Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7800 lei
1 USD = 4.4131 lei


Număr accesări
Astăzi:
6966
De la 07 Ianuarie 2003
73831580
Editorial

Căline, habar nu ai ce dosar gros o să ai!

  • Ioan Rotundu
  • 14 January 2007, 23:00
Aflaţi ieri la Botoşani, la numai o zi după Congresul PNL, Stolojan şi ai săi susţinători, respectiv Gheorghe Flutur şi Raluca Turcan, au reuşit performanţa de a-i lăsa pe cei din PNL-ul lui Tăriceanu fără primari liberali. Succesul echipei lui Stolojan are explicaţia sa. Liberalii strâns uniţi în jurul lui Călin Tăriceanu pierd tot mai mult teren. De teama de a nu avea surprize, precum Iliescu la Congresul PSD când a pierdut preşedinţia, Tăriceanu n-a permis nici unui alt liberal să-l concureze la şefia partidului. Abia după ce congresul a avut loc, s-a aflat că răsfăţatul Ludovic Orban ar fi avut pofta de a candida la şefia supremă în partid, dar, pentru a nu mai crea şi alte greutăţi, pe lângă cele create de Stolojan, a preferat să se abţină.
Aşadar, precum Ceauşescu la Congresul al XIV-lea al PCR şi Tăriceanu a candidat la preşedinţia PNL, fără potrivnic. Cu Ceauşescu ştim ce s-a întâmplat. Cu Tăriceanu putem anticipa. În primul rând, în Guvernul Tăriceanu se petrec lucruri total inexplicabile. De parcă n-ar fi îndeajuns loviturile pe care le primesc de la preşedintele Băsescu, lovituri tot mai puternice, premierul Tăriceanu şi miniştrii liberali fac tot ce le stă în putinţă să-şi ridice ţara în cap. Taxele introduse la punctele de frontieră sunt „creaţiile” primarilor liberali, iar Tăriceanu şi ministrul Finanţelor le-a susţinut, cu toate că erau ilegale şi neinspirate politic. Preşedintele Băsescu n-a ratat prilejul de a lua atitudine şi de a determina Guvernul Tăriceanu să renunţe la ele. De câştigat, politic vorbind, a câştigat Băsescu şi au pierdut liberalii.
Taxa introdusă asupra înmatriculării maşinilor, exorbitantă pentru maşinile second-hand, a stârnit protestele celor din U.E. dar şi a românilor. Ministrul Finanţelor, liberalul Vlădescu, în loc să găsească o soluţie de compromis, s-a încăpăţinat să demonstreze celor din UE şi românilor că taxa este legală. Gluma devenind groasă, acelaşi ministru a dat un pas înapoi, anunţând o reducere a acestei taxe. Dar răul pentru liberali s-a produs. Românii îi înjură şi strigă în gura mare că nu-i vor mai vota. Delegarea miniştrilor în comisiile de privatizare, plătiţi cu sume exorbitante, a fost justificată de către premier ca o compensare cuvenită pentru salariile mici de ministru şi ca o soluţie de a preveni actele de corupţie din partea acestora. Explicaţia premierului a lăsat cu gura căscată o ţară întreagă. La aşa o explicaţie, gândul m-a dus la premier. El cum îşi asigură câştigurile suplimentare, de compensare a salariului de premier, din ce surse financiare? Cu ochii pe premier, preşedintele Băsescu a simţit că-i rostul de un nou succes la public. A criticat procedura premierului, iar miniştrii PD-ului s-au retras din aceste comisii. Culmea, acelaşi ministru liberal Vlădescu, în loc să tacă, a trâmbiţat că sumele primite ca membru prin astfel de comisii au fost prea mici faţă de munca ce-a depus-o. Nemaipomenită neruşinare! Şi iar PNL-ul şi-a atras ura electoratului.
Şirul gafelor liberale poate continua. De la Cotroceni, preşedintele Băsescu înregistrează succes după succes. Dacă PSD-ul îşi are „prostănacul” său în persoana lui Geoană, botezat aşa de către ex-preşedintele Iliescu, de ce n-ar avea şi PNL-ul „prostanul” lor în persoana lui Tăriceanu? După cum a acţionat în ultima perioadă, şi continuă să acţioneze, Tăriceanu îşi merită cu prisosinţă acest apelativ, pe care preşedintele Băsescu îl tot sugerează public, dar încă evită să-l rostească. Ultimul scandal politic, în care premierul a gafat din nou, este cel iscat de Elena Udrea, fosta şefă a cancelariei Prezidenţiale. Pentru mine este o certitudine că acest scandal a fost regizat la Cotroceni. Însă nu mă aşteptam ca premierul Tăriceanu să nege existenţa biletului trimis preşedintelui Băsescu pentru a interveni la procurorul general Botoş în favoarea lui Dinu Patriciu.
Nu ştiu pe ce s-a bazat premierul în a nega un fapt evident, dar calculul său s-a dovedit din nou greşit. Este încă o dovadă că Tăriceanu n-are veleităţi de politician, iar de premier nici atât. Dacă economia românească merge, nu este consecinţa pozitivă a guvernării lui Tăriceanu, ci faptul că structurile economice s-au aşezat şi funcţionează independent de factorul politic. În scandalul cu „biletul”, preşedintele Băsescu a câştigat din nou, iar premierul Tăriceanu îşi trăieşte ultimele zile de guvernare liberală. Să ne amintim de mesajul lui Băsescu către Năstase: „Adriane nici nu ştii, cât de mic începi să fii!” Mesajul preşedintelui Băsescu către Tăriceanu sună cam aşa: „Căline habar nu ai, ce dosar gros o să ai!” Numai că, în aroganţa sa de premier, Tăriceanu nu realizează că laţul s-a strâns, precum funia în jurul gâtului lui Saddam, cât de curând urmând a-şi da duhul politic. Dar ce se va întâmpla cu PNL? Deja anumite evenimente ne anunţă care va fi viitorul politic al acestui partid. Subiect atractiv pentru un nou editorial.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Control tematic sistat de minister
Situate deasupra legii, spitalele vor primi autorizaţia de funcţionare
Un fenomen în şcolile din judeţ
E.ON va deschide la Botoşani un centru de relaţii clienţi
Primăria Răchiţi vrea să reînvie viaţa culturală a comunei
Revistă cu poeziile lui Eminescu trimisă în şase ţări europene
SIP şi-a asigurat peste 3.000 de membri
Penitenciarul va inaugura noul atelier de tâmplărie
Deţinut premiat de Zilele Eminescu
Românul şi seceta de iarnă
Interviu realizat cu doamna Vitalia Pavlicenco (II)
deputat in Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele Partidului Naţional Liberal
Agricultura botoşăneană rămâne departe de UE
„La Dorna” i-a ţepuit pe fermierii botoşăneni
Teatrul se implică în omagierea poetului Mihai Eminescu
Este noul cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Directorul Iacob părăseşte Termica pentru un post mai sus pus
AJOFM vrea să vină mai aproape de cetăţeni
Somaţia poliţistului
Horoscop
Borş de urzici
Poetul Adrian Popescu este marele câştigător al premiului Eminescu
Citate şi cugetări din Grecia antică
Stolojan a cules la Botoşani roade politice bogate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă