Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3202
De la 07 Ianuarie 2003
79813044
Editorial

Comportament politic confuz, nimic altceva

  • Ioan Rotundu
  • 23 August 2007, 23:00
Comportamentul politic de care dă dovadă în aceste zile liderul PSD Mircea Geoană este unul total inexplicabil. Poate doar ca să mai confirme odată eticheta ce i-a lipit-o bătrânul Iliescu, cea de „Prostănac”. Nu înţeleg zelul cu care Geoană susţine mult anunţata moţiune de cenzură. Nu-i înţeleg înverşunarea PSD-ului, manifestată brusc faţă de Guvernul Tăriceanu, după ce l-a susţinut moral şi prin vot în a adopta şi decizii nu tocmai fericite pentru mulţi dintre români.
Este adevărat că din teritoriu se exercită o anume presiune asupra lui Geoană de a curma colaborarea cu Guvernul Tăriceanu şi de-al scoate de la guvernare. Presiunea din teritoriu este consecinţa şefilor liberali, care n-au dat curs cererilor venite din partea liderilor PSD, de a rezolva o problemă anume sau de a apăra interesele vreunui protejat al PSD. Să mai adăugăm faptul că, deşi ieşit de la guvernare, în structurile locale oamenii PD-ul controlează tot ce mişcă, iar prin modul lor certăreţ şi agresiv blochează deciziile liberalilor şi erodează imaginea electorală a PSD-ului.
Avem la îndemână un exemplu botoşănean. Cearta prelungită dintre prefectul Roman şi preşedintele Conţac a ajuns la un punct critic. Ca preşedinte al PSD Botoşani, la întâlnirea de la Bran, Conţac a cerut ferm lui Geoană să o curme cu liberalii. Convingerea lui Conţac este că, odată PNL-ul ieşit de la guvernare, prefectul Roman îşi va pierde protecţia de care se bucură din partea secretarului de stat Paul Dobre şi va fi demis, punându-se astfel capăt acestui şir interminabil de conflicte. Probabil că, în ţară, şi alţi lideri PSD sunt în conflict cu liberalii aflaţi în structurile puterii, de unde şi presiunea asupra lui Geoană de-a nu mai susţine Guvernul Tăriceanu.
Numai că momentul ales nu este deloc favorabil pentru PSD. Pe seama moţiunii de cenzură a PSD-ului s-au creat fel de fel de scenarii, inclusiv speculaţia că Geoană ar urmări postul de prim ministru. Pentru PSD, situaţia se prezintă cam astfel, indiferent de scenariul care se va derula. Dacă moţiunea de cenzură va trece, iar Guvernul Tăriceanu va pica, în guvernarea ţării va urma un haos de care va fi făcut vinovat PSD-ul. PD-ul nu atât de prost încât să intre la guvernare spre finalul mandatului, spre a i se sparge în cap toate greşelile liberalilor.
Preşedintele Băsescu, atât de doritor de alegeri anticipate, va reproşa PSD-ului că s-a trezit prea târziu la realitate şi că provocarea alegerilor anticipate vine într-un moment neprielnic pentru interesele românilor. Celelalte partide vor acuza PSD-ul de provocarea haosului în guvernare într-un moment în care alegerile europarlamentare bat la uşă. Dacă moţiunea PSD-ului nu va fi susţinută şi de PD, PRM, PLD există riscul să nu treacă. Într-o astfel de situaţie, PSD-ul se va face de râsul curcilor, va pierde şi ascendentul ce încă-l mai are asupra Guvernului Tăriceanu iar impactul asupra electoratului va fi dezastruos de negativ. Este de aşteptat o prăbuşire drastică în sondaje.
Dacă privim aşa lucrurile, moţiunea de cenzură dorită de PSD vine într-un moment total nepropice pentru partid. Cred că apelul lui Iliescu la chibzuinţă şi luciditate trebuie privit cu multă seriozitate şi responsabilitate partinică. În ce privesc presiunile venite din teritoriu, preşedintele Geoană ar trebui să le rezolve într-un mod energic, punând interesele partidului deasupra intereselor unor persoane din partid. Altfel, pentru PSD vin vremuri extrem de grele iar pierderile de natură electorală vor fi devastatoare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Obosiţi
Un spațiu comercial central și pretențios
Dany Ema a început lucrul în forţă
Încă un loc public de odihnă distrus
Un concurs pe ultima sută de metri
Flutur a luat pe cont propriu finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă
A fost finalizat studiul de oportunitate pentru grupul sanitar din parc
Punctul vamal Rădăuţi Prut va fi deschis oricum
Prefectul recunoaşte că nu poate pune lacăt pe şcoli
Rampă electrică la Prefectură
Conţac face un pas înapoi
Parlamentul de Botoşani se întruneşte luni
Actorii botoşăneni încep în forţă stagiunea
Suplimentare de fonduri pentru bolnavii de cancer
Pe hârtie, bolnavii sunt mulţumiţi de condiţiile din spitale
Discriminare vizibilă între cadrele didactice
Poliţiştii luptă împotriva accidentelor cu fluturaşi
Pieton accidentat pe trotuar
Minore accidentate de un poliţist de frontieră
Bandă de hoţi prinsă de poliţişti
Program TELE'M Botoşani, vineri, 24 august
Modificări şi completări la ordonanţa privind procedura aprobării tacite
Cuantumul subvenţiei pentru crescătorii de ovine şi de caprine
Modul în care se pot preleva probe biologice de la infractori şi persoanele suspecte
Modelul echipamentului pentru agenţii de pază din firmele specializate
Comunicat de presă
* pericolul dioxinelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă