Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13037
De la 07 Ianuarie 2003
122873104
Editorial

Cuiul lui Pepelea bătut de Ponta trebuie scos

  • Ioan Rotundu
  • 1 February 2016, 23:00
Nu cunoaştem ce raţiuni l-au călăuzit pe fostul preşedinte al României Traian Băsescu când a negociat cu premierul Victor Ponta ca să-l accepte pe Tiberiu Niţu pe postul de procur general. Un motiv, poate chiar cel mai puternic, a fost că a obţinut numirea Codruţei Koveşi în funcţia de procuror şef al DNA, asigurând astfel continuarea luptei împotriva corupţiei. Acceptând acest compromis, preşedintele Băsescu trebuia să aibă în vedere că Victor Ponta va deţine puteri mai mari în a controla Justiţia, el avându-l sub control şi pe ministrul Justiţiei,
Cred că în negocierile care s-au purtat Ponta s-a simţit mai bine consolidat când l-a pus ministrul al Justiţiei pe Robert Cazanciuc, rudă a sa, şi procuror general pe Tiberiu Niţu altă rudă de familie. Însă cred că preşedintele Băsescu, prin numirea lui Koveşi în fruntea DNA, malefic cum îl ştim, a calculat că Koveşi va putea să-i prindă cu corupţia în gură pe miniştrii Guvernului Ponta şi inclusiv pe premier, măcelărind guvernul cu ajutorul DNA aşa cum a procedat şi cu cel al lui Tăriceanu.
Pot spune că Băsescu şi Ponta au jucat un poker politic dar n-a câştigat niciunul. Băsescu a reuşit să-l înlăture pe Ponta cu tot cu guvern dar a ieşit din această luptă rănit destul de grav. Ponta, prin procurorul general Niţu şi ministrul Justiţiei Cazanciuc a apucat să-i inculpe fratele şi să-i facă mari necazuri fiicei Ioana cu terenurile de la Nana din judeţul Călăraşi.
Lovitură a primit preşedintele Băsescu şi din partea lui Koveşi prin arestarea celui mai apropiat şi de încredere om al său Elena Udrea. Dacă vă mai amintiţi, a spus atunci preşedintele Băsescu că el a creat sistemul de luptă împotriva corupţiei (se referea la conjugarea forţelor dintre CSM, DNA, ÎCCJ şi SRI) dar preşedintele Iohannis va trebui să creeze mecanismul de control asupra acestui sistem ca el să nu devină o forţă de necontrolat politic şi constituţional.
După cum decurg lucrurile luptei împotriva corupţiei temerea preşedintelui Băsescu cu mecanismul de control n-a fost buna nefondată. Dar acesta-i un alt subiect ce merită a fi comentat separat.
Guvernul Ponta a fost înlăturat cu tot cu premier şi odată cu el ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc. A mai rămas Niţu, un fel de cui al lui Pepelea lăsat de Ponta în interiorul Justiţiei. Funcţia de procuror general îi permite lui Niţu să controleze parchetele şi instanţele de judecată până la nivel de ÎCCJ.
De pe această poziţie poate influenţa mersul unor anchete, poate influenţa deciziile judecătorilor în anumite dosare. Dacă aţi observat, la nivel de CSM s-a produs o anumită schimbare de optică în privinţa arestării înalţilor corupţi şi judecătorii decid arest la domiciliu sau control judiciar şi nu arest după gratii, spre disperarea procurorilor DNA care (faptul a devenit vizibil) nu se mai bucură de o abundenţă de denunţuri aşa cum se întâmpla când îi aveau pe înalţii corupţi după gratii.
Preşedintele ÎCCJ, judecătoarea Livia Stanciu care are o voce ce aminteşte de mânia judecătorilor comunişti care înfierau trădătorii poporului, nu mai are prin CSM autoritatea din vremea preşedintelui Băsescu iar ameninţarea judecătorilor de la instanţele inferioare să dea anumite soluţii s-a diminuat substanţial ca practică.
Se pare că toate aceste schimbări de atitudine sunt efectul anumitor influenţe ale procurorului general ce se bucură de protecţia politică a PSD-ului. Nu vă spune nimic tergiversarea judecării dosarului „Referendumul” în care Dragnea a fost condamnat în primă instanţă cu suspendare? Se repetă la indigo tergiversarea cu dosarul lui Dan Voiculescu în care s-au dat termene peste termene. Cineva pune piedică în soluţionarea definitivă a dosarului lui Dragnea în speranţa că se va produce o schimbare majoră care să-l facă scăpat. Iar schimbarea majoră aşteptată ar fi numirea unui alt procuror şef la DNA decât Koveşi a cărei mandat expiră în vară.
De la Preşedinţia României, de la DNA şi SRI, mai puţin de la CSM şi ÎCCJ ştiu bine că Tiberiu Niţu este de fapt omul lui Ponta şi al PSD şi că trebuie eliminat dar n-au avut un prilej care să le permită o astfel de decizie. S-a ivit cu dosarul Oprea când s-a descoperit că şi Niţu a beneficiat de protecţie rutieră fără să aibă dreptul, comiţând astfel un abuz de funcţie, de putere.
Îmi vine greu să cred că SRI-ul sau cei de la DNA nu ştiau că Niţu beneficiază de coloană oficială în mod ilegal dar n-aveau pretextul să se lege de acest privilegiu al său. Acum îl mau şi vor capul lui Niţu. Iar Niţu nu cedează pentru că în spatele său sunt forţele PSD-ului care încă mai are putere în Parlament. În spatele lui stă acum Dragnea, ce i-a luat locul lui Ponta, iar Dragnea fără Niţu va sfârşi ca şi Dan Voiculescu, adică cu o condamnare după gratii.
Ieri, preşedintele Iohannis, premierul Dacian Cioloş, ministrul Justiţiei Raluca Prună s-au strâns la Cotroceni să găsească soluţii juridice ca să scape de Niţu. N-au găsit deocamdată. A primit sarcină ministrul Raluca Prună să găsească mijloace juridice ca procurorul general să fie revocat din funcţie. Moral, Niţu nu mai poate deţine funcţia de procuror general. Legal, da! Cum la noi moralitatea nu face parte din criteriul de selecţie a unui demnitar în stat, se va căuta o soluţie la limita legii iar Niţu va fi demis. Eliminarea lui va însemna începutul sfârşitului dominaţiei PSD pe scena politică românească pentru că după Niţu va urma, şi încă repede, eliminarea lui Dragnea prin trimiterea lui după gratii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă cremă de spanac şi leurdă
Bancul zilei: Recomandare pentru bal mascat
Horoscopul zilei de 2.02.2016
Unul dintre cei mai mari masterchefi ai lumii, Benoit Violier, a fost gasit mort
Politia afirma ca ar putea fi vorba de o sinucidere
Adolescenta de 13 ani de origine rusa care sustinea ca a fost rapita si violata de migranti
a recunoscut ca a inventat toata povestea
Primarul din Chisinau, prezent la Vila Lac, unde aveau loc discutiile dintre Ciolos si partide
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
Premiera in Marea Britanie: O cercetatoare a primit dreptul de a modifica genetic embrioni umani
Constantin Adascalitei, declarat incompatibil, si-a retras demisia din functia de deputat
Casa guvernatorului bancii nationale a Moldovei, tinta unui atac cu grenada
Programul Primului - ministru Dacian Cioloş
în perioada 1 – 7 februarie 2016
Incendiu cu victimă la Gorbăneşti
Botoşani: Grupul liberalilor infractori au mustrări de conştiinţă
falsa dilemă Flutur – Portariuc
Dacian Ciolos: Nu este lansata nicio procedura formala impotriva lui Tiberiu Nitu
ministrul Justitiei analizeaza care sunt conditiile in care poate fi revocat procurorul general
Dacian Ciolos, dupa ce s-a consultat cu partidele:
\Guvernul nu poate veni cu ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea in lipsa unei majoritati in favoarea alegerilor primarilor in doua tururi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog