Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
156
De la 07 Ianuarie 2003
122885805
Editorial

Blestemul ruşinii sau ruşinea de a fi botoşănean

  • 4 July 2014, 23:00
În cursul zilei de ieri, tot ce-a fost jurnal de ştiri la televiziunile naţionale sau posturi de radio au anunţat că Moldova nu şi-a dezminţit statutul de fief al PSD-ului. Iar peste toată Moldova au tronat două judeţe. Cele mai sărace, dar şi cele în care cheful de muncă este cel mai redus.
Este vorba de judeţele Vaslui şi Botoşani, unde prezenţa la vot a fost de peste 60%, cazuri unice în ţară, şi unde PSD-ul a primit peste 50% din numărul de voturi valabil exprimate. Revenind la judeţul în care m-am născut, trăiesc şi încerc să fac ceva bun pentru comunitate, pentru ca fenomenul politic să fie mai bine înţeles prin prisma titlului dat acestui editorial, se impune o scurtă recapitulare.
În 1992, primele alegeri petrecute în zorii unei democraţii proaspăt venită de peste graniţă, au dedicat PDSR-ului de atunci 90% din voturi. N-a contat că partidul era moştenitorul din toate punctele de vedere ale vechiului PCR. Tot atunci Guvernul Roman a decapitalizat toate fabricile din România, dispunând restituirea acelei cote de 3%, drept contribuţia muncitorilor la capitalul unităţii unde lucra.
Muncitorimea română s-a bucurat de primirea celor câtorva mii de lei, a băut şi-a mâncat pe săturate şi şi-a revenit peste vreo doi ani, când fabricile, rămase fără resurse financiare, au început a falimenta pe capete. În pragul alegerilor parlamentare din 1996, prin întreaga Românie bătea vântul schimbării. La Botoşani, electoratul a votat acelaşi PSD în proporţie de peste 65%.
Vreo doi ani, cât guvernarea CDR-istă nu-şi dăduse încă în petic, dacă ajungeai la Bucureşti, ca botoşănean, erai batjocorit pentru că ai votat cu PDSR-ul. Alegerile din 2000 au fost echilibrate, iar PDSR-ul a câştigat prin votul negativ dat CDR-ului. Din nou, la Botoşani, PDSR-ul a fost votat în proporţie de peste 50%. Alegerile din acest an s-au declanşat sub semnul favorabil Alianţei DA. Mulţi sunt factorii care au condus din partea Alianţei Naţionale PSD+PUR, adică fostul PDSR vopsit în culori europene, la descurajarea electoratului de a vota cu Alianţa DA.
Dar la Botoşani n-a fost nevoie de un efort prea mare a PSD-ului pentru a-şi atrage un număr semnificativ de voturi. Au fost suficiente acele promisiuni ale Guvernului Năstase de a mai face ceva pomeni publice pe seama bugetului, pentru ca botoşăneanul de rând să se scoale cu noaptea-n cap pentru a nu rata prilejul de-a vota partidul binefăcător.
Pentru botoşăneanul de rând pomana publică, la coada căreia stă de două ori pe lună, a devenit locul său de muncă. Cu peste 30% din terenul agricol stă pârloagă, ţăranul a descoperit că este mai uşor să devii salariatul guvernului la Legea 416 privind venitul minim garantat, decât să te trăsnească vara în cap, la munca câmpului, suliţele soarelui.
Ţăranul nu ştie, sau nu vrea să ştie, că acest venit minim garantat dat de partidul lui Năstase nu este altceva decât vechea subvenţia la hectar. Ce nu mai ştie botoşăneanul, dar va şti în curând, şi multe lacrimi va vărsa şi amar se va căi, este că actualele promisiuni, făcute în scop pur electoral, n-au să fie onorate pentru că bugetul n-are suportul necesar.
Şi va mai afla acelaşi botoşănean, câine politic credincios PDSR-ului devenit PSD, în chiar pragul anului ce se apropie, că impozitele nici pe departe nu vor scădea cum li s-a tot repetat în campanie, ci vor creşte vertiginos, consecinţă a costului de intrare în UE. Toată campania PSD-ul n-a suflat o vorbă despre costurile de intrare în UE, lucru ce nu l-a făcut nici liderii Alianţei DA. Ambele alianţe politice aflate în concurenţă au evitat acest gingaş subiect, urmând ca alianţa ce va câştiga alegerile să se descurce conform principiului „ce nu rezolvă omul, rezolvă timpul”.
Ca botoşănean, înţeleg de ce PSD-ul a câştigat şi de această dată. Este o problemă de mentalitate a majorităţii votanţilor. Peste judeţul nostru domină delăsarea, indiferenţa şi inerţia politică a tinerei generaţii, descurajată de imposibilitatea de a mai spera la un viitor în viaţă. Tinerii de la ţară sunt din nou legaţi de glie, un pământ secătuit şi fără vlagă, neproductiv în cultura fragmentată pe hectare sau subdiviziunile acestuia.
Cei de la oraşe au luat calea Europei, la munci diferite, câştigând înzecit faţă de cât ar fi câştigat în ţară. Ori tocmai tinerii au lipsit de la vot. În schimb, aceleaşi ţărăncuţe scofâlcite de muncile la fostul CAP, aceiaşi moşneguţi îmbătrâniţi prematur de grija zilei de mâine, conştiincioşi, s-au sculat şi s-au dus la vot. Aici i-au aşteptat învăţătorii şi profesorii satului, fruntaşi în discursurile la cercurile politice ale, pentru ei, regretatului PCR şi buni activişti ai PSD care, cu aceiaşi răbdare cu care au îndrumat pixul elevilor spre însuşirea de noi cunoştinţe i-au îndrumat şi pe părinţii lor unde să pună ştampila.
O spun ferm şi cu toată convingerea, majoritatea cadrelor din învăţământ formează structura politică de bază a PSD-ului botoşănean, ce din patru în patru ani constituie esenţa jocului politic la urnele de vot. Apoi, pe locul doi, se clasează primarii PSD-ului. La urna de vot ei fac legea, iar legea lor este copiată fidel şi de restul membrilor din comisiile de votare, umili şi credincioşi slujitori ai acestuia.
Să mai alăturăm cohorta de poliţişti, cu mici excepţii, şi lungile şiruri de funcţionari publici, toţi, într-o forma sau alta, recunoscători PSD-ului şi iată că avem în faţă secretul politic ce plasează PSD-ul câştigător ferm al alegerilor din judeţul Botoşani. Cât despre noi, cei care mai avem un pic de bun simţ şi conştiinţă politică, ori de câte ori vom ajunge prin Bucureşti, sau oraşele democratice din vestul ţării, vom primi în obraz ruşinea de a fi botoşănean, glastra trandafirului pesedist. Este ca un blestem ce ne urmăreşte din 1992 şi care îşi face efectul odată la patru ani.
(JD 30.11.2044)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Pensionarii s-au revoltat pe măsurile USL-iste
Foamea de bani a USL naşte idioţenii
Bancul zilei: Un motiv de divorţ
Horoscopul zilei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog