Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25068
De la 07 Ianuarie 2003
118471067
Editorial

Cine scumpeşte apa chioară

  • Ioan Rotundu
  • 6 October 2013, 23:00
Joia trecută, în cadrul emisiunii Dialog deschis de pe Tele’M Botoşani, a fost invitat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu. Printre alte probleme importante pentru botoşăneni s-a discutat şi problema apei care curge la robinetul nostru.
L-am întrebat pe preşedintele Ţurcanu cum se explică faptul că de peste zece ani de zile, în municipiul Botoşani, reţeaua de apă s-a tot modernizat dar pierderile din reţea în loc să scadă au crescut. În perioada anilor când funcţiona societatea RAJ APA, condusă de Constantin Icob şi apoi de Daniel Afrăsânei pierderile din reţea erau estimate la 30 – 40%.
Tot în acest interval de timp au început şi lucrările de modernizare cu bani de la Banca Mondială. Nouă ne-a tot fost majorat preţul pe m.c. pe motiv că societatea are de rambursat împrumutul luat plus dobânzile dar că după modernizarea reţelei preţul se va reduce substanţial.
RAJ APA a devenit Apa Grup SA, iar noul şef Florin Nicolau şi apoi Marcel Georgescu au angajat noi programne de investiţii privind modernizarea reţelei de distribuţie apei în Botoşani. Investiţiile au fost date pe mâna unei firme turceşti, Prisma Serv Company SRL care şi-a bătut joc de lucrare. După ce întreg oraşul a fost arat cu şanţuri adânci şi îngropate conducte din plastic, beneficiarul botezat acum Nova Apaserv constată că principalele racorduri cedează sub presiunea apei iar apa ţâşneşte ca din fântânile arteziene.
Însă partea cea mai tristă este că pierderile au urcat la peste 70%, lucru recunoscut de preşedintele Ţurcanu. Iată de ce în loc să plătim un preţ mai mic pe apa asta chioară care ne curge la robinete plătim un preţ tot mai mare. Şi a mai dat la iveală ceva preşedintele Ţurcanu, ceva ce până acuma managerii acestei societăţi ne-a ascuns, părtaşi la această hoţomănie secretizată fiind şi preşedinţii de până acum ai Consiliulului judeţean.
Este ştiut că societatea se aprovizionează cu apă din râul Siret. Apele râurilor sunt administrate de către Oficiul de Gospodărirea Apelor, iar apa care se consumă este facturată şi încasată de OGA de la Nova Apaserv, ca să fim cu denumirea la zi a furnizorului de apă. Normal ar fi fost să existe un contor la preluarea apei din Siret şi la OGA să se plătească cât se consumă. În realitate societatea Nova Apaserv este obligată să plătească la pauşal un consum lunar de 2 milioane de m.c . de apă.
În realitate se consumă mult mai puţin de către populaţie dar societatea plăteşte comanda de 3 milioane de m.c. pentru că aşa este obligată de autorităţi s-o facă. Mai pe înţeles, Guvernul ne-.a pus un impozit pe apă dar îl plătim indirect, adică prin facturile emise de Nova Apaserv. Cum Guvernul are nevoie de tot mai mulţi bani, prin OGA ridică cota de consum de apă, chiar dacă ea nu se realizează, iar noi plătim.
În plus, mai recunoştea preşedintele Ţurcanu, când cei de la OGA nu realizează planurile de venit stabilite de guvern, cu sau fără motive serioase, amendează societatea Nova Apaserv cu sume incredibile. Iar aceste amenzi se transferă prin factură tot pe seama buzunarului nostru.
Preşedintele Florin Ţurcanu măcar a avut curajul să ne spună adevărul. Din nefericire pentru el, nu poate stopa fenomenul pentru că el aparţine de decizia guvernului aplicată cu mâna lungă a celor de la OGA. O soluţie ar fi montarea unui contror la Siret şi societatea Nova Apaserv să plătească la OGA numai apa consumată efectiv, lucru ce ar duce la o reducere substanţială a preţului pe care noi îl plătim. Numai că rezolvarea problemei depinde şi de intervenţia prefectului Costică Macaleţ. Dar prefectul este supusul Guvernului Ponta, aşa că noi vom continua să plătim apa pe care n-o consumăm mult timp de acum înainte. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Secretul succesului
Au crescut cheltuielile cu personalul şi asistenţa socială
au scăzut investiţiile de stat
Dinamica economiei: Fermierul protestatar
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară vede în Boc viitorul preşedinte al României
O autostradă Iaşi-Târgu Mureş este prea scumpă
Românii şi bulgarii au o contribuţie puternică la creşterea economică a Germaniei
Victor Ponta: Nu vor fi schimbări fiscale majore în 2014
Lumea lu' Rotundu: Mănăstirea Petru Vodă. Schitul Poiana
Cine vrea o forţă armată maghiară în Harghita şi Covasna?
Crin Antonescu pare a se împăca cu ideea de a nu mai candida la prezidenţiale
Banca Vaticanului găzduieşte conturi ilegale cu bani negri
370.000 ţigarete moldoveneşti pescuite pe râul Prut
Iustin Pîru, între credinţă şi legionarism
Ioan Rotundu
Loto România: Tragerea loto din 6.10.2013
Botoşani: Tentaculele caracatiţei din Primăria Ştefăneşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă