Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2103
De la 07 Ianuarie 2003
85162143
Editorial

Cu bastonul şi amenda

  • Ioan Rotundu
  • 30 August 2007, 23:00
Primarul Flutur s-a plâns că, deşi Poliţia comunitară nu mai pridideşte să aplice amenzi cetăţenilor cu un comportament civic neadecvat, rezultatele acestei forme de „educaţie” întârzie să apară. Există mai multe explicaţii pentru care botoşăneanul şi-a pierdut simţul civic stradal, educaţional şi comportamental. Psihologii ştiu foarte bine că dacă unui copil îi vei interzice ceva, copilul va face tot ce-i stă în imaginaţie numai să obţină acel ceva, chiar dacă îi va produce un rău. Şi aceasta pentru că părintele îi blochează împlinirea dorinţei, fără a-i oferi o explicaţie pe înţelesul său.
La fel şi pentru adulţi. Psihologii specializaţi în criminologie au observat că reeducarea socială prin încarcerare nu este nici pe departe metoda cea mai eficienţă, nu mai vorbesc cât este de civilizată, de recuperare educaţională a unei persoane înscrisă pe drumul greşelilor. Cu cât un infractor va fi pedepsit mai aspru, cu atât el se va înrăi mai mult, iar când va scăpa din puşcărie îşi va vărsa ura adunată împotriva autorităţilor statului prin comiterea unor noi infracţiuni, victime fiindu-i persoane nevinovate.
Deşi incomplet în imaginea sa, sper că acest tablou să explice, măcar parţial, de ce Poliţia comunitară nu a înregistrat nici un succes în educarea civică a botoşănenilor, uzând de amenzi şi puterea de constrângerea legii, iar pe la dos de bastonul de cauciuc. Comportamentul stradal necivilizat este fără doar şi poate consecinţa lipsei de educaţie din familie şi şcoală. Acestei lacune educaţionale să-i adăugăm tendinţa noastră de a „pedepsi” organele de ordine, prin orice mijloace, vederea lor provocându-ne dezgust şi dispreţ public.
Această reacţie negativă ce se declanşează în noi este consecinţa celor peste 50 de ani de comunism, când eram la cheremul miliţienilor, când eram bătaia lor de joc, fără a putea să ne apărăm în vreun fel. Simplul botez al miliţienilor în poliţişti n-a adus modificări radicale în comportamentul lor, în modul lor de a se manifesta în raport cu cetăţeanul, iar ura din noi asupra lor nu s-a diminuat cu nimic.
În Poliţia comunitară s-au cooptat tineri cu educaţie şi pregătire profesională precară, ce n-au nici cele mai vagi noţiuni de psihologie socială, care nu au maniere în a aborda un dialog cu cetăţeanul de pe stradă, nu ştiu cum să adreseze unele observaţii fără a jigni şi fără a-şi atrage ura persoanei interpelate. Nu poţi forma o instituţie democratică, cum este cea a Poliţiei comunitare, folosind la comandă persoane cu mentalitate tributară vechiului sistem. Astfel de comandanţi îi va forma pe tineri după modelul lor comportamental, model ce n-are nimic în comun cu actualul sistem social.
Am avut ocazia să observ în Grecia felul în care un poliţist comunitar a admonestat un localnic şi la puţin timp un grup de turişti. S-a comportat extrem de civilizat şi cu grecul şi cu străinii, dar s-a arătat ferm în a preveni repetarea greşelilor şi pe viitor. N-a aplicat sancţiuni, dar prin modul în care a vorbit, ruşinea celor aflaţi în greşeală a fost mult mai mare decât dacă ar fi fost amendaţi. Este mare diferenţa între mentalitatea poliţistului comunitar grec şi cel român, în cazul de faţă botoşănean.
Faptul că poliţistul comunitar a aplicat amenzi de câteva zeci sau sute de mii de lei, nu este pentru ei un motiv de laudă şi nici pentru primarul Flutur un prilej de a le mulţumi. Au fost amendaţi cei săraci, mai păcătoşi la fizic, mai sărăcăcios îmbrăcaţi, mai scofâlciţi la faţă, mai neajutoraţi intelectual. N-au fost amendate odraslele de bani gata, de funcţionari publici, de ştabi pe la societăţi comerciale cu renume, exact cei care nu se sfiiesc să-şi manifeste dispreţul public pentru poliţistul comunitar, făcând din aceasta un act de bravură faţă de ţoapele ce-i însoţesc.
Ca să devenim civilizaţi în sens european, cred că ambele tabere avem de muncit. Noi să redescoperim bunul simţ care ne-a caracterizat odată, să ne învăţăm copii să se comporte civilizat. Şcoala să facă educaţie civică cu adevărat, prin manual sau la orele de dirigenţie, ca viitoarele generaţii de copii să conştientizeze responsabilităţile comportamentului în colectivitate. De partea cealaltă, Poliţia comunitară să-şi educe angajaţii în respectul pentru cetăţean şi nu prin impunerea autorităţii cu bastonul şi amenda. Aceste dou㠄argumente” educative să fie ultimele folosite. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PSD se vede deja la Guvernare
Recompensată cu 50 lei pentru că a înapoiat păgubaşului 25.000 de euro
Decizii de eliberare şi numire în funcţie
Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale
Program TELE'M Botoşani, vineri, 31 august
Biblioteca din Frumuşica surclasează omoloaga sa din Flămânzi
O promisiune neonorată din motive încă necunoscute
Românul şi scena vieţii
Epilog la Festivalul crapului – 2000 lei amendă
În şcoală învaţă meserii inutile, după absolvire AJOFM îi recalifică
Societăţi comerciale prinse pe picior greşit
Sindicaliştii din învăţământ îşi dau cu părerea despre noile legi
S-a ales cu coastele rupte
L-a lovit şi a plecat mai departe
S-a sinucis din cauza soţiei
Social democraţii vor să stopeze atacurile asupra Bisericii
Din nou în conflict cu cei de la E.ON
Formula de echilibrare dă peste cap administraţia comunelor
Banii din rectificarea de buget sunt deja ca şi cheltuiţi
Social democraţii ademenesc agricultorii cu subvenţii
Educaţie cu ajutorul amenzilor
Privirea papagalului
Horoscop
Oferă compenie doamenlor generoase
Anunţ important
Ghinion în debutul Festivalului Verii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă