Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23884
De la 07 Ianuarie 2003
122909533
Editorial

Crinul care se vestejeşte

  • Ioan Rotundu
  • 7 December 2010, 23:00
În urmă cu ceva ani, mai exact de prin perioada când România era guvernată de CDR, am avut ocazia să-l cunosc la Botoşani în câteva rânduri pe Crin Antonescu. Pe atunci era ministrul Tineretului şi Sportului, avea plete şi părea hotărât să susţină o politică de dreapta curată, anticomunistă şi naţionalistă.
L-am simpatizat de la prima vedere, pentru că mi s-a părut un tânăr cu verticalitate şi moralitate politică sincere şi nu împrumutate pentru a face impresie. E drept că am trăit îj preajma sa şi o mică dezamăgire. Era în preajma alegerilor locale din anul 2000 iar Crin Antonescu a venit la Botoşani, adus de senatorul de atunci Dinu Secrieru, în speranţa că va aloca banii necesari finalizării sălii polivalente şi astfel PNL să obţină la Botoşani cât mai multe voturi.
Întreaga suită s-a deplasat şi prin piaţa centrală a Botoşanilor. Omul de afaceri lişnean Mircea Calistru se afla în sui9ta sa. Observând că Antonescu studiază cu o anumită curiozitate un castel realizat în tehnica traforajului, l-a cumpărat şi i l-a făcut cadou. Era un kitsch în toată regula, o monstruozitate din lemn ce n-avea nimic artistic în construcţia sa. Iar Antonescu a primit cadoul cu bucurie.
M-am întrebat atunci ce fel de gusturi are tânărul ministru dacă a acceptat cadou o asemenea monstruozitate. Mi-şam zis că a acceptat cadoul din comp0lezenţă, din diplomaţie p0olitică, pentru a nu-i jigni nici pe „meşterul” care l-a vândut şi nici pe Calistru care i l-a făcut cadou. Dar ceva îmi spune, în adâncul sufletului, că omul acesta, ironic în vorba curentă şi discursul politic, nu-i decât un farsor în devenire.
Anii asu trecut, în preajma alegerilor prezidenţiale din toamnă, şi-a anunţat candidatura. Iar am avut credinţa că ar putea deveni un bun preşedinte pentru România, mai ales că venea după marea dezamăgire naţională produsă de primul mandat de preşedinte al lui Băsescu.
Dar pe măsură ce-şi îndesea vizitele în ţară şi îşi sporea numărul discursurilor publice, am constatat cu tristeţe că resursele sale intelectuale sunt limitate, că n-are profunzime şi limpezime în gândire, că se apropie mai mult de statutul unui farsor decât al unui viitor preşedinte al României.
Au venit alegerile, iar românii nu l-au propulsat nici măcar în turul al doilea. De atunci, în loc ca poziţia sa de lider politic naţional să i se consolideze şi să crească în încrederea acordată de români, în locul unui progres poloitic a înregistrat şi continuă să înregistreze o scădere de popularitate.
Antonescu a conştientizat acest lucru şi ştie că vremea lui a cam trecut iar dincolo de statutul de preşedinte de partid şi parlamentare chiulangiu nu va putea obţine ceva mai mult de la români. Nici că ar putea să-şi refacă imaginea peste noapte. Un lider politic de o asemenea anvergură naţională nu şi-ar fi asociat imaginea cu cea a lui Florin Ţurcanu de la Botoşani şi nici n-ar fi compromis doctrina partidului prin na o alătura intereselor social-democraţiei, o doctrină de stânga păgubitoare la vreme de criză economică.
Dacă la alegerile locale şi parlamentare din 2008 s-a luat de mână cu PSD-.ul lui Geoană, fapt sancţionat chiar de electoratul liberal, acum caută să compromită imaginea PNL-ului prin a se asocial cu Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu. Nici că s-ar putea o decizie politică mai dezastruoasă. Dacă face această asociere cu gândul la Antenele lui Voiculescu, înseamnă că n-a învăţat nimic din rolul jucat de aceste Antene în alegerile din 2008, când PSD-ul le-a pierdut cu brio, tot în asociere cu PC-ul lui Voiculescu.
Dan Voiculescu, nici dacă şi-ar lipi de fund penele lui Badea şi ar defila în curul gol pe Magheru în miez de noapte şi tot nu va obţine cu partidul său voturi ca să intre în Parlament. Voiculescu ştie asta şi de aceea acceptă rol de remorcă la oricare alt partid acreditat să intre în Parlament. Cum PSD-ul nu mai pare a fi dispus la compromisuri numai pentru a avea Antenele de partea sa, Voiculescu ar face pe el de plăcerea unei asocieri cu PNL. Numai că s-ar asocia două vădane, ambele ofilite şi incapabile de a trezi pofta de vot a românilor ca să le propulseze şi la guvernare.
Cred că liberalii trebuie să-şi schimbe liderul devenit neatractiv cu discursurile sale de tip pamflet şi fără nici un fel de fapte concrete în palmares, un nume de floare care se ofileşte ireversibil revenirii la viaţa politică şi să-şi găsească un lider care să ridice partidul în sondaje. Iar Antenele să-i fie lăsate lui Voiculescu, că şi aşa mor pe limba lor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soacra cea încăpăţinată
Cazul Ridzi, discutat in şedinţă secretă la Camera Deputaţilor
Si Islanda a ieşit din recesiune
Crin Antonescu: O alianţă electorală cu PC nu e exclusă
Dan Voiculescu e infinit mai puţin contestat decât Boc
Ioan Oltean, despre o eventuală plecare a Monicăi Macovei din PDL
ar fi o pierdere uriaţă, irecuperabilă
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat
Camera Deputaţilor a votat Legea Pensiilor
varsta de pensionare - 63 de ani pentru femei si 65 pentru barbati
Fiul fostului ministru Sorina Placintă, urmărit penal
după un scandal cu focuri de arma in centrul Capitalei
Ce jocuri faceţi, domnule Mircea Geoană?
aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?
De ce şi-a luat Geoană interviu pe blog
cum se explică războiul cu Ponta
Comune cu trotuare de vis
comune cu trotuare la care primarii doar visează
Beizadelele
Expoziţie de ceramică ş la Galeriile „Ştefan Luchian”
au expus lucrări Angelica şi Petru Maxim
Cercetătorii de la Staţiunea Popăuţi au convins că la Botoşani se face performanţă
„Există o datorie pan-europeană de a salva presa scrisă”
Societatea comercială Modern Calor SA atrage atenţia botoşănenilor
CAS anunţă să fie mai generoasă cu plata către farmacişti
Ministrul Funeriu i-a pricopsit pe profesori cu un grafic al gradaţiilor
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog