Gastronomie: Chifteluţe cu mămăligă şi carne
Dinamica economiei: Interviu cu Florin Sandu, directorul Modern Calor
Lumea lu' Rotundu: Mioriţa de Popăuţi
G20 cere comunităţii internaţionale să ridice secretul bancar
România are probleme cu corupţia
Justiţia este vulnerabilă la influenţe politice
Situaţia economică nu este în cea mai bună formă
Relu Fenechiu, despre dosarul "Transformatorul"
niciun hoţ nu spune că a comis o faptă
Nicolae Negru: Socoteala PD şi salvarea PL
Doina Federovici va participa la Budapesta la o reuniune economică
Botoşani/Petru Vodă: La uşa duhovnicului Iustin Pârvu
Ioan Rotundu
PNL Botoşani: Tineretul liberal şi-a ales conducerea
Primăria Botoşani sparge monopolul E.On
Va deveni Botoşaniul oraşul teilor?
CJ mai angajează serviciile unui avocat
Înşelătorie sau nepricepere ?
chiria de un euro va ajunge la sute de euro
Deputatul Şopritcă îl urecheşte pe nPortariuc
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 21.04.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă