Considerându-se autorul principal al actualei reforme fiscale introdusă prin noul Cod fiscal, Victor Ponta nu şi-a asumat public toate noile impozite şi taxe abil ascunse în prevederile actualului Cod fiscal. În timp ce-i ameţea de cap pe români că reduce cota TVA, anulează impozitul pe stâlp şi acciza suplimentară pe combustibil avea grijă să ţină bine ascunse noile impozite şi taxe care se vor aplica populaţiei de la 1 ianuarie 2016. Desigur, uriaşa maşină de propagandă a lui Ponta care este Antena 3 i-a înnebunit de cap pe contribuabili cu reducerile fiscale şi n-a scos o vorbă despre celelalte majorări.
Cine sunt cei care vor fi afectaţi de noile impozite şi taxe? Exact cei care în turul II al alegerilor prezidenţiale sunt suspectaţi că l-au votat preşedinte pe Klaus Iohannis. Adică românii care au membri din familie plecaţi la muncă în străinătate şi care trăiesc doar din expedientele acestora, ţăranii care au în proprietate terenuri agricole în suprafeţe importante, persoanele fizice autorizate şi patronii firmelor mici şi mijlocii.
Dar să explic ce îi aşteaptă pe toţi aceştia de la 1 ianuarie 2016. Ţăranii, absolut toţi vor plăti impozit pe venitul agricol conform fişei fiscale stabilită de Fisc dar şi impozit pe orice venit realizat din valorificarea producţiei pe baza carnetului de producător. Este o dublă impozitare a aceluiaşi venit dar nimeni nu zice nimic aşa că Guvernul Ponta-PSD este extrem de mulţumit că au lipsit orice reacţii contestatare. Când ministru Agriculturii Daniel Constantin a introdus carnetul de producător nimănui nu i-a trecut prin cap că acest document va deveni un mijloc de urmărire fiscală pentru impozitare. Ministrul ştia ce se coace prin noul Cod fiscal dar a tăcut complice.
Apoi, orice venit primit de ţăranul care şi-a arendat terenul va fi impozitat cu 16% (5.5% pentru sănătate şi 10,5% pentru pensia de care nu va beneficia niciodată). Dacă-şi va vinde porcul, viţelul, păsările din curte în târg, la sumele încasate va plăti acelaşi impozit de 16%, urmărirea făcându-se pe baza carnetului de producător, document fără de care nu poate să vândă nimic în târg.
Ţăranii care nu au nici un venit vor trebui să plătească şi ei o taxă de 5,5% drept contribuţie la sănătate calculată la salarul minim pe economie. Într-un an taxa se ridică la 800 lei iar pentru soţ şi soţie la 16 mii lei. De unde vor scoate săracii aceşti bani nu l-a interesat pe Ponta şi nici pe cei din PSD iar la Antena 3, unde se uită toţi aceşti păcăliţi, nu le-a spus nimeni nimic.
Mai mult, dacă aceşti săraci au un membru care lucrează în străinătate sau ei se duc să lucreze afară, în ţară vor plăti lunar aceeaşi taxă de 5,5%, adică 66 lei lunar, chiar dacă au contribuit la sănătate şi în ţara unde au lucrat. Este un impozit aberant dar nu s-a supărat nimeni din cei teri milioane care lucrează acum afară. Nu s-au supărat că nu ştiu de acest impozit. Este răzbunarea lui Ponta că cei de afară l-au votat pe Iohannis.
De la 1 ianuarie 2016 se dublează toate impozitele pe proprietate (casă, teren, maşină etc.) dar mai apare şi un nou sistem de calcul pentru cei care au acasă sediul activităţilor private. De exemplu, un cizmar care este persoană fizică autorizată va plăti impozit pe casă de până la 20 de ori mai mult decât vecinul care stă cu coatele pe gard şi se uită la soare. La fel şi cei cu sediul de firmă declarat acasă.
Nu i-au scăpat lui Ponta nici comercianţii care de la 1 ianuarie sunt obligaţi să-şi cumpere alte case de marcat care nu mai eliberează bon de hârtie ci sunt conectate prin Internet direct la Fisc şi orice vânzare este contabilizată fiscal automat. Evidenţa va fi cantitativ-valoric şi crâşmarii nu vor mai putea vinde o sticlă de alcool fără să nu-i dea recepţie. Problema este că aceste case fiscale de marcat sunt foarte scumpe iar abonamentul la Internet la fel. Cum se vor descurca cei din zonele de munte unde Internetul nu există sau cei de pe malul Prutului de la noi pe Ponta nu l-a interesat.
Prin aplicarea acestei măsuri cu casele fiscale de marcat conectate la Fisc se va produce un nou val de falimente şi firme închise pentru că sunt sute de mii de comercianţi care trăiesc acum la limita subzistenţei nefiscalizând tot ce vând. Din momentul în care vor fi nevoiţi să fiscalizeze totul nu vor mai avea profit şi vor trebui să se declare şomeri.
Măsura ar fi fost excelentă dacă era însoţită şi de o serie de facilităţi fiscale pentru firmele mici ca acestea să poată supravieţui. Apoi trebuia reglementată situaţia unităţilor comerciale din zona neacoperită de Internet.
Ponta se mândreşte că a reuşit un nou Cod fiscal care-i va purta numele. Tare mă tem că de la anul, când românii se vor trezi ce impozite şi taxe au de plată şi care este costul reducerii fiscalităţii cu care se laudă Ponta, premierul, ipocrit cum este va da vina pe PNL-ul care habar nu are ce Cod fiscal a votat alături oamenii PSD. Cert este că Ponta s-a răzbunat pe cei care nu l-au votat preşedinte în stilul său de politician în care s-au adunat toate relele omeneşti posibile. Părerea mea!