Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3214
De la 07 Ianuarie 2003
114871770
Editorial

Cipru kaput, urmează România

  • Ioan Rotundu
  • 27 March 2013, 23:00
Sorin Frunzăverde, migrat de la PDL la PNL din toamna anului trecut, a declarat presei locale din Caraş-Severin, judeţ a cărui preşedinte este, că întreaga Românie se află întru dezastru economi şi social. El a afirmat că dacă vor fi bani de pensii şi salarii, să-i mulţumim lui Dumnezeu.
Mai spune Frunzăverde că Guvernul Ponta s-ar putea să nu mai aibă bani ca să poată achita tranşa a doua de împrumut către FMI. În replică, demagoga Mariana Câmpanu, cea care în opoziţie promitea în fiecare zi pe la televiziunile naţionale ce lapte şi miere va curge românilor dacă vor vota USL la guvernare, a declarat că sunt bani de pensii şi salarii pentru întreg anul.
Ştiind câte minciuni au ieşit la iveală de pe urma declaraţiilor Marianei Câmpanu din perioada opoziţiei, cred că adevărul l-a rostit Frunzăverde.
Cum de este posibil ca Guvernul Ponta să aibă visteria goală, în condiţiile în care tot timpul premierul Victor Ponta a afirmat că bugetul ţării este îndestulat suficient ca să se poată plăti pensiile şi salariile dar şi să se continue o serie de investiţii de interes naţional? Simplu: Ponta a minţit poporul român aşa cum va mai minţi şi în continuare. Omul acesta n-are simţul responsabilităţii funcţiei deţinute şi duce ţara spre un dezastru economic şi social de neimaginat.
Ce-a a declarat Frunzăverde este numai un început de rostire a tristei realităţi. Datele oficiale confirmă că pe primele două luni ale anului 2013, la bugetul ţării s-a încasat mai puţin cu 2,44 miliarde lei faţă de cât s-a prognozat. În acest ritm, mult trâmbiţata rectificare bugetară care va fi nu va aduce bani mai mulţi judeţelor, dimpotrivă, există riscul să li se ia şi din ce li s-a dat.
În mai 2013, când USL a preluat guvernarea, în Trezoreria naţională se aflau cinci miliarde de euro, bani pregătiţi de guvernele Boc şi Ungureanu pentru reîntregirea salariilor şi a pensiilor dar şi pentru a se asigura continuitatea investiţiilor, ca motor al dezvoltării economice a României. Creşterea economică era peste 2% şi era prognozată în creştere.
Din mai şi până în decembrie 2012, Guvernul USL a cheltuit miliardele de euro dar nu şi pe dezvoltare. Banii s-au dus pe reîntregirea salariilor şi a onorării unor promisiuni electorale cu caracter de protecţie socială, pentru a obţine voturile românilor la parlamentare.
Consecinţa a fost una dezastruoasă. Până la sfârşitul anului 2012, creşterea economică din prima parte a anului a fost anihilată iar sfârşitul de an s-a soldat cu o creştere economică microscopică de 0.1%.
Pentru că n-a asigurat dezvoltarea ţării prin susţinerea investiţiilor, Guvernul Ponta n-a mai avut de unde colecta bani la buget şi, atunci, a fost nevoit să mărească vechile taxe şi impozite locale dar şi introducerea unora noi, mascate, ca să nu se prindă românii. Cei afectaţi de noile taxe şi impozite au fost cei din sectorul privat, adică exact cel care aduc bani la buget. Cei din energie au introdus noile taxe în preţ, cei din segmentul firmelor mici şi mijlocii au preferat să-şi închidă porţile, neavând cum suporta impozitul pe venit de 3% dar şi extinderea bazei de calcul la fondul de pensii şi sănătate.
Guvernul Ponta a repetat mot a mot politica economică dezastruoasă promovată de Guvernul Boc când la ministerul Finanţelor a fost pus Gheorghe Pogea. Mai mult, i-a adăugat noi biruri, ceea ce a ucis dezvoltarea economică a firmelor mijlocii. Consecinţa: scăderea drastică a veniturilor la buget.
Dacă premierul Ponta se laudă cu ceva rezerve financiare este că a tăiat la greu din banii ce trebuiau alocaţi judeţelor şi pentru că a sistat o serie de investiţii, unele importante, cum sunt cele ale Metrorex Bucureşti.
Acum, baronii locali ai USL, de genul Sorin Frunză verde, au constatat că nu mai au bani să-şi rezolve problemele de strictă necesitate, başca să mai organizeze licitaţii publice de pe urma cărora să adune şi ei un ban pentru sufleţelul lor. Nu-s bani pentru investiţii, n-au motive de organizare a licitaţiilor publice, lucru extrem de supărător pentru baronii locali, care au şi ei socotelile lor.
Frunzăverde a dat tonul la nemulţumirile care zac în teritoriu şi bine a surprins starea naţională când a afirmat că dezastrul este generalizat.
După el vor cârcoti şi ceilalţi baroni locali, că şi ei au conturile goale, nevoile se acutizează iar nemulţumirea celor care i-au votat este în creştere. România va avea bani să plătească noua tranşă de împrumut către FMI, dar cu ce preţ se strâng aceşti bani simţim cu toţii la buzunare.
Cunoscând situaţia economică reală a României, orice neamţ ar spune răspicat: Cipru kaput, urmează România! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Primăria a făcut o afacere proastă, dacă nu cumva dubioasă
Mult contestatul Mihai Sârbu rămâne director
APIA Botoşani: Comunicat de presă
În ţară situaţia este dezastruoasă
dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi!
Botoşani: Azi, Carrefour deschide în cadrul Mall un supermarket
Cereri pentru afaceri pestriţe în Centrul vechi
Oferta primarului Portariuc a prăbuşit chiriile din Centrul vechi
spaţiile proprietate privată sunt părăsite
Efectele crizei financiare în Europa: a crescut rata de sinucideri şi de boli rare
a scăzut numărul de accidente rutiere
Mă mut cu cortul acolo şi tot o termin
O porţiune din Zidul Berlinului a fost demolată în creierii nopţii
Horoscop
Bancul zilei: Ungurească
Gastronomie: Ficat cu unt şi lămâie ( a la meuniere)
Botoşani: Consilierii municipali chemaţi, astăzi, să legalizeze o măgărie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă