Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20671
De la 07 Ianuarie 2003
76564288
Editorial

Care jurământ?

  • Ioan Rotundu
  • 10 June 2015, 23:00
La validarea mandatului de parlamentar, alesul poporului depune un jurământ de credinţă faţă de ţară şi popor, jurământ formulat în Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor si al senatorilor, la art. 3, astfel:
"Jur credinţă patriei mele România;
Jur sa respect Constituţia şi legile ţării;
Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu".

Ştiţi vreun parlamentar din actualul Parlament al României care să fi respectat întocmai acest jurământ? Eu nu ştiu. Dar ştiu că încălcarea acestui jurământ nu este pedepsită în mod special şi direct, în Codul penal nefiind încriminată o astfel de infracţiune. Premierul Victor Ponta s-a folosit de această scăpare a legii pe care eu o consider voită, şi a clamat faptul că pentru numirea lui Dan Şova ca ministru nu poate fi tras la răspundere de către DNA. Singurul în măsură să-l sancţioneze este Parlamentul ca reprezentant al poporului şi poporul, sancţiunea fiind doar de ordin politic.
Tradus mai pe înţeles, mesajul lui Ponta către popor a fost c㠄aşteptaţi voi până la alegerile din toamnă de la anul şi atunci mă beţi putea sancţiona prin vot, dacă o să mai ţineţi minte ce fapte am comis”.
Problema jurământului este una extrem de serioasă şi din păcate media n-a abordat niciodată o astfel de răspundere a parlamentarilor. În spaţiul public n-au apărut reproşuri la adresa politicienilor parlamentari că şi-au încălcat jurământul depus faţă de ţară şi popor pentru a apăra interesele personale, de cele mai multe ori infracţionale, ale lor şi ale colegilor din partid.
Să ne amintim că de când Victor Ponta a ajuns premier şi preşedinte al PSD l-a acuzat în repetate rânduri pe preşedintele Băsescu că a încălcat jurământul depus faţă de ţară şi a încercat să-l demită prin referendum în două rânduri. Dar niciodată nu l-am auzit pe Ponta acuzând vreun parlamentar, din partidul său sau din opoziţie că nu-şi respectă jurământul depus faţă de popor. N-a făcut-o pentru că şi el, parlamentar fiind, şi- a încălcat jurământul în mod constant pentru a-şi salva colegii acuzaţi de acte de corupţie.
În tot acest interval postdecembrist nu s-a înregistrat nici un protest public la adresa parlamentarilor că nu-şi respectă jurământul depus şi nu se cunoaşte nici un caz de parlamentar pedepsit în vreun fel că şi-a încălcat jurământul. Iată de ce în momentul de faţă actualii parlamentari iniţiază şi aprobă legi contrare interesului ţării şi a poporului, acţionează politic prin a aduce prejudicii grave cetăţenilor ţării şi profită din plin de statutul de parlamentar pentru a adopta legi care să-i situeze deasupra societăţii, punând interesele lor şi ale partidului deasupra interesului naţional.
Dar parlamentarii nu se mulţumesc să încalce propriul jurământ. Mai nou cer acest lucru şi miniştrilor. La investirea ca ministru, cel în cauză depune un jurământ în temeiul art, 82 din Constituţia României, formulat astfel:
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc voci din PSD i-au cerut demisia pentru că nu l-a apărat pe Ponta de anchetele DNA-ului şi n-a cerut demisia procurorului şef Laura Codruţa Koveşi. Adică parlamentarii PSD îi cer lui Cazanciuc demisia pentru că nu şi-a încălcat jurământul de ministru depus, n-a trădat interesul ţării şi al poporului pentru a apăra interesele corupţilor din PSD.
Legat de încălcarea jurământului de către miniştri, spre deosebire de parlamentari, avem deja o jurisprudenţă din perioada preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a suspendat mai mulţi miniştri din Guvernul Tăriceanu pe motiv că şi-au încălcat jurământul, alţii fiind trimişi chiar în judecată. Ca jurist, Cazanciuc ştie ce-ar fi însemnat să-şi încalce jurământul ca să-şi apere colegii de partid şi şeful politic, aşa că a preferat să adopte statutul de observator a duelului dintre Ponta şi PSD pe de o parte şi DNA de partea cealaltă.
Însă nu este cazul să-l declarăm erou pe ministrul Robert Cazanciuc pentru că a comis destule păcate faţă de Constituţia ţării, faţă de independenţa Justiţiei ca putere separată în stat.
Evenimentele din aceste zile sunt elocvente pentru români, dar mai ales pentru străini, că în România democraţia se află într-un mare pericol iar cei care ar trebui s-o apere vor de fapt s-o compromită, ei fiind cei mai corupţi şi compromişi politic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Ioan Rus i-a jignit in masa pe romanii din diaspora
cu doua zile inaintea votului asupra motiunii de cenzura: Au poate 1500 de Euro salariu. De banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva
Ioan Rus, dupa declaratiile prin care ii insulta pe romanii din diaspora
Am sa cer eventual primului ministru sa imi accepte demisia
Victor Ponta anunta pe Facebook ca a acceptat demisia lui Ioan Rus din functia de ministru al Transporturilor
Alina Gorghiu anunta un protest al PNL la Parlament in ziua motiunii de cenzura cu 10.000 de oameni
Robert Cazanciuc: Oficial nu mi s-a cerut demisia. Voi avea probabil o discutie cu premierul azi sau maine
Ce afaceri si ce profit au avut in 2014 principalele companii de televiziune si radio
pentru care guvernul vrea sa infiinteze un fond audiovizual
Ponta cumpără tăcerea televiziunilor de ştiri
15 milioane de euro pregatiti ca ajutor de stat pentru posturile TV in anul electoral 2016
Presedintii Parlamentului, scrisoare catre ambasadori
Opozitia forteaza caderea unui guvern legitim si foloseste sistemul judiciar ca o unealta
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Nemulţumire sexuală
Reţeta zilei: Maioneză de usturoi
De ce a refuzat Valeriu Iftimie titlul de „cetăţean de onoare”
Ioan Rotundu
Reactie rapida / Mizele mutarii lui Cazanciuc. A ajuns "Oprea - interesul national" salvatorul justitiei
Caricatura zilei: Cerşetorul Ponta
Botoşani: La Darabani, părintele Nicodim Nichita contraatacă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă