Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
72159
De la 07 Ianuarie 2003
73992564
Editorial

Candidaţi după chipul şi asemănarea sa

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2008, 23:00
Ieri, în prezenţa trimisului special al tribunului Vadim Tudor, Gheorghe Funar, PRM – Filiala Botoşani şi-a lansat candidaţii la primării şi consiliul judeţean. Evenimentul s-a dorit a îmbrăca haine culturale, dar privind la cei din sală îţi dădeai seama de incompatibilitatea personalităţii lor cu adevărata cultură. Cu strădanie, liantul dintre „cultura” lor şi cultură, dar agricolă, poate fi găsit în profesia candidaţilor la primăriile din judeţ, profesii care abundă în cea de tehnician agricol, maistru sau electrician. Cred că preşedintele partidului, Dumitru Codreanu, inginer agricol de profesie, probabil şi-a dorit ca PRM-ul să ofere electoratului candidaţi după chipul şi asemănarea sa, sperând că astfel va obţine mult râvnitul procent de 20%.
Rămân la părerea mea, exprimată în mai multe rânduri, că PRM nu mai este partidul care a fost odată, ci a ieşit din sfera de atenţie a electoratului. Cu toate reproşurile de imagine şi persoană politică neîmplinită care i se aduc, Codreanu rămâne un cetăţean oarecum onest, cu bun simţ, bun familist şi gospodar. Numai că aceste laturi pozitive ale personalităţii sale politice sunt umbrite de către cei care-l înconjoară sau cu care s-a înconjurat .
O dovadă de bun simţ a lui Codreanu este şi recunoaşterea sa, la modul sincer, că devenind candidatul PRM la preşedinţia Consiliului judeţean, va avea de luptat cu colosul Conţac, o luptă pe care a şi pierdut-o deja. Probabil că preşedintele PRM speră să iasă consilier judeţean, funcţie de pe care îşi va putea spori şi dezvolta afacerile personale. Mă refer la societatea agricolă şi ferma zootehnică pe care le are în zona Bucecea, ambele cu o prosperitate mulţumitoare.
Dar cu Mihai Ştefan, candidat la Primăria Botoşani, PRM-ul şi preşedintele Codreanu are mai puţin a se mândri. Ştefan n-are o imagine pozitivă în rândul electoratului botoşănean, în calitatea sa de consilier municipal fiind perceput ca un profitor pe seama societăţii Eltrans, ca un şperţar şi un practicant de mic trafic de influenţă. Este considerat ca un politician ce are un caracter mârşav, îndoielnic şi care nu s-a remarcat prin nimic semnificativ faţă de Botoşani şi botoşăneni, în sensul creşterii gradului de civilizaţie şi cultură. Fost muncitor în panificaţie, Ştefan a comis greşeala vieţii sale: s-a ridicat, precum cizmarul, mai sus decât i-a permis calapodul vieţii. Electoratul îl va sancţiona într-un mod neiertător.
Cred că reproşul către PRM de a găsi candidaţi la primărie în persoane cu profesii de maiştri, tehnicieni şi electricieni nu s-ar justifica. În 1918, ajuns în Camera Deputaţilor, un ţăran botoşănean a ţinut un discurs, printre altele făcând referire şi la extinderea dreptului de vot către persoanele neştiutoare de carte, motivând că, uneori, aceştia pot fi mai inteligenţi decât cei care se consider㠄tobă de carte”. Democraţia şi legea permit unor astfel de persoane să candideze, fiind atributul electoratul dacă-i votează sau nu. Dar cu profesorul Costică Moroşanu candidat la Primăria Darabani, PRM-ul s-a făcut de tot rahatul.
Omul acesta, deşi are diplomă de profesor, n-are cultură şi pregătire nici cât un elev de clasa a VIII-a. Marean Vanghelie se exprimă mult mai gramatical decât o face profesorul Costică Moroşanu. Cavaler tomnatic, omul acesta nu va ajunge niciodată să întemeieze o familie. Va continua să ducă o viaţă promiscuă moral şi profesional. Recent, acest Moroşanu a reuşit să manipuleze un reporter de la o publicaţie locală, pentru a-şi satisface dorinţele de răzbunare. A încercat şi cu mine astfel de manevre, dar l-am simţit şi l-am izolat imediat de vreo influenţă asupra redacţiei. Cu un astfel de candidat, PRM-ul i-a jignit profund pe dărăbăneni, care se vor răzbuna prin vot.
Afirmaţia lui Codreanu că în urma alegerilor locale PRM-ul va acumula un procent de 20% din opţiunile electoratului botoşănean este una falsă, neancorată în realitatea politică actuală. Rezultatele vor fi extrem de modeste şi le apreciez a fi sub 10%. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PD-L că racolează candidaţi de primar persoane cercetate penal
partidele politice se bat de la candidaţiliberalii sunt ofticaţi că pedeliştii le suflă candidaţii
Comentariul comentariilor (LXXXI)
(Ioan Rotundu)
Viaţă grea pentru taximetrie şi taximetrişti
Madama Tiron s-a supărat pe prefectul Sorescu
dar drumurile naţionale tot nereparate au rămas
„Săpând” în trecutul dorohoian
Festival de dans popular la Vârfu Câmpului
Spitalul Săveni se sufocă sub neajunsuri
Locuinţe sociale cu miros electoral
Siturile naturale verificate de Garda de Mediu
LSI se transformă în agenţie de turism
Controversatul spaţiu verde
Şi-a lansat candidaţii pe ritmuri de vers şi cântec popular
Conţac polemizează cu comentatorii de pe blog
din Botoşani, cu drag
Veşnicia din casa soacrei
Horoscop
Vă invită, avantajos, la muncă în Grecia
Anunţ umanitar
Program TELE’M Botoşani, luni, 24 martie
Face legea în aprovizionarea elevilor cu alimente stricate
autorităţile sunt neputincioase
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă