Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
8215
De la 07 Ianuarie 2003
78602253
Editorial

Constituţionalul neconstituţional

  • Ioan Rotundu
  • 15 January 2009, 23:00
Ieri, Curtea Constituţională a făcut poc din ordonanţa lui Boc privind eliminarea din sistemul public al pensionarilor ce aveau şi calitatea de angajat, cu toate drepturile conferite acestui statut. Respingerea ordonanţei s-a făcut pe principii de nerespectarea formei. Este vorba de faptul că Guvernul Boc a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor activităţi într-un domeniu în care competenţele de legiferare revin exclusiv Parlamentului. Iar domeniul se referă la drepturile fundamentale ale persoanei, conferite de către Constituţia României. Au mai statuat cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale că salariul şi pensia sunt drepturi câştigate şi inalienabile, ce nu mai pot fi anulate, chiar dacă o astfel de dorinţă vine din partea Guvernului Boc şi a preşedintelui Băsescu.
Să aprofundăm puţin cele petrecute ieri, pentru că sunt evenimente cărora istoria le va da rost pentru viitor, ca cei care doresc să înveţe din greşelile altora să o poată face. În primul rând să pornim de la iniţiatorul acestei ordonanţe. Iar iniţiatorul este premierul Boc, la origine profesor universitar de Drept constituţional. Dacă un profesor universitar specialist în drept constituţional, ajuns premierul României, nu ştie ce drepturi de legiferare are în această calitate, atunci acest guvern are o mare problemă, iar Boc este un intrus în rândul profesorilor universitari şi un semidoct în materie de drept constituţional.
Grav este însă că premierul Boc, luând act de motivele care au stat la baza respingerii ordonanţei de către Curtea Constituţională, s-a lansat în ameninţări către această importantă instituţie a statului, dovedind încă odată că în tot ce face este o copie fidelă a manifestărilor publice, tot mai autoritare, ale preşedintelui Băsescu.
Apoi, premierul Boc a anunţat că nu renunţă la spiritul ordonanţei, chiar dacă acest spirit a fost declarat neconstituţional, şi va aduce în faţa Parlamentului un proiect de lege asemănător, care va fi adoptat în regim de urgenţă. Susţine premierul, că nu poate accepta dezmăţul pe banul public. Şi mai izbitor este faptul că moralitatea pe care se bazează premierul este de fapt cea mai crasă formă de imoralitate. El susţine că ordonanţa îi vizează pe pensionarii salariaţi de la Interne, Justiţie şi serviciile secrete şi nu pe actori, profesori sau medici. Cei vizaţi sunt câteva sute, cei afectaţi sunt cu zecile de mii. Unde este moralitatea în acest caz? Cum poţi susţine că faci un demers moral, când în realitate o ţară întreagă a priceput că-i o decizie total imorală şi perversă din punct de vedere politic. Premierul Boc vrea să impună unei majorităţi sancţiunile ce ar fi trebuit aplicate unei minorităţi, ceea ce este o răsturnare a principiului de bază al democraţiei. N-a înţeles Boc acest lucru? Poate că da, dar voinţa sa este dominată de cea a preşedintelui Băsescu care, în tot ce face, nu respectă acest principiu.
Premierul, promovând Parlamentului un proiect de lege pe acelaşi probleme de fond ca ale ordonanţei, nu face decât să-i pună şi pe parlamentari într-o situaţie de compromis. Votând o lege declarată neconstituţională, parlamentarilor nu le mai rămâne decât să fie scuipaţi de către cei care i-au votat. Le va conveni? Eu cred că nu. Dacă Boc îşi va duce la îndeplinire declaraţia de ieri cu privire la iniţierea unui proiect de lege, se va mai face odată de râs în faţa naţiunii. Într-o astfel de situaţie, dacă mai are o urmă de bun simţ, va trebui să demisioneze.
Judecarea contestaţiilor asupra ordonanţei lui Boc a mai evidenţia ceva. Patru din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale erau pensionari salariaţi. Ei s-au aflat în situaţia unor conflicte de interese. Într-o astfel de situaţie, normal ar fi fost ca cei patru judecători să se autorecuze. Numai că Regulamentul de funcţionare al Curţii Constituţionale i-a obligat să facă parte din completul de judecată. Nimeni n-a remarcat acest lucru, şi mă refer aici la cei din CSM, la Preşedinţia României, la cele două camere ale Parlamentului, la liderii de partide, să ceară ca pe viitor această lipsă de reglementare să fie reparată.
În ce priveşte motivul de bază invocat de Boc în susţinerea fondului ordonanţei, acela al dezmăţului pe seama banului public, doar câteva vorbe ar mai fi de spus. Dar înmulţirea ministerelor, a secretarilor de stat din ministere, a menţinerii sutelor de agenţii guvernamentale nu-i dezmăţ financiar pe seama banului public? Omul acesta chiar n-are puterea de a conştientiza că a devenit ridicol şi necredibil, că-i deja compromis? Nu cred că are, pentru că cealaltă putere, cea publică şi nu cea personală, i-a furat minţile. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Educaţie nu a cerut părinţilor să păzească şcolile
Pe motiv de criză economică, spitalele au primit ordin să facă economii
economiile vizează reducerea cantităţilor de medicamente
Fermierii aşteaptă banii pentru subvenţii, care nu mai ajung la Botoşani
O promisiune a ministerului Sănătăţii, despre care nu se ştie când se va îndeplini
Pietonalul Unirii intră în reparaţii în acest an
Premiul naţional „Mihai Eminescu” a ajuns la un poet originar din Botoşani
Liber la reclamaţii către DGA
„Un măturător mă costă 18 milioane de lei vechi pe lună”
„Legea sunt eu!”
Comentariul comentariilor IX
(Ioan Rotundu)
Problemele lui Sir
Horoscop
Comunicat de presă
Zice că este serios şi plăteşte la timp salariile
Viagra lui Băsescu
Petrecere românească la Anvers
Români plecaţi să cucerească Varful Vinson de 4897 m din Antarctica
Cui nu-i pasă de cele 10 milioane de români din afara frontierelor?
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă