Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7941
De la 07 Ianuarie 2003
79910119
Editorial

Cu soarta pecetluită

  • Ioan Rotundu
  • 22 January 2008, 23:00
În editorialul intitulat „Aparenţe înşelătoare” am făcut o trecere în revistă a stării politice privind primele trei partide botoşănene considerate puternice şi semnificative pentru electoratul judeţean. Este vorba de PSD, PD-L şi PNL. În editorial de faţă voi face o sinteză şi a vieţii politice din interiorul partidelor mai mici, aflate cu puţin deasupra sau sub pragul electoral.
Prăbuşirea cea mai puternică în ochii electoratului a suportat-o la nivelul judeţului PRM-ul. Cauza trebuie căutată sus, la nivel naţional, sau mai bine zis la nivelul liderului naţional. PRM-ul s-a ridicat pe seama discursului justiţiar şi naţionalist al lui Vadim Tudor, fiindu-i ridicate mingi la plasă de UDMR, un alt partid creat pe seama doctrinei naţionaliste, chiar ultranaţionalistă.
PRM-ul şi UDMR-ul, după dispariţia PUNR-ului, au ajuns la concluzia că sălăşuirea în comun pe scena politică românească este o necesitate, dispariţia uneia dintre formaţiuni antrenând şi căderea celeilalte. Această convieţuire politică bazată pe o simbioză doctrinară se aşezase pe făgaşul ei, îşi formase propriul electorat, poate cu mici fluctuaţii din patru în patru ani.
Ieşirea lui Băsescu pe prima scenă politică a ţării s-a dovedit a fi forţa distructivă pentru ambele formaţiuni. Mai întâi, Băsescu i-a luat lui Vadim ceea ce era vital pentru el şi al său partid: discursul.
Apoi, Băsescu l-a încurajat pe Becali să-şi orienteze politica PNG pe acelaşi segment electoral cu al lui Vadim. La aceste două lovituri, asupra lui Vadim s-au revărsat şi loviturile din interiorul partidului, mâncărimea dintre cei care l-au înconjurat şi dorinţa lor de putere. Încet, dar sigur, şi Vadim şi PRM-ul s-au înscris pe curba grafică electorală descendentă.
La Botoşani, după ce PRM-ul s-a rupt, fostul preşedinte Dorin Ciuştea luându-şi amicii şi păşind în stâna lui Becali, pe post de oiţe cu blană de lup, a început şi declinul. PRM-ul a încăput pe mâna lui Dumitru Codreanu, fost senator, secondat de deputatul Ştefan Baban şi de mult arogantul Mihai Ştefan. Nu cred că la alegerile locale vor obţine ceva rezultate. Toţi sunt şefi la Botoşani şi iluştri necunoscuţi în judeţ. Pe unde Codreanu înfiinţează o organizaţie, a doua zi trece Ştefan şi schimbă conducerea proaspăt aleasă, punând oameni de-ai săi. Baban vrea să ajungă iar deputat, Codreanu se visează senator iar Ştefan primar de Botoşani. Vă spun cu mâna pe inimă că vor sta toţi trei acasă.
La PNG, Dorin Ciuştea crede că va repeta precarul succes de la alegerile din 2004, bazându-se pe echipa cu care a plecat din PRM. Spre nefericirea sa, numai banii lui Becali nu vor fi suficienţi să obţină ceva posturi de primar sau consilieri locali. Va constata cu amărăciune că lipsa lui Mihai Jitaraşu şi a prof. Mircea Dănuţă nu poate fi suplinită. Val Guraliuc este interesat să-şi menţină mandatul de consilier municipal, mandat care-i va da siguranţa încă pentru patru ani că va avea serviciu atât el cât şi soţia. Visul său poate deveni realitate, dacă va fi cap de listă. Oricum, PNG-ul va obţine în alegerile locale un scor mai bun ca al PRM, dar în jurul a 5%.
Viaţa politică din interiorul Partidului Conservator este una searbădă. Doar picanteriile politice ale senatorului bucureştean Gavrilă Vasilescu o mai animă. Preşedintele Marcela Lozneanu n-are capacitatea organizatorică să ducă partidul peste procentul electoral de 5%. Dealtfel, pentru PC, alegerile locale nu sunt o miză. Iar la parlamentare va rezolva situaţia Voiculescu, cu cele 3 Antene ale sale, agăţându-se, ca şi până acum, de poala unui partid mai de Doamne ajută. După cum se poartă dezbaterile la antenele sale, poala de care se va agăţa PC-ul pare să aparţină PNL-ului.
Milă îmi este şi de Cornel Furtună, preşedintele PNŢ. Şi el se frământă, dar tot pe loc! pe loc! pe loc! Partidul său a devenit de mult istorie, şi la propriu şi la figurat. S-a convins în urma alegerilor europarlamentare, când, la Flămânzi, deşi liderul naţional Miluţă a promis ridicarea unui spital, n-a cules decât vreo zece voturi. Nici că va putea culege mai multe de acum înainte!
Odată la patru ani apar semne de resuscitare a Partidului Republican fondat de timişoreanul Lorin Fortuna, preocupat mai mult de existenţa extraterestrilor decât de dezvoltarea partidului. La Botoşani îl are pe Pamfil Rotaru, posesorul unei societăţii de construcţii, şi care este urmărit de ghinionul afacerilor. Deja primesc comunicate electorale pe mailul redacţiei. Le şterg, că n-am cum să le arunc la coş.
Toate aceste formaţiuni politice au soarta pecetluită. Dacă mi-a scăpat vreunul, pagubă-n ciuperci! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (XXXI)
(Ioan Rorundu)
Profesorii încă speră să primească tichete cadou
Profesorii au descoperit plăcerea grevei
Ionuţ Iftimoaie, profesor la liceul ”I.L. Caragiale”
Horoscop
Imaginaţia beţivului
Salată Coleslaw
Asasinii morali ai unei fetiţe
Seminar despre cooperarea transfrontalieră
Onoare pierdută la „Barul Pădurii”
Prefectul inistă să-i fie remisă situaţia primelor
Clădirea Prefecturii începe să rămână fără ornamente
Primarul Flutur nu cedează nici o palmă de pământ
Prefectul Sorescu caută soluţii pentru Casa Sofian
Sediu nou de primărie în Vorona
Conţac l-a aşezat pe Păunescu deasupra lui Dinescu
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 23 ianuarie
O şansă bună de angajare
Românul şi patriotismul pierdut
Organizaţii din Ucraina cer sprijinul APM Botoşani
Cel puţin 50 de puncte pentru o gradaţie de merit
Înscrierile în clasa I
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă