Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20934
De la 07 Ianuarie 2003
122906583
Editorial

Ce şanse au cei şase liberali să ajungă deputaţi?

  • Ioan Rotundu
  • 28 July 2008, 23:00
Dacă în editorialul de ieri m-am ocupat de şansele pe care le au cei trei candidaţi PNL de a ajunge senatori, astăzi o să trec în revistă potenţialul politici al celor şase candidaţi care vor să obţină mandatul de deputat. Pe cele două colegii ale Botoşanilor sunt doi candidaţi care se bucură de o anumită popularitate.
Gheorghe Ciubotaru, care a devenit celebru sub numele de Gelu Prăjitură după ce a candidat la primăria Botoşani în mai 2000, de loc din Suliţa, va fi un adversar redutabil. În prezent deţine funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorilor, funcţie cu rang de subsecretar de stat, iar în PNL are o mare putere de influenţă. Ciubotaru şi cu gruparea Suliţa (mă refer la cei mai cunoscuţi: Cornel Popescu şi Florin Ţurcanu) l-au detronat din funcţia de preşedinte pe Dinu Secrieru, declanşând in interiorul PNL o luptă acerbă pentru funcţia de preşedinte, câştigată atunci de Mihai Ţâbuleac. Liviu Câmpanu a ajuns preşedinte tot cu sprijinul lui Ciubotaru. Tot Ciubotaru a fost pionul principal în numirea ca prefect a lui Cristian Roman. Tot datorită lui, suliţanul Mihai Ţurcanu este acum şef la Protecţia Consumatorilor.
Este un personaj inteligent, periculos chiar, care nu se sfiieşte să te lovească pe la spate, dacă are prilejul şi motivaţia unui asemenea gest politic. Să mai adaug că este un bun prieten al directorului de la Monitorul, George Lazăr, pe a cărui sprijin se şi bazează. Nu-i cunosc încă adversarii, dar îi dau şanse mari să ajungă deputat. Drumurile noastre s-au intersectat în multe puncte ale vieţii, de cele multe ori într-un mod puţin plăcut, dar trebuie să fiu obiectiv şi să recunosc că o reuşită a lui Ciubotaru m-ar bucura sincer. Va fi un parlamentar jucător, extrem de incomod pentru cei din PNL şi conducerea Camerei Deputaţilor, şi nu unul care să doarmă în fotoliu.
Al doilea candidat, pentru Colegiul II Botoşani, este inginerul Ioan Viorel Ciobanu. Este cunoscut botoşănenilor din perioada când a fost viceprimarul Botoşanilor, în legislatura 1996 – 2000, sub bagheta de primar a regretatului Ioan Cojocariu. Are mai multe mandate de consilier judeţean şi este un bun cunoscător al problemelor judeţului. Problema sa principală, esenţială în cazul candidaturii, este comunicarea. Pentru că Ciobanu este o fire închisă, distantă, comportament perceput de multe ori ca unul arogant. Îi va fi foarte greu să lupte public cu adversarii. Va trebui să lucreze mult la modul în care se va prezenta în faţa electoratului şi să înveţe să-şi stăpânească sentimentele şi să-şi controleze manifestările. Se irită foarte uşor, adică este prea supărăcios, ceea ce electoratul nu prea agreează. Chiar dacă nu-i cunosc adversarii, am mari rezerve să-l acreditez cu şansă de reuşită.
Neculai Rebenciuc este candidatul liberal pe Colegiul Flămânzi. Cu cunoştinţe la nivel de liceu, şi acelea precare, Rebenciuc are bani să-şi cumpere o licenţă, ceea ce şi face în prezent. A candidat la primăria Flămânzi, dar a pierdut. Cele 1.200 de voturi acumulate sunt nesemnificative în cazul unui mandat de deputat, unde sunt necesare în jur de câteva zeci de mii. Candidează dintr-o ambiţie prostească, dar îl va lecui primarul Pitorac, ce stăpâneşte întreg colegiul prin televiziunea sa prin cablu şi care va fi susţinătorul candidatului PD-L. Nu înţeleg de ce cei din PNL au acceptat o astfel de candidatură, când puteau să desemneze o persoană care să-i onoreze. Adrian Hăidăuţu a ajuns în PNL migrând de la PSD, nemulţumit fiind că n-a fost sprijinit să rămână şef la Silvic. El va candida în Colegiul Dorohoi, unde a fost mulţi ani şeful Ocolului Silvic. Numai aşa va afla că oamenii ţin minte faptele ostile lor şi nu pe cele bune. Sunt slabe speranţe să fie votat, mai ales că Dorohoiul se află sun bagheta unui primar social-democrat care, nu numai că nu-l va sprijini, dar îi va face multe zile negre. Unii oameni sunt născuţi să nu conştientizeze lungimea nasului toată viaţa. Hăidăuţu face parte dintre aceştia.
Omul de afacere Gheorghe Iavorenciuc, ucrainean la origine, de loc din Cândeştii ruseşti, vrea şi el să ajungă deputat. Învăţător de profesie, el s-a lansat în afaceri imediat după 1990. Afacerile sale au trecut tot timpul prin Cernăuţi – Ucraina şi sunt învăluite în multe necunoscute. A fost (nu ştiu dacă mai este) un apropiat al fostului preşedinte CJ, Ioan Aniculăese, iar când acesta a ajuns viceconsul la Cernăuţi, afacerile lui Iavorenciuc au prosperat într-un mod de invidiat. N-are nimic comun cu politica, n-are discurs, n-are habar ce se petrece prin judeţ. Candidează în Colegiul Darabani, unde candidează şi Liviu Câmpanu la Senat. Cred că va fi sponsorul de bază al preşedintelui PNL, că nu-i văd alt rost. Numai că, atenţie domnule Câmpanu, Iavorenciuc este extrem de zgârcit în privinţa banilor! O poate confirma şi contabilul său de firmă, nimeni alta decât nevasta fostului prefect Sorescu. O mai poate confirma şi fost sa soţie, de care a divorţat pentru o „căprioar㔠de vreo 20 de ani. Nu-i dau nici o şansă, chiar dacă este văr cu soţia mea.
Şi acum a venit rândul lui Florin Ţurcanu, candidat la Camera Deputaţilor în Colegiul Săveni. Sunt mulţi cei care nu-l agreează şi-l etichetează în fel şi chip. Numai că, în simplitatea judecăţii sale, lui Ţărcanu prea puţin îi pasă. El judecă în stilul celor de la ţară, ceea ce-l face plăcut lor. Dacă avem o clasă politică destrăbălată, ea este exponentul gândirii noastre sociale. Ţurcanu tocmai pe această gândire socială mizează, care-i este familiară. Târzioru, primarul de Săveni, cu care şi ieri am stat de vorbă, îl va susţine cu televiziunea sa, cu care a pătruns în majoritatea comunelor din Colegiu. Ţurcanu va face echipă cu preşedintele Câmpanu, cu care se înţelege şi se potriveşte în multe privinţe. Colegiul Săveni se suprapune integral cu Colegiul la Senat al lui Câmpanu. Aşa cum spunem în editorialul de ieri, este o zonă săracă. Cu pâinea „Poieniţa”, cu ajutoare alimentare, poate chiar şi cu bani, Ţurcanu va culege multe voturi.
Este un cerber care nu renunţă la ce-şi pune în gând şi nu-şi face procese de conştiinţă asupra mijloacelor folosite pentru a-şi atinge scopul. Sincer, îi compătimesc pe cei care-i vor fi adversari! Ţurcanu şi cu Ciubotaru pot fi cei doi deputaţi PNL în viitoarea legislatură parlamentară. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Diaspora română din Spania şi Italia se revoltă
”Trădarea” ca interes naţional
Kievul vrea să introducă studiul în ucraineană în şcolile româneşti
Cleopatra Stratan, cinci recorduri mondiale la doar cinci ani
Program Tele'M Botoşani marţi, 29 iulie
O blondă deşteaptă
Horoscop
Vi se oferă şansa vieţii. Profitaţi din plin de ea!
De la praznic la spital
Barajul de la Stânca Costeşti în pericol
Mănăstirea Cozancea nu a putut fi evaluată din cauza inundaţiilor
Piedone trimite miercuri ajutoare la sinistraţii botoşăneni
Ţâbuleac vrea ca strategia de dezvoltare a judeţului să fie gata în octombrie
Tabără pentru sinistraţii botoşăneni
Preşedintele CJ se simte luat peste picior de doi tupeişti
Centrul Vechi al municipiului va fi iluminat arhitectural
Apa potabilă nu mai este… potabilă
Comentariul comentariilor (CLVI)
(Ioan Rotundu)
Puhoaiele se retrag, autorităţile la fel, rămân nenorociţii
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog