Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22805
De la 07 Ianuarie 2003
83687816
Editorial

Cine credeţi că a moşit decizia CCR?

  • Ioan Rotundu
  • 10 March 2016, 23:00
Orice om normal şi-a dat seama că judecătorii de la Curtea Constituţională a României ştiau că SRI-ul face interceptări audio care, apoi, sunt furnizate procurorilor DNA pentru a deveni eventuale mijloace de probă în dovedirea unor acte de corupţie. Faptul că de la CCR se ştia de acest sistem de lucru nu de ieri, nu de azi, ci de când a intrat în vigoare noul Cod de procedură penală, fără a se acţiona în vreun fel, demonstrează că între cei 9 judecători nu exista o majoritate de opinie care să declare neconstituţională o astfel de procedură judiciară.
De curând, însă, la Curte s-a produs o schimbare de opinie care a înclinat balanţa spre o altă majoritate. Ceva s-a vehiculat prin presă dar nu a adus nimeni dovezi că aşa ar fi. Se spune că judecătorul Daniel Morar, pus la Curte de fostul preşedinte Traian Băsescu, şi-a dat mâna cu Mona Pivniceru, judecător pus ministrul Justiţiei de către fostul premier Victor Ponta şi apoi judecător la Curtea din partea PSD. Luând drept adevărate aceste afirmaţii, firesc apare întrebarea ce i-a determinat pe cei doi să se coalizeze pentru a se putea adopta io decizie care să blocheze lupta împotriva corupţiei?
Câteva jaloane care să ne dumirească au apărut în spaţiul public. Doi duşmani de moarte, fostul preşedinte Traian Băsescu şi actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu au salutat decizia Curţii, ambii având probleme cu Justiţia şi motive să blocheze lupta împotriva corupţiei.
Preşedintele Băsescu a avut interesul ca înregistrările celor de la SRI să fie lovite de nulitate pentru a o salva pe Elena Udrea de păcatele corupţiei care, după cum presupun mulţi dintre noi, ar duce în final la Băsescu. Tăriceanu are interes pentru a-şi apăra proprii corupţi din partid şi pe cei din PSD. Se apropie judecata finală pentru Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”. Iar o parte din probatoriu se bazează pe înregistrări audio. Aceste probe fiind lovite de nulitate, la apropiatul proces Dragnea ar putea fi achitat.
Nu cred că mă înşeală intuiţia. Nu m-a înşelat nici când am scris că fostul premier Năstase va ajunge după gratii imediat ce va primi a doua condamnare, nu m-a înşelat nici când am afirmat că Dan Voiculescu va ajunge după gratii în ciuda propagandei mizerabile promovată de către cei de la Antena 3 împotriva DNA şi a unor judecători de la ÎCCJ. De ce m-aş înşela de această dată când faptele celor nominalizaţi conduc spre o astfel de concluzie.
Revenind la decizia CCR, ea apare extrem de controversată. SRI nu are drept de a efectua anchete penale dar poate presta servicii în favoarea organelor de cercetare penală abilitate de vreme ce deţine tehnica necesară. Înregistrarea convorbirilor de către SRI nu s-a făcut din capul lor ci în baza unui ordin judecătoresc emis la cererea procurorilor DNA. De vreme ce înregistrările au fost validate de un judecător, de ce nu ar mai putea deveni probe în dosarul procurorilor DNA?
Invocarea faptului că cei de la SRI n-au competenţe în materie de anchetă penală este de fapt o manipulare. Ei nu fac cercetare penală, prestează un serviciu pe care l-ar putea presta orice altă instituţie care ar avea tehnica necesară. Tehnica este proprietatea statului şi orice altă instituţie a statului are dreptul să se folosească de ea în interes public.
Că am dreptate, estre şi declaraţia preşedintelui CCR de ieri, Augustin Zegrean, care speriat de amploarea scandalului a făcut un pas înapoi şi a explicat că judecătorul poate decide admiterea sau respingerea interceptărilor făcute de SRI. A scăldat-o prost! Ori aceste înregistrări sunt neconstituţionale şi, deci, lovite de nulitate şi atunci judecătorul nu mai poate decide altceva, ori sunt considerate un serviciu prestat la cererea organelor judiciare şi atunci judecătorul va lua interceptările drept probei în dovedirea actelor de corupţie. O cale de mijloc nu există în astfel de situaţii.
L-aş fi întrebat pe preşedintele CCR dacă cei de la SRI au o interceptare din care rezultă fapta unei crime iar autorul recunoştea în acea convorbire comiterea faptei, ce ar trebui să facă procurorul? Să-l reţină şi să ceară arestarea făptuitorului sau să-l lase liber pentru că interceptarea este lovită de nulitate? Oare ce-ar fi răspuns preşedintele Zegrean?
Asistăm la o ofensivă a celor corupţi asupra Justiţiei iar tentaculele acestei caracatiţe au ajuns şi la CCR. Dacă înving corupţii, va fi vai şi amar de noi toţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tariceanu, Basescu si o membra a Uniunii Judecatorilor saluta decizia CCR privind interceptarile
Sedinta CSAT de urgenta dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile
Judecatorul Daniel Morar: Probele in cazul dosarelor in curs nu sunt inlaturate in mod automat
Judecatorii vor proceda de la caz la caz
Comisia Europeana critica dur Romania:
Studiile pentru infrastructura sunt de proasta calitate, iar prioritatile strategice sunt afectate de factori politici
Presedintele CCR: Noi nu am facut nimic dezastruos in decizia asta. Am inlaturat de acolo doua-trei cuvinte
Rusia conduce o campanie pentru destabilizarea Germaniei, scrie Bild, care citeaza oficiali din serviciile secrete germane
Hellvig, SRI: Decizia CCR "un impact cert asupra securitatii nationale"
Consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei,
Horoscopul zilei de 11.09.2016
Bancul zilei: Un tratament eficient şi pentru… doctor
Reţeta zilei: Budincă de spanac
Călăraşi: „Poliţista” contraatacă cu dovezi care-i atestă incompetenţa
Ioan Rotundu
Botoşani: Încă nun vechi liberal a părăsit PNL pentru a candida primar la PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă