Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37058
De la 07 Ianuarie 2003
92348998
Editorial

Ce se întâmplă cu sărbătorile oficiale?

  • Ioan Rotundu
  • 19 March 2015, 23:00
În ultima perioadă îşi face loc prin judeţ un curent total ostil culturii noastre autohtone, în special asupra unor tradiţii şi obiceiuri păstrate din generaţie în generaţie. Fenomenul este cu atât mai periculos cu cât el s-a născut prin decizii luate de aleşii comunităţii, în cazul de faţă primarii.
Despre faptul că primarul comunei Văculeşti, Sorin Gânga, a refuzat să marcheze oficial împlinirea a 600 de ani de atestare documentară a satului Văculeşti am mai scris. Deşi documente oficiale emise sub sigla unor prestigioase institute precum Institutul de Arheologie Bucureşti şi Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D. Xernopol” Iaşi au stabilit că satul Văculeşti este atestat documentar pentru prima dată la 14 aprilie 1415, primarul Gânga a mutat evenimentul mai pe la anul pentru că este an electoral şi-i pică lui mai bine.
Pădurar înainte de a fi primar, Gânga n-are capacitatea de a înţelege cât de prestigios este pentru o localitate să aibă o vechime istorică cât mai respectabilă şi că istoricii, monografii satelor duc o luptă continuă să găsească izvoare scrise cât mai vechi care să le ateste documentar localitatea de care aparţin.
Dacă primarul de Văculeşti a fost scos din pădure şi pus pe un scaun cu responsabilităţi care-l depăşesc, de la primarul de Botoşani ar trebuii să avem alte pretenţii. Nu ştiu cu ce sfătuitori s-a consultat, sau poate din proprie iniţiativă, a luat primarul decizia de a modifica sărbătoarea spirituală a municipiului Botoşani, care este Sf. Gheorghe, mai spre sfârşitul lunii sau chiar începutul lunii viitoare.
Susţine primarul Ovidiu Portariuc că sărbătoarea Sf. Gheorghe pică la numai o săptămână după Paşti şi că n-ar fi timpul necesar să fie pregătită cum se cuvine. Şi dacă ar fi căzut în prima zi după Paşti, sărbătoarea tot ar fi trebuit să fie întâmpinată cu festivităţile şi onorurile cuvenite pentru că aceasta este tradiţia veche a oraşului nostru. Icoana Sf. Gheorghe apare pentru prima oară pe o pecete a oraşului Botoşani aplicată pe un document din 1780. De atunci au trecut sute de ani şi nici unui edil botoşănean nu i-a trecut prin cap să nu mai sărbătorească patronul spiritual al oraşului care este Sf. Gheorghe în altă zi decât cea stabilită prin Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Iată că după 235 de ani s-a găsit un fiu de ţăran din Vlăsâneşti, cu tatăl dezrădăcinat de regimul comunist pentru a fi făcut orăşean, care îndrăzneşte să încalce o tradiţie sfântă a comunităţii. Intenţia sa declarată este cu atât mai periculoasă cu cât are deja la activ o serie de antecedente. Portariuc este primarul de Botoşani care a sărbătorit anul trecut Zilele recoltei la sfârşitul verii, începutul toamnei (8 septembrie), perioadă când încă ţăranii muncesc de dimineaţă până seara să-şi adune în hambare recoltele. Tot Portariuc este cel care a mutat Festivalul verii la început de toamnă redenumindu-l „Septemnber fest”.
Nici prin cap nu-mi trece să condamn munca îngrijitorilor de vaci, dar Portariuc a ajuns primarul oraşului Botoşani venind de la ferma de vaci a tatălui său. Această origine nu-i dă dreptul să se comporte faţă de tradiţiile comunităţii botoşănene precum ciurdarul satului cu proprietarii de vaci.
N-am luat la întâmplare aceste două exemple de primari. Ambii sunt primari ai PSD-ului, partid descendent din PCR. Ştim cu toţii că reprezentanţii PCR-ului aveau o ură nestăpânită faţă de tradiţiile istorice bazate pe sărbători religioase.
Ciudat este faptul că vajnicul apărător al religiei ortodoxe, a tradiţiilor BOR, mă refer aici la protopopul Lucian Leonte, până acum n-a avut nicio reacţie publică de a sări în apărarea sărbătorii Sf. Gheorghe. Să fie sumele de bani oferite de primarul Portariuc din bugetul primăriei unor biserici păstorite de părintele protopop preţul acestei tăceri din partea prelatului Lucian Leonte? Se pare că da. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: La ce-o fi făcând nevastă-sa aluzie?
Reţeta zilei: Supă de varză murată
Horoscopul zilei
Presedintie: Klaus Iohannis sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu
Are convingerea ca in urma trimiterii legii spre reexaminare vor fi efectuate modificarile necesare pentru promulgare
Romania sustine crearea unei uniuni a energiei
Prioritati: vlorificarea resurselor indigene, diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare precum si diversificarea infrastructurii
Asteptarile analistilor privind economia Romaniei s-au imbunatatit in martie
DNA cere Parlamentului sa avizeze retinerea deputatului PNL Theodor Nicolescu
urmarit penal pentru abuz in serviciu si luare de mita
Funar a fost amendat cu 2.000 lei pentru ca a declarat ca limba maghiara este "limba cailor"
care nu poate fi folosita in Romania
O poveste despre cum ignora Victor Ponta si ministrul energiei problemele grave de la Complexul Energetic Oltenia
un mamut cu 18.500 de angajati, si despre cum este protejat un management pagubos
De ce are Liviu Axinte „ciocul mic”?
Ioan Rotundu
Cabinetele de Religie in scolile din Romania sunt exceptii si contribuie la prestigiul unitatii de invatamant
Radu Mazare: Mi-am dat demisia din toate functiile detinute in PSD
Pana in vara nu voi mai fi primar
Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, retinuta de procurorii DNA
dupa ce a fost adusa cu mandat la audieri
Botoşani/Păltiniş: Cum a ajuns Dănuţ Andruş în faliment şi ce joc de culise s-a pus la cale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă