Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3248
De la 07 Ianuarie 2003
69427832
Editorial

Când patima întunecă puterea înţelegerii

  • Ioan Rotundu
  • 18 October 2015, 23:00
Sâmbătă am publicat editorialul intitulat „Un sfârşit de carieră nemeritat”, referindu-mă la comportamentul organelor judiciare faţă de anumite personalităţi devenite simboluri naţionale. Iar ca exemplu l-am luat pe Sorin Oprescu, un eminent chirurg şi profesor universitar care a salvat zeci de vieţi omeneşti, care a contribuit la progresul medicii româneşti şi care a fost plimbat prin faţa naţiunii române cu cătuşe la mâini. Susţineam în acel editorial că pentru persoanele devenite simboluri naţionale comportamentul organelor judiciare ar trebui să fie diferit, substanţial mai atent.
O parte dintre cititori m-au acuzat că nu respect principiul egalităţii în faţa legii, că toţi trebuie trataţi la fel de vreme ce au comis infracţiuni sancţionate de legea penală. „George de la Ipoteşti”, a cărui comentariu n-a fost validat pentru că are calculatorul virusat m-a acuzat că doresc o întoarcere la regimul comunist. M-a, aşteptat la reproşuri şi comentarii veninoase pentru că opinia mea aducea în spaţiul public o altă viziune a justiţiei asupra valorilor naţionale. Şi acum am să mă explic şi am să explic ceea ce mai devreme sau mai târziu civilizaţia umană va considera ca firesc, normal un asemenea comportament faţă de valorile umane ale unui popor.
În primul rând că n-am contestat principiul constituţional de egalitate în faţa legii. Numai că acest principiu se referă la aplicarea aceleaşi pedepse pentru fapte similare tuturor persoanelor indiferent de statutul lor social. Eu n-am cerut pentru Oprescu o pedeapsă mai mică sau iertare pentru că este un chirurg eminent. Eu am cerut un alt tip de comportament al organelor judiciare pe parcursul instrumentării cauzei penale.
Nu mi se pare corect ca Oprescu să fie tratat la fel ca acest deputat PP-DD de Buzău „eu sunt auto” care a primit aceeaşi mită ca şi Oprescu. Este la aprecierea judecătorului dozarea pedepsei dar a-l plimba pe Oprescu cu cătuşe la mâini precum pe acel „!auto”, în condiţiile în care aportul adus dezvoltării societăţii este radical diferit, este de acum o procedură de nerecunoaştere a valorii umane.
Le aduc aminte contestatarilor mei că justiţia Germaniei, când a fost descoperită Steffi Graf cu evaziunea fiscală comisă, n-au încătuşat-o pentru că era simbolul ţării în tenisul feminin mondial. Au acceptat un transfer de responsabilitate asupra tatălui ei, l-au pus la plata sumei cuvenită statului şi l-au judecat cu multă blândeţe. Îi întreb pe aceşti contestatari ai opiniei mele cum s-ar simţi s-o vadă pe Nadia Comăneci cu cătuşe la mâini pentru evaziune fiscală la banii câştigaţi din publicitate în România alături de un grup de ţigani şi ei evazionişti cu fier vechi? Fapta este aceiaşi dar statutul lor social total diferit. La acest aspect m-am referit în acel editorial şi mă refer şi acum.
Problema este de natura legii. Legea trebuie să stabilească procedurile de recunoaştere a simbolurilor naţionale şi care sunt procedeele judiciare care se vor aplica acestora. Nu la pedeapsa aplicată am făcut trimitere ci la respectarea valorilor umane ale acestui popor care au contribuit la creşterea demnităţii României în lume.
Hagi este un mit în fotbalul internaţional. El are un hotel pe Litoral, o afacere în domeniul turismului unde evaziunea fiscală este la ordinea zilei. Dacă angajaţii lui Hagi ar respecta legile româneşti în domeniul fiscalităţii, afacerea lui agi ar fi falimentară. Dar ea este prosperă şi am convingerea că un control competent poate demonstra multe ilegalităţi. Numai că atunci când vine vorba de Hagi, comportamentul inspectorilor fiscali este altul.
Am dat exemplul ca temă de meditaţie pentru contestatarii mei. Dacă tot îi protejăm pe unii pe ascuns, de ce să n-o facem legal şi pentru toţi cei care ar merita un asemenea tratament?
Repet, eu am făcut referire numai la faza procesual penală şi nu la dozarea pedepselor în baza principiului constituţional de egalitate a tuturor în faţa legii care este faza de finalitate a unei fapte penale. Când patima, nepriceperea şi egoismul îţi întunecă puterea raţiunii, înţelepciunea lipseşte cu desăvârşire. Părerea mea?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


Deputatii le-au pus gand rau soferilor care au masina cu volan pe dreapta
Regulile pe care vor sa-i oblige sa le respecte
Dragnea stie ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa, stiu ca il va folosi cum trebuie
Arest la domiciliu si control judiciar pentru jurnalistii de la "Atac de Buzau"
O rusoaica si-a injunghiat iubitul care i-a maltratat pisica
Vasile Cepoi: CNAS trebuie sa plateasca serviciile in functie de rezultat, nu de volum
pentru ca medicii de familie sa fie motivati sa descopere bolile in stadii incipiente
Victor Ponta: Saracia, inca mult prea extinsa in Romania; avem nevoie in continuare de politici ferme de stanga
Managerul unui oras american, demis dupa ce a spus ca infractionalitatea este scazuta in Rom\nia
pentru ca toata lumea este alba: "Persoanele de culoare sunt lenese, in Romania nu au negri"
Turcia va dobori avioanele care ii incalca spatiul aerian (Davutoglu)
Dmitri Medvedev: Scopul operatiunilor ruse in Siria este invingerea teroristilor, nu salvarea lui Al-Assad
Vlad Filat a fost plasat in arest preventiv
Decizia, luata cu 30 de minute inaintea expirarii ordonantei de retinere a fostului premier moldovean
Horoscopul zilei de 19.10.2015
Bancul zilei: Chiloţii buclucaşi
\Reţeta zilei: Gem de gutui in Multicooker
Un sfârşit de carieră nemeritat
Ioan Rotundu
SUA: Un tanar a fost biciuit pana la moarte de propriii parinti
intrucat dorea sa paraseasca cultul religios din care facea parte
Botoşani: Cercetătorul ştiinţific Hrincă a ajuns vedetă internaţională
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă