Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11255
De la 07 Ianuarie 2003
104621590
Editorial

Ciofu şi Lupaşcu au votat împotriva intereselor pacientului

  • Ioan Rotundu
  • 19 April 2017, 23:00
Deputata social-democrată de Botoşani, medicul pediatru Tamara Ciofu, a votat ieri în Camera Deputaţilor un proiect de lege care defavorizează pacienţii dar favorizează într-un mod aparent inexplicabil interesele producătorilor de medicamente.
Proiectul de lege a fost iniţiat de către parlamentari ai PSD susţinuţi de câţiva parlamentari din partea naţionalităţilor conlocuitoare. Respins la Senat, proiectul de lege a fost votat în fără vreo oprelişte de ordin moral şi etică medicală de întreg aparatul de vot al PSD.
Deputata noastră Tamara Ciofu, fără a se gândi cât de cât la bolnavii care tot mai greu îşi procură medicamentele necesare, fără a avea, ca medic, vreun proces de conştiinţă, a votat legea. Întoarsă la Botoşani, deputata n-a mai emis obişnuitul comunicat să-şi laude mărgica ruginită ouată ieri în Camera Deputaţilor. A tăcut mâlc şi complice cu ortacii săi din partid.
Dar despre ce lege este vorba? Intitulată Lege pentru modificarea art. 800 al.(2j Legea nr. 952006 privind reforma în domeniul sănătăţii, practic legea cuprinde un singur articol. Redau alin.2 al articolului unic: „Persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populaţie pot să desfăşoare şi activitate de distribuţie angro de medicamente, cu respectarea prevederilor prezentei legi, precum şi a legislaţiei naţionale în vigoare.”
Ciudată sintagma „cu respectarea prevederilor prezentei legi”, de vreme ce legea nu reglementează nimic în plus faţă de modificarea unui articol dintr-o lege anterioară.
Pentru o înţelegere a ce se scunde în spatele acestei legi, să redăm şi textul de lege modificat, respectiv alin.2 al art. 800 din Legea 95/2006: „(2) În cazul în care este vorba despre o reclamă prescurtată (reminder) se acceptă ca publicitatea pentru medicamente destinată publicului larg, prin excepţie de la prevederile alin. (1), să includă numai denumirea medicamentului sau denumirea comună internaţională, dacă aceasta există, ori marca medicamentului.”
Găsiţi vreo legătură între textul original al legii şi cel modificat ieri în Camera Deputaţilor? Textul original reglementează condiţii de publicitate, textul modificat dă liber la vânzările angro şi export.
Bine ascuns sub cuvinte tehnice, deputaţii au votat ieri pentru un interes major al producătorilor de medicamente şi sunt convins că n-au făcut-o degeaba. N-au făcut-o degeaba, au făcut-o pentru a aduce bani la partid ca să se poată acoperi nevoile de lux ale liderilor care se plimbă prin locurile cele mai costisitoare precum Delta Dunării, Valea Prahovei sub motivul că fac întruniri politice, întruniri care de fapt, (o spun unii dintre ei) sunt destrăbălări şi orgii gastronomice şi distractive.
Prin noul text de lege producătorii de medicamente primesc de la PSD binecuvântarea de a-şi face publicitate la medicamentele produse pentru a putea pătrunde în reţelele internaţionale de distribuţie, adică primesc dreptul de a face export. Este ştiut că în România medicamentele au preţul cel mai mic di n Uniunea Europeană, fiind preţ reglementat.
Producătorii de medicamente, neavând voie la livrări angro şi export, produc medicamente numai cât se consumă, ei neproducând pe stoc pentru că ar fi contraproductiv şi ineficient financiar. Din acest moment, având lider şi la export, medicamentele ieftine se vor duce la export pe un preţ superior iar în ţară se va crea a nouă criză a medicamentelor
Că se va întâmpla aşa ceva rezultă şi din cuprinsul legii din care lipseşte o prevedere de protecţie a consumului intern de medicamente, la export urmând a pleca numai producţia excedentară. Nu există nicio prevedere de control al exportului. Pur şi simplu această modificare legislativă s-a făcut stric în interesul producătorilor de medicamente şi al PSD-ului şi în dispreţul pacienţilor care în lipsa pe piaţă a medicamentelor sunt lăsaţi pe seama preoţilor.
Să-l facem părtaş la această ticăloşie inumană şi pe deputatul PSD Costel Lupaşcu, şi el votant al legii. Lupaşcu a fost până de curând şeful Casei Judeţene de Sănătate Botoşani şi cunoaşte foarte bine situaţia medicamentelor căutate de pacienţi. Poate emite şi un comunicat otrăvit ca să-şi facă publică ticăloşia votului. Oricum, legea va pleca, azi sau mâine, la promulgare la preşedintele ţării, după care va începe goana pacienţilor după medicamentele ieftine. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Când realitatea îţi joacă feste
Horoscopul zilei de 20.04.2017
Vicepresedintele american Mike Pence vorbeste despre un "raspuns zdrobitor" pentru Coreea de Nord
Armata americana ia in calcul sa intercepteze rachete nord-coreene in cursul unor teste (surse)
Un deputat PNL cere audierea in parlament a lui Ion Giurescu, vicepresedinte ASF,
in scandalul NN Pensii: "Refuz sa cred ca Romania se indreapta spre o copiere a
Romeo Stavarache, fostul primar al Bacaului, achitat definitiv pentru acuzatia de abuz in serviciu
Lia Olguta Vasilescu, despre legea salarizarii:
Orizontul de timp este ca de la data de 1 iulie sa se aplice
Cod portocaliu de ninsori la munte si in Moldova
Amenda de 900 de lei pentru un timisorean care a scris, pe Facebook,
despre politistii locali ca sunt nesimtiti pentru ca au parcat pe trotuar
Ce efecte ar putea avea legea votata de PSD asupra pietei interne de medicamente
Gorbăneşti: Drumul buclucaş continuă să radieze în soare indiferenţă şi incompetenţă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă