Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2971
De la 07 Ianuarie 2003
122574910
Editorial

Circ fără pâine

  • Ioan Rotundu
  • 23 January 2013, 23:00
Introducerea impozitului forfetar pe cifra de afacere la firmele care au un rulaj anual până la 65 mii euro, adică până în 3 miliarde lei vechi anual, reeditează dezastrul economic produs de Guvernul Boc la produs în perioada mai 2010 – septembrie 2011.
Şi premierul Boc a introdus acest impozit forfetar de 3% asupra cifrei de afaceri. Şocul asupra economiei a fost unul dezastruos. În loc să se adune mai mulţi bani la buget s-a produs o descreştere economică accentuată. În acea perioadă peste 100 mii firme mici şi-au suspendat activitatea sau s-au desfiinţat. Asta a însemnat că peste 200 mii de persoane (soţ sau soţie de patron), care nu primeau nimic de la stat, dimpotrivă, contribuiau cu fond la pensie şi sănătate, au devenit peste noapte asistaţi sociali prin trecerea în şomaj.
În urma acestei decizii nefericite, Guvernul Boc a înregistrat în anul 2010 cea mai ridicată recesiune economică. Abia după ce, în septembrie 2011, când s-a revenit asupra măsurii, economia a început să se revigoreze iar anul 2011 s-a încheiat pe creştere economică.
Ce înseamnă acest impozit forfetar şi de ce este el aşa de periculos? Un patron de magazin cumpără marfa de la angrosist angajând o serie de cheltuieli de transport. El aplică un adaos, în medie cam 30%, din care îşi acoperă cheltuielile de transport, salariul său, al soţiei sau chiar al unui salariat sau doi, plata fondului de pensie, sănătate şi şomaj pentru angajaţi, acoperă cheltuielile cu iluminatul, curăţenia în spaţiul comercial, amortizarea maşinii de transport marfă, plata primelor de asigurare la maşină, chioşc sau clădire, impozitele pe maşină şi clădire etc.
Toate aceste cheltuieli cu costul de cumpărare al mărfii şi cele suportate din adaosul comercial se regăsesc în preţul său final de vânzare care formează cifra de afacere. Impozitând cu 3% cifra de afacere, se impozitează încă odată marfa cumpărată, salariile şi contribuţiile la stat şi tot ce alte cheltuieli se mai fac. Este absurd că impozitezi marfa cumpărată şi salariile, care au suportat deja un impozit, marfa la angrosist iar salariile prin impozitarea conform legislaţiei muncii.
Să luăm un exemplu: Înainte de aplicarea forfetarului, să presupunem că un patron aduce marfă de 10 mii lei şi o vinde cu un adaos de 30%, încasând 13 mii lei. Câştigul săi brut este de 3000 lei. De aici se scad salariile şi toate celelalte cheltuieli aferente activităţii care pot însuma 2800 lei. Patronul rămâne cu un profit brut de 200 lei pe care-l impozitează cu 16%, plătind statului 32 de lei, lui rămânându-i un câştig net de 168 lei.
În situaţia aplicării impozitului forfetar, vânzarea de 13 mii lei se va impozita cu 3%, statul încasând 390 lei. Într-o astfel de situaţie patronului i se confiscă tot câştigul iar el trebuie să mai aducă de acasă, lunar, 190 lei. Trebuie să fii nebun să faci astfel de afaceri. Soluţiile sunt două: închizi afacerea şi te treci la şomaj cu toţi salariaţii sau lucrezi la negru, sperând că nu vei fi prins.
Guvernul Ponta va păţi ce-a păţit şi Guvernul Boc: un val masiv de închideri de societăţi, creşterea şomajului, accentuarea recesiunii economice şi bani tot mai puţini la buget.
Politicienii noştri nu vor să înveţe nimic din greşelile celorlalţi. Ministrul Finanţelor, actualul Chiţoiu, nu vrea să înveţe nimic din dezastrul pe care l-a produs economiei româneşti ministrul Pogea din Guvernul Boc.
Şi, uite aşa, Guvernul Ponta nu ne mai oferă decât circ pe la televizor, pâinea luându-ne-o la buget. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Peşte la grătar cu sos de lămâie
Bancul zilei: Lecţie de educaţie civică
După primăvara din ianuarie, vin ninsori şi gerul
vineri va ninge în aproape toată ţara
Chiţoiu se laudă că începe lupta cu evaziunea fiscală
el zice că va recupera integral prejudiciile
Fără o reformă a UE, Marea Britanie se îndreaptă către ieşire
Bani din afaceri pe seama lui Dumnezeu
Ioan Rotundu
Ţurcanu este judecat de Tribunalul Botoşani pentru infracţiunea de fals
S-a declanşat prigoana: Patroni cercetaţi penal
ei n-au avut bani să-şi achite datoriile la Fisc
Muncitorul căzut în fântână nu lucra cu forme legale
Vicele Cosmin Andrei la volanul Primăriei Botoşani
Primăria Botoşani va majora taxele şi impozitele locale la maximum
promisiunea lui Portariuc din campania electorală irealizabilă
Reuniune a Comandamentului de iarnă la Prefectura Botoşani
Diferenţa de acciză pentru motorină poate fi solicitată până la 31 ianuarie
IŞJ: Posturi de cadre didactice la şcolile comasate, în pericol
Plata utilităţilor la Judeţean, acoperită doar parţial
O nouă amânare a deschiderii depozitului ecologic de la Stăuceni
Şlincu încă nu-i director dar îşi stabileşte strategia de lucru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog