Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9664
De la 07 Ianuarie 2003
122895313
Editorial

Cine şi de ce a pus leul la slăbit?

  • Ioan Rotundu
  • 25 November 2007, 23:00
În numai jumătate de lună leul s-a deteriorat în faţa monedei euro într-o formă îngrijorătoare, de peste 15%. Consecinţele sunt dezastruoase pentru noi toţi, întrucât majoritatea serviciilor le plătim în euro, la cursul din ziua facturării. De parcă nu era îndeajuns modul în care suntem înşelaţi pe faţă de către cei de la E.ON la facturarea energiei electrice, acum vom plăti mai mult şi la gaz, şi la benzină şi la mai ştiu eu ce. Mâine, poimâine netrebnicii de la guvernare şi din parlament ne vor pune să plătim impozitele şi taxele în euro la cursul zilei. Dar să încercăm să descâlcim ce anume a condus la devalorizarea accentuată a leului în faţa monedei europene.
Să ne amintim că în urmă cu vreo lună şi ceva, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a ieşit pe posturile naţionale de televiziune şi în presa scrisă cu recomandarea ca românii să-şi depună economiile în lei şi nu în euro sau dolari, care sunt în slăbire faţă de leu. Oferindu-ne o prognoză pe termen lung, acelaşi guvernator ne dădea asigurări că este posibil ca între leu şi euro să apară fluctuaţii, dar ele vor fi nesemnificative şi se vor solda cu întărirea leului.
La puţin timp de la această declaraţie, acelaşi Mugur Isărescu a atenţionat Guvernul Tăriceanu să nu mai „tragă de creşterea economică, că se va rupe”. Iar atenţionarea sa a fost completată şi cu semnalul de alarmă că rata inflaţiei pe acest an va fi depăşită cu un punct, ceea ce pune în pericol creşterea economică. Aceste ultime atenţionări sunt în totală contradicţie cu prima sa recomandare, aceea de a face economii şi depozite bancare în lei.
În faţa unor astfel de declaraţii contradictorii, era firesc ca finanţiştii să-şi pună multe întrebări cu privire la sinceritatea şi să se întrebe dacă nu cumva vreun segment de putere politică a reuşit să controleze activitatea Băncii Naţionale şi să ne manipuleze. Experienţa celor trei ani de guvernare marcată numai de scandaluri între premier şi preşedinte ne determină să ne punem serioase întrebări dacă nu cumva una din cele două părţi foloseşte Banca Naţională ca armă de răzbunare, iar pierderile colaterale, vorba lui Bush, să fie veniturile noastre, dijmuite prin devalorizarea leului.
Dacă avem în vedere atenţionările guvernatorului către premierul Tăriceanu cu privire la rata inflaţiei şi diminuarea ritmului de creştere economică, este la mintea copilului că o eventuală influenţă politică asupra lui Isărescu vine de la Cotroceni. Pe preşedintele Băsescu nu l-a interesat niciodată nevoile reale ale poporului, pe umerii căruia plânge cerşind puteri constituţionale. El a fost interesat de acapararea puterii, indiferent de mijloace şi în cine a lovit. Înclin să cred că în furia sa oarbă de răzbunare împotriva lui Tăriceanu, nu ştiu prin ce căi şi manevre malefice, şi l-a subrogat pe Isărescu. Iar acum îl foloseşte în politici monetare de anvergură naţională cu care loveşte în interesele cetăţeanului de rând, care cetăţean îşi va manifesta nemulţumirea faţă de Guvernul Tăriceanu. Odată ura cetăţenilor declanşată, preşedintelui nu-i mai rămâne decât să arate cu degetul spre ţapul ispăşitor, guvernarea PNL.
Ce-am explicat mai sus nu trebuie luat ca un scenariu posibil. Declaraţiile lui Isărescu, neintervenţia Băncii Naţionale în a susţine leul şi stopa devalorizarea sunt argumente care induc spre existenţa unui plan bine pus la punct. Dacă acest plan a fost valabil numai pentru campania în vederea alegerilor europarlamentare, atunci, de astăzi, căderea leului ar trebui să se oprească şi să-şi facă loc o revigorare timidă. Chiar şi aşa, românii care sau împrumutat în euro au de plăti rate în lei majorate. Ferească Dumnezeu ca devalorizarea leului să continue. Mulţi vor fi cei care îşi vor pierde casele construite numai pe baza creditelor bancare, maşinile luate în lieasing, bunurile cumpărate în rate.
Leul ar mai trebui să se întărească şi pe seama faptului că ne apropiem de Sărbătorile de iarnă, iar românii de afară vin în ţară cu euro, creând pe piaţa valutară o anume excedenţă valutară. Este un fenomen care se petrece an de an.
Dacă nici aşa leul nu va creşte, înseamnă că şi ultima noastră speranţă, Banca Naţională, cea care ne-a ferit de implicaţiile politicului în politica monetară, s-a spulberat.
În ce priveşte un control al lui Tăriceanu asupra Băncii Naţionale îl exclud. Banca Naţională şi guvernatorul ei sunt controlate numai de Parlament. Iar în Parlament PNL n-are nici un control, chiar dacă este partid de guvernare. Mai degrabă PSD, în momentul de faţă, deţine puterea parlamentară şi decide ce lege se aprobă şi care se respinge. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Flămânzi, liceenii îşi răscumpără absenţele cu bani
conducerea liceului spune că preţul a fost negociat cu părinţii
Cum au devenit romanii romi
Impunerea apelativului "romi" pentru ţigani a creat o confuzie păguboasă pentru imaginea României
Filiala Cartel ALFA Botoşani şi-a ales conducerea
comunicat de presă
Femei fidele
Creier cu sos de roşii
Horoscop
“Drumuri fără frontiere pentru o Europă Unită“
Ce se întâmplă când aplicarea legii rămâne la cheremul funcţionarului public
Transportatorii botoşăneni vor fi controlaţi de OJPC
Aparate de sterilizare performante în spitalele botoşănene
Juristul Niţu vrea să repare abuzurile strecurate în legea sănătăţii
Botoşănenii au liber la cules căpşuni în Spania
Apartamente debranşate pentru că sunt nelocuite
"Aripi deschise" la a V-a ediţie
Haosul din sistemul asigurărilor de sănătate
Elevii Liceului Teoretic Nicolae Iorga îşi arată respectul pentru natură
Teatrul se laudă cu 8 premiere într-un an calendaristic
Ciclişti din numeroase ţări vor lua startul din Botoşani
O nouă măsură socială pentru persoanele vârstnice
Flutur taie cale dreaptă celor de la ANL Cişmea
Campania electorală a fost marcată de numeroase abateri
Primarul zice că vom avea patinoar… de Sf. Nicolae
Picanterii electorale petrecute sub semnul lehamitei
Scrisoare de mulţumire către Stolojan
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog