Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2662
De la 07 Ianuarie 2003
122888311
Editorial

Costul nedrept al unei scatoalce

  • Ioan Rotundu
  • 31 March 2013, 23:00
Contestaţia profesorului Constantin Muraraşu privind sancţiunea ce i s-a aplicat pentru că a lovit o elevă a fost respinsă. De asemenea, profesorul a fost demis din Consiliul de Administraţie al şcolii Lunca, i s-a ridicat calitatea de diriginte de la clasa în care se ală eleva lovită şi a fost exclus din orice comisie din care făcea parte.
Constantin Muraraşu este profesor de matematică şi are la catedră o vechime de 44 de ani. În momentul de faţă şi-a depus dosarul de pensionare. Nu sancţiunea de 10% din salariu îl doare probabil cât faptul că după o viaţă închinată catedrei, timp în care a educat multe generaţii de elevi, pleacă din şcoală în condiţii total nefireşti cu munca sa de-o viaţă.
Cred că directorul de şcoală, profesoara de chimie Elena Tănase, ar fi trebuit să fie mai chibzuită în sancţiunile aplicate colegului său. Constantin Muraraşu a fost la rându-i directorul şcolii într-o perioadă nu tocmai uşoară.
A fi profesor de matematică şi a lucra cu elevi, mai ales din mediul rural, care pricep mai greu ce li se predă, iarăşi nu este la îndemâna oricui. Trebuie să ai o răbdare de fier. Toţi am trecut prin şcoala generală şi ştim cum decurgeau orele de matematică şi cum profesorul mai pocnea pe câte unul dintre noi dar, în final, am avut bucuria de a învăţa carte şi de a ne realiza în viaţă.
Elevii din ziua de astăzi sunt mai puţin interesaţi de şcoală şi mai ales de matematică. Într-un moment de întunecare a raţiunii sale, profesorul Muraraşu nu s-a abţinut şi a lovit-o pe elevă. De aici s-a iscat un scandal pe care presa l-a amplificat, fără a cunoaşte exact cum s-au desfăşurat evenimentele.
Fata, cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, crescută de bunici, nu este o elevă strălucită, mai mult necăjită. Gestul profesorului nu s-a potrivit deloc cu statutul social al fetei dar a fi sancţionat atât de aspru măsura este disproporţionată cu împrejurările faptei.
Am discutat personal cu primarul comunei Lunca, Marcel Marcu. Şi el a fost de acord că sancţiunea aplicată este prea aspră: „Profesorul Constantin Muraraşu, care a fost şi director de şcoală, are 44 de ani de catedră. Păcat pentru ce-a păţit, acum, când este în prag de pensionare. Dacă presa n-ar fi exagerat, poate că sancţiunea ar fi fost alta. Sunteţi primul care mă sunaţi că-mi cereţi o părere.”
Evenimentul de la Lunca nu este singurul prin şcolile din judeţ. Dar el trage un semnal de alarmă. Profesorii care ţin cu adevărat ca elevii să înveţe, din cauză că elevii şi-au schimbat comportamentul faţă de cei de la catedră, au devenit impoliticoşi şi nu mai vor să înveţe, aceşti profesori a mai scapă câte o scatoalcă.
Numai că acum elevii au priceput mai repede avantajele democraţiei decât avantajele de a învăţa carte şi pozează în victime neajutorate, dând amploare unor astfel de evenimente.
Profesorii devin timoraţi de ce li se întâmplă şi preferă să lase loaza că-şi facă de cap decât s-o determine să înveţe carte. Profesorii ca Muraraşu mai sunt puţini la catedră. Când generaţia lor va dispărea, vor apărea regretele elevilor de acum, care-i batjocoresc şi nu învaţă carte. Aceşti elevi îşi vor aduce aminte peste ani că a fost un profesor care le voia binele şi nu l-au ascultat, de aceea n-au reuşite în viaţă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dreptatea fermierului
Gastronomie: Pulpă de curcan la cuptor
Horoscop
Papa Francisc salută "prietenia multora dintre fraţii noştri musulmani"
MRU va promova un proiect de lege privind falimentul personal
Gerhard Schroder îi ia apărarea Angelei Merkel
cancelarul german are calităţi de lider european
Guvernul Ponta a mărit birul pe paşapoarte
Huncă a decretat „crotalierea” elevilor
Liberalii au fost fentaţi de la întâlnirea prefectului cu profesorii Olimpiadei
Lumea lu' Rotundu: Duşmanii
Programul Rabla 2013 începe pe 15 aprilie
valoarea unui tichet va fi de 1.500 de euro
Schimbarea brandului turistic, o idee care trădează diletantism şi lipsă de viziune
Băncile cipriote, acuzate că au şters datorii ale unor politicieni
SUA promit noi demonstraţii de forţă militară în Peninsula Coreeană
CJ: Încă o promisiune electorală ajunsă la coşul de gunoi
Ţara e-n prăpastie, pesediştii se încaieră pentru şefia euroregiunii
Ovidiu Portariuc îl vede pe dorohoianul Nechita guvernator
Botoşani: Deciziile Curţii de Conturi sunt contrare cu politica PSD
Ioan Rotundu
Gura lui Frunzăverde adevăr grăita
Ioan Rotundu
Primăria Botoşani: Au învins, dar nu definitiv
Jurnalul, pedepsit de Portariuc şi Poliţie
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 31.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog