Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
772
De la 07 Ianuarie 2003
97742440
Editorial

Când păpica vine din banul public, se înţeleg de minune

  • 21 August 2014, 23:00
Tot umblând prin judeţ, ba cu o anchetă, ba cu o investigaţie, am observat un fenomen interesant. Investiţiile ce se execută din banul public au ajuns să fie împărţite între constructorii de culori politice diferite, fără a fi generate certuri. Mi s-a şoptit de către cineva că Mirel Vlas, patronul societăţii Tehnic Asist, este cunoscut ca un om al PSD-ului, dar a primit lucrări de la liberali, fără a avea vreun necaz. Pentru că informaţia părea incitantă, am căutat să-i descopăr sensul.
Aşa am aflat că, de exemplu, toate lucrările publice derulate prin fondurile SAPARD, deşi guvernarea actuală este una liberală, sunt controlate de către oamenii PSD-ului, rămaşi în funcţie din perioada Guvernului Năstase. Toate ploile cu fondurile SAPARD se leagă şi se dezleagă la filiala SAPARD din Iaşi, a cărei şefi sunt consideraţi oamenii PSD-ului. Privite aşa lucrurile, este explicabil ca firma patronului Vlas să execute drumuri cu bani SAPARD la primarii PSD-ului din comunele Suliţa, Suharău, Brăeşti.
Liberalul Cornel Tomescu, patronul societăţii Codin, se înfruptă extrem de consistent din banii SAPARD, fără a se certa cu Vlas. Vă dau un alt exemplu. Deşi perceput ca social-democrat, Vlas a executat o lucrare de reabilitare a unui drum în comuna Ibăneşti, unde primarul Romică Magopeţ este liberal. Liberalul Tomescu nu s-a supărat că Vlas a prins o felie de cozonac în chiar fieful său.
Victor Mihalachi, alt patron perceput ca liberal, îşi are calate majoritatea afacerilor pe banii publici. Reabilitarea Primăriei Botoşani, investiţia de la „Laurian”, modernizarea pietonalului din Săveni, reabilitarea sediului Jandarmeriei, lucrări la Termica, modernizarea sediului Parchetului Botoşani, parţial locuinţe ANL sunt numai câteva din investiţiile publice ce-au adus în contul lui Mihalachi sute de miliarde lei vechi.
Spun că Mihalachi este considerat liberal, pentru că la înfiinţarea comunei Adăşeni, de unde este de loc, l-a sprijinit pe candidatul PNL, suportând toate cheltuielile de publicitate ale acestuia. Niciodată, însă, Mihalachi n-a intrat în conflict cu vreun patron de firmă concurentă perceput ca om al PSD. Nici măcar când firma Magic, a regretatului social-democrat Mihai Balan a preluat construcţia locuinţelor ANL Cişmea şi construcţia noului sediu al Tribunalui Botoşani n-a reacţionat în vreun fel.
Mai nou, pe piaţa construcţiilor şi-a făcut apariţia firma MBB, a fraţilor Bidaşcă, şi ei percepuţi ca simpatizanţi ai PSD.
Deocamdată n-au intrat în conflict deschis cu cei mai vechi şi nici nu sunt semne. La un astfel de comportament există şi o explicaţie.
Este dovada că, atunci când vine vorba de investiţii din banul public, constructorii, indiferent de simpatiile lor politice, de culoarea politică ce li se atribuie, îşi împart bucatele în linişte şi pace. Iar cei de la putere, social-democraţi sau liberali, când îi invită pe protagonişti la festinul pe seama banilor publici, nu se uită la culoarea lor politică, altul fiind instrumentul de măsură: comisionul cedat. Iată liantul care-i ţine uniţi pe toţi, indiferent de formaţiunea politică cu care simpatizează. Părerea mea!
JD 13.09.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Inconştient?!
Bancul zilei: Revendicările vasluienilor
Horoscop
O judecătoare a binecuvântat tunul lui Tonino, de două milioane de euro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă