Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12258
De la 07 Ianuarie 2003
95289055
Editorial

Credinţa, între scop şi mijloc

  • Ioan Rotundu
  • 27 May 2013, 23:00
Comentariul de faţă mi-a fost sugerat citind un alt comentariu postat pe site-ul Jurnalului de către cititorul „Botoşăneanca”, formulat astfel: „Citesc de ani buni ziarul dvs..e drept, ca nu chiar zilnic...doar când şi când.. concluzia mea este ca aveţi un GHIMPE împotriva bisericii si a preoţilor...criticaţi şi iar criticaţi...nu am citit niciun articol in care sa elogiaţi Ortodoxia...nu are nevoie Ortodoxia de elogieri, dar lăsaţi-o in pace! Sunt mult mai multe probleme de rezolvat în oraş...dar, fiecare vede...cum vede!”
Modul în care a comentat cititorul este o dovadă clasică de cum îşi însuşesc adepţii unei religii mecanismul acesteia de exprimare a credinţei. Este un mod mecanic de asimilare a unor reguli de credinţă, acest mod fiind condamnat chiar de marii teoreticieni teologi dar mai ales de marii duhovnici, cei care cred în existenţa lui Dumnezeu fără a se folosi de mecanismul complex de control al conştiinţei pus la punct vreme de două mii de ani de către Biserica Creştină.
Credincioşii ca „Botoşăneanca” nu fac deosebire între credinţă, ca şi scop al conştiinţei umane şi religie ca mijloc de exprimare a credinţei. Ei sunt victime sigure ale religiei, ca mecanism de exprimare a credinţei şi pot fi lesne manipulaţi în fel şi chip.
„Botoşăneanca” face parte din acea categorie de credincioşi pe care Biserica Creştină a folosit-o de-a lungul veacurilor, învrăjbind-o asupra celor care îndrăzneau să gândească raţional, provocând mari vărsări de sânge. Avem ca exemple şi astăzi acei musulmani care-şi dau viaţa în numele lui Allah, provocând moartea şi suferinţa altor semeni de-ai lor, fiind manipulaţi de liderii lor religioşi care nu vor decât controlul puterii, subordonarea conştiinţei lor pentru a-i putea folosi după cum le sunt interesele.
Credincioşi ca „Botoşăneanca”, chiar dacă a citit câte ceva din istoria zbuciumată a religiei creştine, n-a făcut-o în chip logic. Astfel de credincioşi nu cunosc Biblia nici măcar în linii mari. O citesc fără a-i înţelege sensurile, simbolurile morale şi mesajele din Testamentul Vechi raportate la cele din Testamentul Nou.
Dee aceea, astfel de segmente sociale cred orbeşte în ce le spune preotul la biserică, neîmţelegând sensul vechii zicale „să faci ce-ţi spune preotul şi nu ce face el”. Ei sunt atât de orbi cu ochii minţii încât nu înţeleg diferenţa dintre credinţa adevărată şi cea mistificată în scopul de a acumula averi de către unii slujitori ai Bisericii.
Pentru ei lecţiile istoriei nu există ca învăţăminte pentru viitor. Trecutele războaie religioase (generate de dorinţa de înavuţire a Bisericii şi nu de credinţă), extrem de sângeroase, conflictele religioase şi mai sângeroase de astăzi, intoleranţa musulmanilor la convieţuirea paşnică cu cei de altă credinţă sunt manifestări ale lipsei de atitudine din partea celor care gândesc atunci când îşi exprimă credinţa, mult mai numeroşi.
Iată de ce trebuie să luăm atitudine faţă de avariţia, lăcomia, ipocrizia şi intoleranţa religioasă faţă de alte culte exprimată de unii slujitori ai Bisericii, care au cu totul alte interese decât promovarea unei credinţe sincere şi curate.
Ca evreu, Karl Marx a fost credincios dar nu religios. „Religia este opiul poporului, inima unei lumi fără inimă” este o mostră de adâncă cugetare a sa despre credinţă ca scop şi religie ca mijloc de exprimare al credinţei.
Când marele filozof francez René Descartes a rostit celebra replică „Cogito ergo sum” (în latină tradus prin „cuget, deci exist”) a pus bazele unui concept filozofic menit să le deschidă oamenilor ochii minţii pentru a nu cădea în capcanele întinse de şmecherii diverselor religii şi a se lăsa manipulaţi.
Mihai Eminescu, poetul nostru de rezonanţă universală, când a scris în poezia Împărat şi proletar, versurile „Religia - o frază de dânşii inventată. Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug, ...”, n-a făcut-o pentru că ar fi fost ateu. Dimpotrivă, Eminescu a fost credincios de mic copil, familia sa având propria biserică. Dar Eminescu a realizat modul mârşav în care unii slujitori ai Bisericii profită de naivitatea omului de rând şi-l manipulează spiritual, dar mai ales material.
Rostul presei este să semnaleze tocmai aceste încercări de manipulare a conştiinţei umane şi de a le sancţiona public pentru a le descuraja să ia amploare, ameninţând echilibrul social al unei naţii, al unui popor, al unei comunităţi mai mici sau mai largi.
Cei care se lasă manipulaţi de oamenii Bisericii nu pot vedea diferenţa majoră dintre luxul şi opulenţa din interiorul acesteia şi sărăcia care domină viaţa de familie a majorităţii credincioşilor. Este o luptă între două ideologii. Presa din întreaga lume luptă să deschidă ochii credincioşilor asupra manipulării practicată de reprezentanţii religiei de care aparţin, care caută să le ţină ochii închişi pentru a le putea controla conştiinţele.
Am pus în acest comentariu în antiteză credinţa cu religia şi manipularea religioasă cu raţiunea umană. Cine are puterea înţelegerii va putea crede în continuare ca şi până acum, dar fără a se lăsa fraieriţi de cei care ni se prezintă drept veriga de bază dintre credinţa noastră şi Dumnezeu. Putem crede în Dumnezeu stând acasă mergând pe stradă, lucrând, gândind, rugându-l să ne ajute în ce avem nevoie, fără să ne cumpărăm toate acestea plătind bani mulţi la preot. Ştiu ei ce-i Dumnezeu?! Nici ei, nici noi nu ştim, doar intuim! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Martie şi românii
Manifestaţii violente la Paris împotriva căsătoriilor gay
peste 290 de persoane au fost arestate
Angela Merkel respinge un război comercial cu China
Premierul Ponta amână rezilierea contractului cu Bechtel
Alune americane
Ioan Rotundu
413 ani de neuitare! 413 ani de la Prima Unire a românilor
La mulţi ani români! Îţi mulţumim Maria Ta!
Preţul energiei din România depăşeşte media UE
Crin Antonescu l-ar fi dat pe Chiliman afară din PNL pentru penibil
n-a avut articol în statut
Ministrul Pricopie vrea ca grădiniţa să fie obligatorie pentru copiii de 5 ani
Ionuţ Budişteanu a refuzat oferte din SUA pentru Universitatea Bucureşti
Botoşani: Ionică Nechifor – pavăza ciuruită penal a fermei Popăuţi
Ioan Rotundu
Va fi un concurs măsluit?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă