Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8280
De la 07 Ianuarie 2003
103408791
Editorial

Corupţia din Poliţia Botoşani ia proporţii nebănuite

  • Ioan Rotundu
  • 29 August 2015, 23:00
Niciodată, în activitatea sa postdecembristă, Poliţia Botoşani n-a avut activitatea în aşa declin ca în momentul de faţă. Dealtfel problemele din interiorul Poliţiei Botoşani s-au acutizat începând de acum vreo cinci ani. Corupţia s-a accentuat, poliţiştii rurali au început să devină un fel de protectori ai infractorilor locali iar cei de la nivel de judeţ să-şi concentreze toată atenţia şi puterea de muncă pentru a obţine foloase personale şi a prospera material şi financiar.
Nu sunt afirmaţii gratuite pentru că faptele lor confirmă acuzaţiile mele. Cauzele care au condus la instalarea corupţiei în interiorul instituţiei sunt mai multe. Se recunoaşte, neoficial, că poliţişti corupţi au existat în întreaga perioadă postdecembristă. Corect, aşa este, numai că bobocul corupţiei se consideră a fi înflorit când la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie a fost adus vrânceanul Viorel Şerbănoiu.
Perioada de vârf pare să fie atinsă sub comanda comisarului şef Cristian Cucoreanu. Adus de la Poliţia Dorohoi şi făcut şef pentru că aşa au sunat interesele politice ale celor din PSD, Cucoreanu a deveni şef şi peste găştile de poliţişti corupţi care se formaseră în instituţie. Deşi cunoştea cât de grav afectează corupţia activitatea instituţiei, Cucoreanu n-a avut curajul să facă curăţenie, preferând să accepte situaţia dată. Nu cred că din laşitate Cucoreanu n-a făcut curăţenie în instituţie. Mai degrabă cred că el a realizat că tentaculele corupţiei duc sus, la Inspectoratul general de Poliţie şi Ministerul de Interne şi că este prea mic pentru o luptă aşa de mare.
Se pare că de ce s-a temut de aceea n-a scăpat. Nu i-a exterminat el pe corupţi, l-au exterminat aceştia pe el.
Să trecem în revistă câteva cazuri de corupţie care au apărut în ultimii cinci ani. În mai 2012, în Postul de Poliţie Viişoara este adus încătuşat cetăţeanul Lionel Ciobanu, acuzat de tulburarea liniştii publice. Agentul şef de Poliţie. Mircea Grigore, împreună cu feciorul său care a sărit să-şi ajute tatăl, l-a bătut pe Ciobanu până ce l-a omorât. Poliţistul Grigore a rămas liber pe toată durata anchetei. Abia la doi ani de la comiterea crimei a fost condamnat simbolic.
La Poliţia Mihălăşeni, în 16 decembrie 2012, tânărul Dragoş Isac este acuzat de un furt minor. N-a recunoscut furtul aşa că agentul de poliţie Alin Marian Adam l-a bătut până ce l-a omorât. Ulterior s-a descoperit şi adevăratul hoţ. De la Poliţia judeţ s-a făcut tot ce le-a stat în putinţă ca agentul de poliţie să scape de pedeapsa de crimă prin violenţă. A fost condamnat, dar după îndelungi cercetări şi termene de judecată, cu o pedeapsă de numai câţiva ani închisoare. A omorât un tânăr nevinovat dar şefii săi i-au uşurat situaţia.
În comuna Frumuşica, sub patronajul agentului şef Şerban Negru, infracţionalitatea a înflorit. Fraţii Gavril din Boscoteni au introdus teroarea în satele vecine Rădeni şi Vlădeni Vale, bătând şi violând orice le ieşea în cale. Poliţistul Negru privea pasiv. A trebuit să vină Lumea lu’ Rotundu şi să popularizeze cazul pentru ca Poliţia să-şi facă datoria. Tot la Frumuşica, doi fraţi ţigani din Şendreni, cunoscuţi sub numele Zanet, fac şi ei legea în sat. I-au bătut pe fraţii Emil şi Gheorghe Enache de i-au lăsat laţi în stradă.
Poliţistul Negru a muşamalizat cazul, a măsluit faptele, iar procurorul de caz s-a făcut că nu observă falsificarea probelor. În final, Emil Enache c(Foto) are a rămas orb de pe urma loviturilor primite a fost găsit vinovat de acte de violenţă iar fratele său Grigore, rămas cu sechele pe viaţă, amendat şi el pentru tulburarea liniştii publice. Iar cum împart poliţiştii rurali dreptatea şi-i apără pe cei care le plătesc salariile!
În satul Izvoare din comuna Suharău, soţii Ilie şi Filareta Grigore îi jefuiesc pe bătrânii neputincioşi să se poată apăra. Teroarea a cuprins satul. Poliţistul şef Gheorghe Aungurencei cunoaşte situaţia dar n-a acţionat în nici un fel asupra familiei de hoţi. Primarul Marcel Chelaru a fost şi mai radical. El ne-a declarat că n-au decât cetăţenii să-şi apere averea. Primarul este în cârdăşie cu poliţistul. Când inginerul cadastral din Primărie, Pintilei, beat fiind s-a răsturnat cu maşina personală, primarul a fost cel care a şters urmele accidentului. Iar poliţistul Aungurencei a şters urmele primarului.
Prins beat la volan de către Poliţia Rutieră Botoşani, i s-a ridicat carnetul. Dar primarul a continuat să circule având protecţia poliţistului din comună.
Vasile Ciobanu este agent şef de poliţie în comuna Drăguşeni de peste 30 de ani. Este considerat capul mafiei locale. Implicat în trafic cu ţigări împreună cu fiul său Ovidiu, poliţistul n-a păţit nimic. El este în cârdăşie cu primarul Eugen Nichita, alt corupt implicat în diverse acte de corupţie. Ei se bucură de protecţia comisarului de la Poliţia Rurală Vlăsâneşti, Vasile Luchian, un miliţian fugărit acasă de către ardeleni pentru că avea manifestări abuzive.
Cornelia Pricopie din Vorona a intrat în conflict cu vecinul său Gheorghe Socor, un fost miliţian acum pensionat. Cel chemat să facă dreptate a fost inspectorul de poliţie Cristian Lupu de la Poliţia Vorona. Deşi dreptatea era de partea Corneliei Pricopie, poliţistul Lupu a mutat-o în curtea fostului miliţian. Despre acest inspector am primit mai multe reclamaţii că face anchete abuzive şi părtinitoare. N-are a se teme de ceva pentru că are relaţii puternice la nivel de IJP Botoşani.
Inspectorul de poliţie Mihai Cliveţ a fost ajuns şeful Poliţiei Rurale din Flămânzi cumpărându-şi funcţia de la un superior al său. Ca şef, Cliveţ a comis numai abuzuri şi infracţiuni. Având protecţia binefăcătorului care l-a promovat şi a unui alt binefăcător din IGP, Cliveţ se credea invulnerabil în faţa legii.
A venit peste el Lumea lu’ Rotundu iar în faţa faptelor evidente de corupţie Cliveţ a fost sancţionat şi mutat disciplinar la Poliţia Hlipiceni. Între timp s-a pricopsit cu vreo trei dosare penale aflate pe rol la Judecătoria Botoşani. Dar binefăcătorul său din IJP nu l-a uitat. Mai nou Cliveţ a fost adus la sediul IJP şi pus să-i cerceteze penal pe cei care comit infracţiuni. Un infractor îi anchetează pe alţi infractori. Şi iată că am ajuns la corupţia din interiorul IJP Botoşani, corupţie despre care vom face dezvăluiri în perioadele următoare.
Închei cu cazul de la Vorniceni. Agentul şef de poliţie Ionuţ Afrăsinei, care şi-a început cariera infracţională sub comanda şefului de post Vasile Ciobanu de la Drăguşeni, a fost mutat disciplinar la Ştiubieni şi mutat disciplinar dar şi promovat şef la Vorniceni. Aici patronează o gaşcă de hoţi şi criminali. O recentă crimă comisă ziua în amiaza mare în Vorniceni, cu mulţi martori, a fost acoperită de poliţistul Ionuţ Afrăsinei şi şeful său mai mare, comisarul Vasile Luchian, prin întocmirea unui document fals.
S-au răsculat sătenii în faţa unei asemenea nedreptăţi dar de la IJP Botoşani s-a trimis o comisie care să verifice activitatea poliţistului.
Au trecut două luni de când Dumitru Ursache a fost bătut şi o lună de la moartea sa iar criminalii tot în libertate sunt. Bazându-mă pe aceste fapte, consider că nivelul corupţiei din IJP Botoşani a atins cote mai mult decât alarmante şi se cere intervenţia celor de la IGP şi Ministerul de Interne. Numai că şi cei de la acest nivel trebuie să înceapă curăţenia eliminând proprii corupţi. Părerea mea!
27.08.3015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop săptămânal 24-30 august 2015
Bancul zilei: Surpriză oferită logodnei
Reţeta săptămânii: Sos de legume argentinian
Cine a confiscat dreptatea cerută de credincioşi mitropolitului Teofan?
Ioan Rotundu
Comuna Vorniceni terorizată de un comisar şef şi un agent şef de poliţie
cei doi protejează hoţiile şi crimele din comună
Tactica de intimidare şi şantaj a miliţianului Vasile Luchian
Sindromul laşităţii la botoşăneni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă