Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18017
De la 07 Ianuarie 2003
122878084
Editorial

Cine stă în spatele DNA-ului?

  • Ioan Rotundu
  • 17 March 2015, 23:00
Cu arestarea lui Horea Georgescu, al doilea simbol naţional de luptă împotriva corupţiei după procurorul şef al DNA Laura Codruţa Koveşi, DNA-ul pare să fi dat cea masi puternică lovitură de imagine publică. Nici dacă ar fi fost arestat premierul Victor Ponta nu s-a fi creat atâta vâlvă internă şi internaţională dar mai ales nu s-ar fi băgat o spaimă mai mare în rândul politicienilor români care se ştiu cu musca corupţiei pe căciulă.
Aparent, arestarea lui Horia Georgescu a creat şi o derută internă şi externă, în momentul de faţă nimeni nemaiputând aprecia până la cel nivel a urcat corupţia în România. O astfel de stare de derută apare justificată în condiţiile în care doi mai şefi de instituţii de luptă împotriva corupţiei, Alina Bica, procurorul şef al DIICOT şi Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate au ajuns după gratii.
Decapitarea ministerului Finanţelor prin punerea sub acuzare a ministrului Darius Vâlcov şi acum arestarea şefului ANI sunt decizii ale DNA care au o puternică influenţă asupra mediului politic românesc dar mai ales asupra mediului economic. Ne bucurăm că ajung corupţii după gratii dar nu realizăm şi câte mii de locuri de muncă dispar în urma oamenilor de afaceri depuşi după gratii din cauză că n-au avut încotro şi au trebuit să intre în graţiile politicienilor ajunşi baroni locali plătind comisioane grase.
Ieri, premierul Victor Ponta anunţa senin că este posibil ca pe primul trimestru al anului să avem un surplus de bani la buget de aproximativ un miliard de euro. Bani mulţi, foarte mulţi pe care Guvernul Ponta s-a dovedit incapabil să-i poată cheltui. De ce? Pentru că şefii de instituţii publice din ministere şi administraţie se tem să mai organizeze licitaţii şi să încredinţeze lucrări oamenilor români de afaceri.
Marile investiţii începute stagnează, lâncezesc, pentru că oamenii de afaceri sunt şi ei derutaţi dacă să le mai continue sau să se lepede de ele de frica procurorilor DNA. Revenind la tehnica de acţiune a procurorilor DNA, observăm că cel invitat la sediul din Bucureşti să dea explicaţii, aparent obişnuite asupra unei cauze, iese cu cătuşe la mâini iar când ajunge în faţa judecătorilor cu propunere de arestare aceste propuneri sunt validate imediat, indiferent de gravitatea acuzaţiilor.
Elena Udrea, în naivitatea ei de femeie blondă, a crezut că dacă va face dezvăluiri importante despre directorul executiv al SRI, generalul Florian Coldea, îşi va uşura situaţia. A constatat că propria-i piele că a ales o cale greşită de negociere cu procurorii DNA. Denunţul său viza tocmai instituţia cu care DNA-ul coabitează excelent de câţiva ani încoace. Aşa că denunţul Elenei Udrea a fost clasat ca lipsit de obiect, adică generalul Coldea este în activitatea sa un îngeraş de o sfinţenie dumnezeiască.
În schimb, denunţul făcut de Bica, cel puţin aşa se vehiculează, asupra şefului ANI, Horia Georgescu, referitor la vremurile când acesta era membrul unei Comisii de evaluare a bunurilor în vederea despăgubirilor, cum că acesta ar fi acceptat o supraevaluare, as fost folosit cu efect maxim: arestarea. Georgescu nu a fost reţinut pentru luare de mită ci pentru abuz în serviciu, un abuz controversabil de vreme ce evaluarea despăgubirilor a fost făcută de evaluatori specializaţi.
Sper să nu păcătuiesc dar am credinţa că altele sunt motivele pentru care Horia Georgescu trebuia să dispară de la şefia ANI. Ca şef al ANI, Georgescu a avut o colaborare fructuoasă ci şeful DNA, Codruţa Koveşi, ambii fiind felicitaţi în plan european pentru rezultatele lor spectaculoase obţinute în lupta anticorupţie. Ceva sau cineva a intervenit în colaborarea dintre cei doi iar Georgescu a trebuit sacrificat .
Ce putem observa în momentul de faţă? Lupta anticorupţie este purtată de către DNA, Serviciile secrete şi un grup de judecători de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie care validează arestările cerute de DNA. Între aceste trei instituţii există o armonizare de activitate, o colaborare care funcţionează ceas. Un astfel de rezultat nu se poate obţine decât numai dacă există un coordonator, un grup sau o forţă din interior sau din afara ţării care car5e poate juca rol de înger păzitor.
Ce rol are rezervat preşedintele Klaus Johannis în acest joc de putere. Să nu uităm că în turul II al alegerilor Klaus l-a bătut pe Ponta la o diferenţă de 10 procente, succes neexplicat de către sociologi şi nici de către politicieni. Nu cred în minuni, mai ales când este vorba de mediul politic. Să mai remarcăm că acţiunile spectaculoase din ultimele ztile ale DNA-ului s-au consumat în lipsa preşedintelui din ţară, el fiind în Germania, Polonia şi acum Ucraina.
Cine o fi stând în spatele DNA-ului? Habar nu am dar cineva se află. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Salată de cartofi
Bancul zilei: Poliţistul… poliţist
Horoscopul zilei
Vladimir Klitschko: Comunitatea europeana doarme, Putin face ce vrea
UE trece la contra-atac in fata campaniilor de dezinformare ale Rusiei in criza ucraineana
Dan Voiculescu anunta ca il da in judecata pe Traian Basescu
PNL il acuza pe Victor Ponta de un abuz fara preceden
in cazul 26 de Ordonante de Urgenta inghesuite intr-un singur act normativ
Victor Ponta: Nu excludem reduceri de taxe inainte de sfarsitul anului
Ma astept la un surplus bugetar de 1 mld. de euro dupa primul trimestru
Gabriel Liiceanu: De astazi nu mai am nicio relatie cu Uniunea Scriitorilor
Botoşani: Cine-i trimite acasă pe cei din conducerea societăţii Nova Apaserv?
Curtea de arbitraj din Sankt-Petersburg autorizeaza evacuarea consulatului general al Poloniei
Cate fonduri UE a adus Romaniei acordul de asistenta cu Comisia Europeana si FMI
Înalţi în stat, mici la caracter
Ioan Rotundu
Păgubiţi de foc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog