Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21306
De la 07 Ianuarie 2003
90851765
Editorial

Corupţia din Poliţie şi Macaleţi cel molâu

  • Ioan Rotundu
  • 8 September 2015, 23:00
În judeţul Botoşani s-a dezvoltat un fenomen extrem de periculos pentru siguranţa cetăţeanului, mai ales pentru paza bunurilor sale din propria gospodărie. Fenomenul a luat amploare în mod special în mediul rural.
Despre acest fenomen care a cuprins într-un mod alarmant comunele care aparţin de competenţa Secţiei Poliţiei Rurale Vlăsâneşti am scris cu ocazia evenimentelor violente consumate în Vorniceni, evenimente în urma cărora un sătean şi-a pierdut viaţa, fiind omorât în bătaie de nişte tineri despre care se spune că sunt buni amici cu agentul şef de poliţie din comună.
Dacă primarul din Vorniceni, Toader Leampăr, a sărit în apărarea sătenilor şi l-a acuzat pe agentul şef de poliţie la şefii săi de la Botoşani că nu-şi face datoria şi a pactizat cu hoţii, dacă primarul comunei Călăraşi, Elena Vrajotis a pus piciorul în prag poliţiştilor din comună şi le-a cerut fermitate faţă de hoţi şi infractori, majoritatea primarilor preferă să-i lase pe poliţişti de capul lor şi să nu-i ia la întrebări de ce nu-şi fac datoria în a apăra bunurile cetăţenilor din comună prin a-i prinde pe hoţii ocazionali sau înrăiţi.
Ciudat este şi faptul că primarii cu care am stat de vorbă recunosc că poliţiştii nu sunt interesaţi în a-i descoperi pe hoţii de bunuri din gospodărie sau de animale dar preferă să păstreze relaţii amicale cu ei şi să nu-i supere. Cică dacă îi ia la întrebări poliţistul îl lucrează pe la spate şi îi poate înscena fel de fel de situaţii compromiţătoare iar până îşi dovedeşte nevinovăţia el şi familia sa are de suferit. Ciudată optică de primar. Sătenii l-au ales să-i reprezinte în toate situaţiile şi să le asigure nopţi liniştite şi nu să pună seara dulapul în uşă de frica hoţilor, cum fac bătrânii din Vorniceni.
Alţi primari au luat apărarea poliţiştilor pe motiv că n-au cadru legal să-i pedepsească pe hoţi. În general poliţiştii se apără că prejudiciul este mic iar legea nu-l pedepseşte pe infractor. În alte cazuri, cum ar fi bătăile în familie sau între săteni, poliţiştii spun că n-au temei legal să intervină. O fac numai după ce bătăuşii se omoară între ei şi vine unul să depună plângere.
Uluitor, mai spun poliţiştii că au şi ei program normat de lucru iar dacă un furt se petrece în timpul lor liber nu-i interesează. Iată cum poliţiştii le sugerează hoţilor să fure în orele când ei n-au program. Se uită hoţul la programul de pe uşa Poliţiei şi ştie când are voie să fure fără ca poliţistul să-i poată face ceva.
În situaţia dată eu îi găsesc vinovaţi pe săteni. Ei ar trebui să se adune la uşa primarului şi să-l ia de guler să le apere bunurile şi integritatea fizică. N-o face, nu ştie cum, sau din interese personale nu vrea să se strice cu poliţistul din comună, atunci oamenii să-l determine să demisioneze.
Primarul şi consilierii locali au dreptul de a cere poliţiştilor ca cel puţin o dată pe an aceştia să prezinte un raport de activitate în şedinţa de consiliu local. Acel raport să nu fie pus la dosar ca să fie îndeplinită o formalitate. Primarul să-l aducă la cunoştinţa cetăţenilor ca să ştie şi ei care este activitatea poliţiştilor şi mai ales să poată stabili cine ţine cu hoţii: poliţistul sau primarul?
Nu cunosc vreun primar care să fi cerut prefectului Costică Macaleţi să-i ia la întrebări pe cei din conducerea IJP de ce poliţiştii rurali nu-şi fac datoria. Este în obligaţia prefectului să asigure paza şi liniştea cetăţeanului prin instituţiile de specialitate. Dar, molâu cum este, prefectul Macaleţi n-a arătat niciodată botoşănenilor că este în măsură să-şi exercite prerogativele de prefect. Vorba uitatului Radu Berceanu: n-are sânge în instalaţie!
În opinia mea Macaleţi este principalul vinovat de starea în care se află judeţul sub aspectul pazei şi liniştii cetăţeanului, a corupţiei care a cuprins Poliţia. Complicii lui sunt primarii care nu-i mai reprezintă pe cetăţenii care i-au ales fiindu-le mai dragi privilegiile funcţiei decât îndeplinirea obligaţiilor faţă de alegători.
Avem 12 parlamentari dar nici unuia nu i-a trecut prin cap să iniţieze un proiect de lege prin care să îmbunătăţească legislaţia în domeniul pazei şi ordinii publice prin a înăspri pedepsele la hoţii mărunţi de la sate şi a întări competenţele poliţiştilor faţă de infractorii din mediul rural. Grija lor a fost să-şi asigure salarii majorate, pensii speciale iar acum vor mandate de cinci ani.
Moş Teacă de la Interne, cum l-am numit pe generalul Gabriel Oprea, vrea să facem cinci ani de închisoare dacă reacţionăm la constatările nedrepte ale poliţiştilor pe motiv că-i ultragiem, vrea să le majoreze salariile pentru că prestează munci periculoase şi lucrează peste program.
Dar despre înăsprirea pedepselor pentru poliţiştii care ţin cu hoţii, care nu-şi fac datoria la locul de muncă, care sunt văzuţi la barul din sat bând la aceiaşi masă cu cel suspectat că a furat peste noapte acest Moş Teacă nu aduce vorba. Mai mult, Sindicatul Poliţiştilor are tupeul de a sări în apărarea poliţiştilor corupţi prin a acuza mass media şi cetăţenii că-i agresează verbal sau în scris pe poliţişti şi le subminează autoritatea. Tupeu de miliţian, nici măcar de poliţist nu poate fi numită această reacţie a Sindicatului Poliţiştilor. Ei ne consideră pe noi sluga lor şi nu că ar fi ei în slujba noastră.
N-am auzit pe nici un parlamentar botoşănean să-l fi interpelat pe acest Moş Teacă de la Interne pentru a-i aduce la cunoştinţă fenomenul agravant de la Botoşani prin care poliţiştii pactizează cu hoţii şi să-i ceară să ia măsuri. Dar nu cunosc pe nici un botoşănean care să-i fi reproşat vreunui parlamentar că nu-l reprezintă în Parlament. Comisarul Vasile Luchian şi colegii săi se manifestă ca nişte mici satrapi pe moşia lor pentru că prin tăcerea noastră complice i-am încurajat să devină ce sunt: corupţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Victor Ponta acuza din nou Realitatea TV de evaziune fiscala
Smecheri cu protectie politica care isi permit de 4 ani sa nu plateasca niciun leu bugetului
Kovesi: Ancheta in dosarul Victor Ponta este aproape finalizata
Dosarul a fost deschis in primavara ca urmare a plangerii a doua persoane
fizice. Mituitorul este suspect nu denuntator
Primarul Sorin Oprescu imparte celula cu Mohammad Munaf
O scrisoare asupra căreia vă cer părerea cum să procedez
O delegatie a Comisiei LIBE vine la Bucuresti sa discute cu Iliescu, Talpes, Aurescu, Nitu legat de centre CIA
Horoscopul zilei de 9.09.2015
Bancul zilei: Isărescu la frizer
Reţeta zilei: Salară de gogoşari cu ghebe
Un reproş perfect întemeiat
Ioan Rotundu
Hidroelectrica a vandut Arhiepiscopei Argesului microhidrocentrala Calugarita, cu 1,7 milioane lei
Botoşani: Crâmpeie din activitatea profesională a comisarului Vasile Luchian
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă