Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27411
De la 07 Ianuarie 2003
105972397
Editorial

Ce şanse au candidaţii liberali să ajungă senatori?

  • Ioan Rotundu
  • 27 July 2008, 23:00
PNL – Filiala Botoşani este primul partid care a avut curajul să-şi facă publică lista cu candidaţii la parlamentare. Numele celor desemnaţi candidaţi nu şochează. Sunt persoane cunoscute mai mult pe Botoşani şi mai puţin electoratului din judeţ. Cu toate acestea, fiecare dintre ei speră să obţină mult râvnitul mandat de parlamentar, mandat aducător de multe privilegii şi satisfacţii personale, de prosperitate materială şi uşi deschise prin toate instituţiile statului.
În editorialul de faţă mă voi ocupa de candidaţii la Senat. Iată şi numele celor care aspiră, zi şi noapte, la aceste avantaje ale vieţii la care omului de rând nu-i este dat să ajungă vreodată. La Senat, candidaţii sunt Gabriel Oprişanu, Liviu Câmpanu şi Pavel Rusu.
Să-i judecăm pe rând şi să le evaluăm potenţialul politic de care se bucură fiecare. Ca şef al Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu a ales calea către Senat prin a candida în Colegiul Botoşani. El se bazează pe faptul că în acest colegiu mass media locală are mai multă putere de influenţă. Probabil va cumpăra publicitate directă şi mascată la TV Somax, posturile de radio, în presa scrisă şi electronică. Mai mizează Oprişanu pe faptul că electoratul este grupat, are o medie de cultură generală ridicată şi că, printr-o comunicare adecvată, va reuşi să-l convingă să-l voteze. Se mai bizui pe Gheorghe Ciubotaru (Gelu Prăjitură), bun amic cu George Lazăr de la Monitorul. Probabil că, împreună, vor încerca să-şi armonizeze campania şi să-i dea efect maxim.
Numai că Oprişanu va trebui să ţină cont că şi adversarii săi se vor folosi de aceleaşi mijloace şi gândesc cam aceeaşi strategie. Cartea sa de vizită nu este una tocmai convingătoare. Va fi atacat pentru că de când este şef la ASP a comis multe abuzuri, a executat multe ordine politice ale partidului, şi-a ridicat vilă în spatele spitalului judeţean pe seama lucrărilor de modernizare a spitalului. Pe deasupra mai este şi urât de către colegii de breaslă. Vor mai apărea dezvăluiri legate de afacerile sale oneroase. Va fi trădat inclusiv de către o pare a mass mediei, care este controlată din umbră de către oameni ai PD-L. Nu ştiu cine-i vor fi adversarii, dar îi dau şanse minime.
Liviu Câmpanu candidează în fieful său. Candidatura sa la preşedinţia CJ s-a soldat cu rezultate notabile. Colegiul Darabani – Săveni cuprinde zona cea mai săracă a judeţului, iar electoratul este uşor de manipulat. S-a demonstrat în alegerile locale. Câmpanu dispune de suficiente resurse financiare personale şi de partid ca să poată promova o campanie agresivă. Va face echipă cu Florin Ţurcanu, mai puţin cu Gheorghe Iavorenciuc. Se va mai bucura de televiziunea primarului liberal de Săveni, Relu Târzioru, care şi-a extins reţeaua de cablu în toată partea de nord a judeţului. Pâinea „Poieniţa”, cu care Ţurcanu a „cumpărat” electoratul din această zonă prin preţul ei scăzut şi calitatea net superioară altor produse similare provenite din brutăriile locale, va juca un rol important.
Precum în versurile din perioada fanariotă: „Cu gogoşi şi minciunele/ Ai ajuns boier mişele”, actualul deputat liberal Liviu Câmpanu are mari şanse de a ajunge senator. Îi compătimesc de pe acum adversarii, care vor avea zile grele în campanie, mai ales din partea lui Florin Ţurcanu.
Nu găsesc nici un sens pentru care actualul inspector general al Inspectoratului Şcolar Botoşani a ales să candideze ca senator în Colegiul Dorohoi – Flămânzi, mai ales că va trebui să facă echipă cu candidaţii la deputăţie Neculai Rebenciuc şi Adrian Hăidăuţu. În primul rând că zona este una extrem de dificilă şi aflată sub o puternică influenţă social-democrată. Apoi, nu-i cunoscut în zonă nici măcar de către elevii de şcoală. Personalitatea lui Rusu este în totală contradicţie cu starea sufletească a electoratului din zonă, care este una specifică pădurenilor, cu nişte particularităţi pe care le întâlnim, în general, în firea locuitorilor de munte.
El nu va reuşi să se plieze pe gândirea socială a electoratului din zonă, nu va găsi calea de comunicare cu aceştia. Aceleaşi elemente sunt valabile şi pentru zona Flămânzi, tot o zonă deluroasă şi păduroasă, unde geometria spaţiului generează localnicilor o altă mentalitate decât au cei de la şes. Dacă lui Oprişanu îi dau o şansă minimă, bazându-mă pe nivelul de educaţie a electoratului care oricând poate produce o surpriză, lui Rusu nu-i dau nici această minimă şansă. Va mătura cu el pe jos candidatul PD-L sau PSD. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tele'M Botoşani luni, 28 iulie
Gânduri în două sec unde de disperare
Flutur vrea ca primăria veche să aibă rol de reprezentare
Liberalii au sărit în ajutorul sinistraţilor
Salvat din ştreang, pentru 5-a oară
Lista monumentelor istorice luată la ochi de specialişti
Votul uninominal continuă să dea frisoane celor din PRM
Teatrul „Mihai Eminescu”, campion la venituri
Pe botoşăneni îi ţine punga mai mult pentru apartamente vechi
Buchet de festivaluri pentru botoşăneni
Şeful CJ Botoşani acuză Guvernul de mită electorală
Inundaţiile au făcut ravagii în judeţ
Puhoiul de ape i-a scos pe epidemiologi pe teren
Pretind că sunt serioşi!
Comentariul comentariilor (CLV)
(Ioan Rotundu)
Angajaţii AJOFM vor convinge şomerii să accepte condiţiile patronilor
Din septembrie se aplică noi limite de vârstă pentru pensionare
Creşte numărul taţilor ce preferă postura de mamă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă