Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9465
De la 07 Ianuarie 2003
70569258
Editorial

Ciuştea – un politician ticăloşit

  • Ioan Rotundu
  • 24 July 2006, 23:00
Preşedintelui Băsescu îi place să vorbească de soluţii imorale şi sisteme sau instituţii ticăloşite. Chiar dacă vorbele ies din gura sa, mulţi considerând-o neaurită, ele conţin un adevăr incontestabil. Coborând spusele prezidenţiale la nivel de judeţ, un exemplu de ticăloşenie, politică de această dată, ni l-a servit de curând Dorin Ciuştea. Cine este acest Ciuştea şi cum a ajuns el să influenţeze, la modul ticălos vorbind, destinul unui judeţ?
De profesie economist, Ciuştea n-a strălucit prin ceva anume, steaua sa luminând palid la societatea Simcos SA, unde a lucrat până a intrat în politică. Ajuns preşedintele PRM Botoşani într-un moment când în partid apele erau adânc tulburate de lupte interne, el se afla pe post de marionetă, sforile fiind trase de alţi lideri ai partidului, precum Val Guraliuc, Mihai Ştefan şi chiar deputatul cu ochii fumurii, Ştefan Baban. După alegerile din 2000, ratate în stilul său personal şi inconfundabil, social-democratul botoşănean, ajuns liberal şi mai apoi numai democrat la PD, prof. Mircea Dănuţă s-a lepădat de ultima doctrină, cea social-democrată, îmbrăţişând-o pe cea naţionalistă, adică s-a făcut membru PRM.
Găsindu-şi o nouă jucărie politică, Dănuţă a luat la cutreierat judeţul în lung şi-n lat, adunând sub cupola PRM-ului tot ce risipise pe la PNL şi PD. Brusc, preşedintele Ciuştea s-a trezit că dintr-un partiduleţ nesemnificativ, conducea ditamai partidul, cu forţe politice în teritoriu care începuse să-i îngrijoreze pe cei de la PSD. A venit şi rândul alegerilor locale din vara anului 2004. Fără eforturi publicitare deosebite, PRM-ul a scos din urnă cinci consilieri judeţeni. Peste noapte, Ciuştea a devenit omul cheie în formarea Consiliului Judeţean şi acapararea puterii de către opoziţia de atunci formată din PNL, PD, PUR şi, cu voia dumneavoastră, PRM.
Prof. Dănuţă făcea scheme de vot prin mai toate locurile de întâlnire politică, dând celor din PNL şi PD garanţii că cei cinci consilieri judeţeni ai PRM vor vota alături de ei. Nimănui nu-i trecea prin gând că, separat de partid, preşedintele Ciuştea negocia cu preşedintele PSD-ului, Constantin Conţac. Până la urmă, patru din cei cinci consilieri au votat cu PSD-ul, iar Conţac a luat preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani, lui Ciuştea fiindu-i rezervată funcţia de vicepreşedinte. Cei din PNL şi PD s-au trezit trădaţi şi fără vreo posibilitate de a mai putea întreprinde ceva. S-a afirmat la acea vreme că Ciuştea ar fi băgat în buzunar vreo 50 mii de dolari, preţul trădării. Nimeni n-a putut prezenta probe care să susţină această afirmaţie.
Treziţi la realitate şi aflaţi la guvernare, dar în opoziţie la Botoşani, cei din Alianţa DA au declanşat, fără succes, ofensiva de a-l înlocuit pe Constantin Conţac din funcţia de preşedinte al CJ. S-au făcut de râs, pentru că orice demers al lor a fost spulberat încă din faşă de către mult mai experimentatul Conţac. Între timp PRM-ul s-a rupt, iar Ciuştea s-a aliat cu aripa pretins europeană, adică Partidul Popular România Mare. Numai că liderul disident, Ciontu, n-a reuşit înregistrarea partidului ca fiinţare legală. Toată şandramaua politică cu pretinsă funcţionalitate europeană s-a dărâmat.
Ciuştea s-a trezit fără susţinere politică, abandonat de unii apropiaţi, speriat că nu mai are şansa de-a obţine un nou mandat la viitoarele alegeri. Se coborâse până acolo că, la nevoie, era dispus să candideze ca primar în orice localitate din judeţ. Cel puţin aşa declarase public. Pentru că prin culise el negocia cu Becali o trecere a ceea ce a mai rămas din PPRM la PNG. Precum prin imaginile din cărţile de istorie, unde voievozii români pot văzuţi descălecând de pe cai, Becali a descălecat la Botoşani din Pegasul cu elice. Tâmp la privire şi vorbă, el a îngăimat adunăturii de ziarişti că întreaga organizaţie PRM a lui Vadim, de la Botoşani, s-a înscris în PNG. Nici măcar n-a reuşit să înţeleagă diferenţa dintre PRM şi PPRM.
În urma alegerilor din 2004, la Avrămeni, primar a ieşit Gheorghe Cârnu. El a trecut la PNG-ul lui Becali contra sumei de 100 milioane lei. Nu ştiu la ce sumă s-a gândit Ciuştea că va obţine de la Becali, sau a obţinut, dar între gestul primarului de la Avrămeni şi al său nu-i nici o diferenţă. Ambii au ales, potrivit expresiei preşedintelui Băsescu, soluţii imorale, ticăloşite. Prezic partidului lui Becali soarta ApR-ului lui Meleşcanu. Nu concep nici un moment că românii vor vota un astfel de partid, cu un aşa lider.
În ce-l priveşte pe politicianul Dorin Ciuştea, se înşeală amarnic. Botoşănenii nu vor mai vota politicieni lipsiţi de verticalitate, care le-au înşelat aşteptările. Botoşanii sunt consideraţi leagănul culturii româneşti, nu apanajul tuturor netrebnicilor, inculţi şi ignoranţi, chiar dacă stau pe un munte de bani şi se consideră mântuitorii neamului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (4)]


Comunicat de presă Vodafone
Raiffeisen Bank a mărit perioada maximă de rambursare a creditelor
COMUNICAT DE PRESA – Ministerul Sănătăţii
Horoscop
Urâţenie sufletească
Un alt fel de borş moldovenesc
Comentariu la comentarii (CXIX)
(Ioan Rotundu)
Ziua României la Montreal a adunat aproape 2000 de spectatori
Italia îşi deschide graniţele pentru încă 350.000 de muncitori
Dotări la Garda de Mediu
Sărbătoare cu avansări
SC Moldova Trust SRL amendată cu 100 milioane
Apa Grup ţine sabia lui Damocles deasupra spitaleor
Primăria Mihai Eminescu executată silit de Apa Grup
Amenzi pentru nerespectarea regulilor de comerţ
Au ajuns pe mâna poliţiei
Strategie pentru energie termica
Partidul Conservator a lansat proiectul antişpagă
PC – se vrea protectorul pensionarilor
SRI - Timofte audiat
"Cupa Ştefan Luchian" la Ştefăneşti
Geoană nu mai pleacă în SUA, stă în ţară să combată
Liderii deputaţilor liberali cer reconcilierea lui Atanasiu cu Băsescu
Băsescu la Washington în plin scandal de proporţii al spionajului român
Producătorii de lapte nu ştiu cum să solicite cota
Primul bloc de locuinţe "inteligent" din România
Aproape o sută de candidaţi la ASE au dat examen pe hol
Peste 300 de infracţiuni la frontieră
Conţac îi arată lui Ciuştea ce a pierdut la PSD
Se anunţă surprize la şedinţa CJ
Poliţia Comunitară a cheltuit, lipsesc rezultatele
Comisia de verificare a drumurilor mai face un pas
Formaţii populare răsplătite pentru munca lor
Birocraţia şi interesele personale au blocat un proiect transfrontalier
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă