Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18994
De la 07 Ianuarie 2003
122879061
Editorial

Ce nu pricepe, cu puţina sa minte, Corlăţean

  • Ioan Rotundu
  • 8 December 2013, 23:00
Aflată sub zodia unui blestem a cărui origine nu-l cunoaştem încă, România postdecembristă n-a avut parte de un ministru de Externe capabil să-i impună respectul şi aprecierea în plan internaţional. Este ştiut că rolul unui ministru de Externe este determinant în a aduce ţării sale un câştig de imagine prin implicarea ei în principalele decizi legate de problemele internaţionale zonale sau chiar la nivel mondial.
Din decembrie 1990 încoace, miniştrii de externe pe care i-a avut România n-au fost capabili să se impună în plan extern, să promoveze o politică externă a ţării care să polarizeze în jurul ei susţinere şi în acelaşi timp să ne aducă facilităţi atât în domeniul liberei circulaţii cât şi economic.
Puţinele încercări ale diplomaţiei româneşti de a ne impune în plan extern au fost repede anihilate de invazia de ţigani care au pătruns în ţările Uniunii Europene şi care, ca un buldozer, a spulberat orice credibilitate de imagine a României şi care ne-a adus fel de fel de bariere politice şi economice. Costul pe care-l suportă poporul român pentru deserviciile aduse de invazia ţiganilor prin Europa sunt imense şi greu de cuantificat.
Dar să revenim de diplomaţii români, încă incapabili să înţeleagă că rostul lor este să promoveze imaginea ţării şi nu a şefilor lor politici, de cele mai multe ori nişte personaje controversate şi fără prestigiu în plan extern.
La sfârşitul săptămânii trecute, actualul ministru de Externe, social-democratul Titus Corlăţean, ţinând hangul şefului său Ponta, a declarat că România îndeplinit condiţiile intrării în spaţiul Schengen dar că nu va sta în genunchi şi cu mâna întinsă către anumite ţări din UE care ne blochează drumul spre acest spaţiu din anumite interese politice ale lor. Declaraţia lui Corlăţean a venit după una similară făcută de Ponta, la fel de jignitoare pentru conducerile ţărilor care au reţineri de a ne primi în Schengen.
Dacă Ponta poate vorbi vrute şi nevrute, el neavând veleităţi de politician de rang înalt şi nici capacităţi de a înţelege mersul politicilor europene, ministrul Corlăţean este şeful diplomaţiei româneşti şi o declaraţie a sa este făcută în numele României şi a şefului de stat, preşedintele ţării, cel care are prin Constituţie atributul înfăptuirii politicii externe.
Câtă vreme miniştrii noştri de externe nu vor înţelege că ei sunt în slujba ţării şi nu a premierului, că ei reprezintă România în plan extern sub directul control al preşedintelui ţării şi nu al premierului, vom continua să avem probleme în a ne bucura de toate drepturile democraţiei europene şi din lume.
Corlăţean, cu puţina sa minte şi multa slugărnicie partinică faţă de Ponta nu poate înţelege că nu din cauza condiţiilor tehnice de apărare a frontierei de Est a Uniunii Europene nu suntem primiţi în spaţiul Schengen ci din cauza unor decizii de politică internă inacceptabile în spaţiul european.
De când cu Ponta şi Antonescu în fruntea Guvernului şi a Legislativului, în România statul de ddrept funcţionează şchiopătând. Atacurile lui Ponta şi Antonescu la adresa Curţii Constituţionale când aceasta ia decizii care celor doi nu le sunt pe plac, atacurile la adresa independenţei justiţiei şi în special la activitatea DNA, atacurile susţinute la adresa ANI şi încercările de a-i restrânge atribuţiunile, mai ales în domeniul incompatibilităţilor şi ale declaraţiilor de avere ale demnitarilor sunt tot atâtea motive pentru multe ţări europene sî nu ne primească în Schengen.
Modul în care Ponta a ordonat jhandarmilor să pună bâta pe cei din Pungeşti, modul insolent cu care a tratat Comisia Europeană în relaţia cu China, sunt pentru cei din UE semnale că o intrare a României în Schengen cu actualul Guvern ar pune în pericol democraţia europeană, existenţa statului de drept.
Corupţia care macină Românie, hoţiile din fondurile europene, miniştrii cercetaţi penal, condamnaţi, descoperiţi ca plagiatori care formează Guvernul Ponta i-a uimit pe europeni. În ţările Occidentale aşa ceva nu poate fi imaginat dar nu şi să devină realităţi.
Recent preşedintele ţării a ieşit public şi a declarat cu probe cât de corupt este primul ministru al României. Ca replică, premierul Ponta a afirmat că nu-i va da nicio replică. Este evident că acuzaţiile preşedintelui Băsescu sunt realităţi iar Ponta a căutat să nu intre într-o dezbatere publică care i-ar fi putut fi fatală.
Acestea sunt cauzele pentru care nu intrăm în Schengen, cauze pe care ministrul Corlăţean sunt convins că le cunoaşte dar nu le poate invoca în spaţiul public pentru că s-ar pune rău cu şeful său politic Victor Ponta. Corlăţean face un serviciu şefului său dar aduce mari deservicii ţării. Pentru aşa ceva ar trebui să fie imediat anchetat şi nu lăsat să ducă România în derizoriu şi să o compromită definitiv. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: La o partida de vanatoare…
Dinbamica economiei: Legea insolvenţei
Gastronomie: Borş de peşte
Chişinăul are scopul de a preda puterea sa Bruxelles-ului sau, posibil, Bucureştiului
România a îndeplinit criteriile pentru Schengen
nu putem sta in genunchi, cu mâna întinsă
Miting in fata Guvernului faţă de neaplicarea legii ce prevede eutanasierea câinilor maidanezi
la 3 luni de când un copil a murit sfâşiat de câini, legea în vigoare nu este aplicată
Lumea luî Rotundu: Ecouri de la sărbătoarea Unirii
O nouă scrisoare de mulţumire adresată Jurnalului
Cine sunt oligarhii care se bat în culise pentru viitorul Ucrainei
Traian Băsescu, la cumpărături: Nu s-a ieftinit pâinea după reducerea TVA
E foarte bine, poate învăţă şi politicienii să nu fure terenuri
Regele Mihai condamnă abuzurile în cazurile Pungeşti şi Roşia Montana
Revoluţie la Pungeşti: oameni nevinovaţi care îşi apără pământul şi apa, călcaţi în picioare de jandarmi si alungaţi cu jeturi de gaze lacrimogene!
Vremea securității staliniste s-a întors la Pungești: un ultim abuz al unor brute care își spun jandarmi
Atenţionare de viscol şi vânt puternic pentru aproape toată ţara
începând de luni dimineaţa
Liviu Voinea recunoaşte că nu ştie exact unde în buget se duc banii din acciza la benzină
Iulia Moţoc anunţă că pe 18 decembrie va depune jurământul ca judecător CEDO
Oraşul câinilor de pripas
Magazinul Botoşani se autodemolează
Perle geniale la examenul pentru obţinerea cetăţeniei române
Botoşani: Cine-l trage în prăpastie pe primarul Portariuc?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog