Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12097
De la 07 Ianuarie 2003
80633610
Editorial

Bucurie, furie şi neputinţă

  • Ioan Rotundu
  • 1 December 2008, 23:00
Aşa cum am arătat în editorialul „Schimbări esenţiale în opţiunile electoratului” publicat în 17 noiembrie, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, la Botoşani, cele nouă mandate de parlamentar se vor distribui cam în mod egal între PSD, PDL şi PNL. Nu însă şi protagoniştii sunt toţi cei pe care i-am considerat.
În primul rând să punctez faptul că aşa cum a evaluat încă de la începutul campaniei electorale, nici un candidat n-a obţinut peste 50%, ca să fie validat din etapa I-a. Cu toţii au intrat în etapa II-a, numită de mine „morişca electorală”. De departe, şi aşa cum am mai afirmat, PSD-ul a obţinut din etapa a II-a trei mandate, rămânându-i şi un rest, care va pleca la redistribuirea pe ţară, în etapa a III-a. Senator a ieşit Gheorghe Marcu, candidatul cel mai zgârcit, dar cel mai favorizat de majoritatea primăriilor cu primari social-democraţi, avantajul cel mai mare constituindu-l Dorohoii.
Deputat a ieşit dorohoianul Andrei Dolineschi, care a bătut-o măr pe candidata PDL Rodica Huţuleac. Al doilea deputat PSD a constituit o surpriză chiar şi pentru partid. Costică Macaleţ a obţinut un scor remarcabil în faţa candidatului PNL Gheorghe Ciubotaru, care s-a bucurat şi de sprijinul PDL. Deşi, ca deputat vreme de patru ani de zile Macaleţ nu s-a distins cu nimic în Parlament, doar că s-a ales cu porecla „Mutul Parlamentului” iată că botoşănenii i-au înnoit mandatul. Nu cred că Macaleţ ar trebui să braveze cu scorul obţinut, pentru că el a câştigat pe seama votului negativ dat lui Ciubotaru. Legat de duelul Macaleţ – Ciubotaru voi face un comentariu separat, pentru că sunt desprinse nişte concluzii interesante.
A pierdut Liviu Conţac, dar mai are o speranţă. Dacă la etapa III-a, restul rămas PSD-ului va mai primi un adaos din redistribuire care să reîntregească un mandat, atunci PSD-ul va avea trei mandate de deputat, iar acest mandat este posibil să-i revină lui Liviu Conţac.
Prof. Mircea Dănuţă a câştigat alegerile în Colegiul Flămânzi, având peste 1500 în faţa democrat-liberalului Radu Drăguş. Numai că, fizic, numărul de voturi adunat a fost mai mic decât cele ale lui Dolineschi şi Macaleţ, aşa că a rămas fără mandat. Şi Dănuţă are o rază de speranţă. Dacă Buhăianu va fi validat în defavoarea lui Liviu Conţac, atunci, în eventualitatea celui de-al treilea mandat atribuit PSD, acesta va intra în buzunarul profesorului Dănuţă. Aşadar, PSD-ul are cert trei mandate, unul de senator şi două de deputaţi, al treilea la deputaţi putând fi pe drumul Bucureşti – Botoşani.
PDL pare să aibă parte tot de trei mandate. Avocatul Radu Humelnicu la Senat, care l-a învins categoric pe liberalul Gabriel Oprişanu, ce meditează acum la cheltuielile angajate cu speranţa de câştig, alegându-se cu paguba. În Colegiul Darabani, Stelică Strungaru a câştigat confortabil. Ca pokerist înrăit ce este, poate norocul îi va surâde şi-n Parlament şi-şi va jumuli adversarii de joc. Al doilea deputat PDL ar putea fi Cătălin Buhăianu, dacă PSD-ul nu va beneficia mandatul trei şi va profita de el Liviu Conţac. Există şi varianta ca PDL să primească cel de-al doilea mandat în Colegiul Flămânzi, iar beneficiarul nesperat să fie Radu Drăguş, chiar dacă a fost bătut de Dănuţă la scor. Oricum şi PDL se va înfrupta cu trei mandate de parlamentar.
Pe la PNL lucrurile sunt ceva mai complicate. Liviu Câmpanu are şanse să fie validat senator. Florin Ţurcanu, pe care l-am dat câştigător din momentul în care şi-a anunţat candidatura, a obţinut preţiosul mandat. Şi despre Ţurcanu voi face un comentariu separat, pentru că şi asupra sa planează nişte bănuieli. Dacă la redistribuirea de la etapa III-a PNL-ul va primi numărul necesar de voturi care să se adauge la restul rămas din etapa a II-a, atunci, culmea, cel validat va fi liberalul Nicolae Rebenciuc, care ocupă locul trei în Colegiul Flămânzi, iar PDL va pierde un mandat de deputat.
Patru candidaţi speră ca distribuirea mandatelor în etapa a doua să le aducă mandatul de deputat. Social-democraţii Liviu Conţac şi Mircea Dănuţă, democrat-liberalul Radu Drăguş şi liberalul Nicolae Rebenciuc. Până la sfârşitul săptămânii vom şti dacă PSD-ul va avea trei mandate de deputaţi şi care dintre cele două partide, PDL sau PNL, va pierde un mandat de deputat şi cine va fi candidatul care va fi cuprins de furie şi neputinţă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Soluţia resetării
Gestul disperat al lui Funar
Strigătul lui Iliescu către Geoană
Are multe calităţi care o recomandă să fie angajată
Sinistraţii nu se dau duşi de la module
ei au descoperit că viaţa pe banii altora este dulce şi frumoasă
1 Decembrie marcat prin discursuri scurte şi depuneri de coroane
Ţurcanu promite ca va fi un parlamentar activ
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare
PSD în fruntea clasamentului la Botoşani
PSD îşi cam face probleme că nu-i băgat în seamă
Aproape 200.000 lei economie la alegerile parlamentare
Incendiu la societatea Lonfil
Se acordă subvenţiile la soia
Se primesc cereri pentru mărirea indemnizaţiei de creştere a copilului
În unele comune profesorii ar putea rămâne fără salarii
Unii medici de familie rurali încasează lunar sute de milioane de lei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă