Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7920
De la 07 Ianuarie 2003
90453292
Editorial

Creatori de speranţe şi iluzii deşarte

  • Ioan Rotundu
  • 20 January 2015, 23:00
În jurul a 75 de mii de români trăiesc o mare dramă a vieţii lor pentru că au avut nesăbuinţa ca în urmă cu vreo 7 ani să cadă în capcana întinsă de băncile comerciale şi să se împrumute în franci elveţieni. Faptul este consumat iar încercările celor aflaţi la ananghie, din cauza devalorizării leului în faţa francului elveţian, de a ieşi din situaţia creată sunt legate de speranţele şi iluziile create în mod fals şi ipocrit de către politicienii noştri.
Nu-i suficientă drama pe care o trăiesc aceste familii, ca nişte hiene, politicienii au simţit mirosul acaparării unor voturi şi se întrec în a face declaraţii despre cum îi vor salva ei pe cei aflaţi în nenorocire. Numai că toate declaraţiile lor nu sunt decât nişte promisiuni făcute fără acoperire legală, promisiuni care nu vor deveni niciodată realităţi şi care nu-i vor scoate din necaz pe cei care acum îşi frâng mâinile şi se căină de lipsa de înţelepciune atunci când s-au dus la bancă şi s-au împrumutat.
Panarama politică pusă la cale în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor atât de politicienii liberali cât şi de către cei social-democraţi, care au ajuns să se întreacă în a crea iluzii şi speranţe deşarte nenorociţilor nu se va concretiza în ceva care să le uşureze situaţia. Graba simulată de către aceiaşi politicieni în a dezbate în Camera Deputaţilor Legea insolvenţei persoanei fizice iarăşi este manifestare de paradă care se va solda cu un eşec pentru cei care cred acum că parlamentarii lucrează la salvarea lor.
Cunosc bine conţinutul proiectului Legii insolvenţei persoanei fizice iniţiat de parlamentarii PDL şi chiar am realizat o dezbatere publică cu fostul senator PDL, avocatul Dan Humelnicu. Cunosc şi proiectul depus de social-democrata Ana Bischall. Proiectele nu fac lumină asupra modului în care băncile pot recurge la executarea silită deja reglementată prin nodul Cod civil. Dimpotrivă, încurcă şi mai mult lucrurile. Iar solicitudinea de care dau dovadă acum parlamentarii PSD prin deputatul Ana Birchall este una ipocrită, fariseică. Parlamentarii PSAD au fost cei care s-au opus adoptării acestei legi, după ce premierul Victor Ponta a negociat cu FMI şi băncile comerciale. Acum plâng de mila celor aflaţi în necaz, dar o fac din motive pur electorale, populiste.
Regimul comunist a fot mai uman în privinţa executărilor silite. Exista Decretul 221/1960 cu privire la executarea silită care era foarte limpede şi transparent până la ce nivel putea statul să urmărească o persoană debitoare. Şi prima grijă era ca persoana executată silit să aibă în continuare un acoperiş deasupra capului şi o sursă de venituri ca să poată trăi.
Actuala lege a insolvenţei aflată în dezbatere parlamentară este stufoasă şi imprecisă, nu obligă pe cel care aplică executarea silită ca în caz de evacuare din locuinţă, evacuarea să se facă numai după ce i s-a oferit un alt spaţiu de locuit. Nici până la ce nivel se poate ajunge cu valorificarea bunurilor personale şi a popirilor pe veniturile băneşti. Pur şi simplu, modul în care este concepută, legea este în avantajul băncilor şi demolatoare pentru cel supus executării silite.
Practic, celui executat silit, dacă legea va fi adoptată în forma actuală, nu-i rămâne decât să-şi pună ştreangul de gât şi să-şi lase familia de izbelişte, la mila străinilor sau a statului. O dezbatere a acestei legi în regim de urgenţă şi sub presiunea emoţiilor va duce la fabricarea unei legi proaste şi care în loc să-i ajute pe cei supuşi executării silite le va face viaţa şi mai grea.
Se prevede ca potrivit acestei legi cel supus executării silite să fie supravegheat de un administrator al averii sale numit de judecătorul sindic saz cum l-o fi numind prin lege. Ori acest administrator va trebui plătit tot din veniturile celui executat. Aşa că, pe lângă povara datoriei cel executat se va mai pricopsi şi cu o altă cheltuială: plata onorariului administratorului.
Problema ar putea fi rezolvată foarte simplu prin constatarea insolvenţei de către un executor judecătoresc şi scoaterea debitului din activul băncii, urmând a fi urmărit extracontabil de către bancă prin a încasa lunar din veniturile executatului cota stabilită prin lege, o cotă care să-i lase executatului posibilitatea de a putea trăi. Aşa cum spuneam, politicienii noştri în mod populist creează acum iluzii şli aşteptări deşarte celor datori la bănci pentru că nimic din ce spun ei acum nu va primi putere de lege.
Iar dacă se va adopta legea insolvenţei persoanei fizice, să se coreleze şi cu anumite obligativităţi pentru băncile comerciale cum ar fi obligaţia băncii să se asigure încă din faza de acordare a creditului că în caz de evacuare clientul are posibilitate de a locui într-un alt spaţiu. Nu are această garanţie, banca să nu-i acorde împrumutul ipotecar şi atunci nu vor mai apărea drame precum cele pe care le trăim în momentul de faţă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Siţia vânătorului
Reţeta zilei: Pilaf bulgăresc
Horoscopul zilei
The Guardian: Serviciile secrete britanice au spionat e-mailurile mai multor jurnalisti importanti
Jurnalistii, potentiala amenintare la adresa securitatii"
Misteriosul mormant antic de langa Salonic a scos la iveala ramasitele a cinci oameni
Radu Mazare, "deranjat ca e aratat cu degetul pentru esecul lui Ponta si Dragnea
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, adus la DNA
Este suspectat de trafic de influenta si luare de mita
Flămânzi: Cum sunt dinamitaţi directorii de şcoală competenţi din oraş
mârşăviile sunt puse la cale în sediul IŞJ şi PSD din Botoşani
Ucraina: Kievul lanseaza un nou val de mobilizare militara. Luptele continua in estul separatist
Franta: 5 cetateni rusi suspectati de pregatirea unui atentat au fost arestati
Calin Popescu Tariceanu: Nu vad posibila o interventie care sa salveze situatia celor care au credite in franci elvetieni
Asistam la o serie de abordari care merg in zona populista
Să nu uiţi Costică, nimic să nu uiţi”!
Ioan Rotundu
Seful PSD Gorj acuza ca un deputat al formatiunii face oferte in numele viitorului partid al lui Mircea Geoana
Prognoza meteo pentru miercuri si joi in tara si in Bucuresti
Oana Mizil si consiliera lui Mircea Geoana cer la OSIM inregistrarea marcii Partidul Social Democrat Independent
Partidul lui Sebastian Ghita se va numi Partidul Progres Romania
Victor Ponta va trebui sa livreze un partid de tineri, nu de bosorogi comunisti
Botoşani: „Teroriştii” din Primăria Frumuşica
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă