Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3998
De la 07 Ianuarie 2003
104536604
Editorial

Cum se pitrocesc candidaţii!

  • Ioan Rotundu
  • 16 September 2012, 23:00
Filialele partidelor botoşănene nu s-au decis încă asupra candidaţilor la parlamentare. Încă se mai fac şi desfac jocuri de culise, apar noi candidaţi în timp ce alţii se retrag.
Desigur, toate partidele stau cu ochii pe USL, pentru că de aici va veni pericolul cel mai mare pentru candidaţii celorlalte partide. Iar cei din USL ne plimbă pe sub nas numele unor candidaţi care sunt plămădiţi după chipul şi asemănarea lui Florin Ţurcanu, adică fără morală, fără principii.
Verginel Gireadă, fostul primar al comunei Mihai Eminescu şi condamnat prin sentinţă definitivă la doi ani închisoare cu suspendare, mai are pe rolul instanţelor de judecată şi alte dosare. Omul vrea parlamentar ca să se pună la adăpostul imunităţii, pentru că o a doua condamnare ar însemna şi încarcerarea sa. Nu alături de Adrian Năstase dar cu siguranţă printr-o celulă a Penitenciarului Botoşani.
Gireadă are promis spijinul lui Florin Ţurcanu, care i-a garantat că-l va scoate deputat. Ţurcanu se bazează pe faptul că în Colegiul Săveni i-a atras de partea sa şi pe primarii PDL, care sunt majoritari. Dovadă că este aşa, avem hărnicia primarilor PDL de a-l faulta pe preşedintele Băsescu, aducând masiv la vot cetăţenii din comuna lor şi care au votat cu „DA” la referendum.
Apoi, Ţurcanu le-a promis că în schimbul votului pentru Gireadă le va da bani din bugetul Consiliului judeţean. Aşa stând lucrurile, ceilalţi contracandidaţi ai lui Gireadă vor avea mari probleme în acest colegiu.
Se aude că în acest Colegiu va candida din partea Alianţei România Dreapt㠖 Partidul Forţa Civică, fostul prefect Cristian Roman. Dacă va avea curajul să se bată cu Gireadă, s-ar putea să aibă un răsunător insucces. Doar dacă va aborda tactica lămuritului de la om la om, adică să bată zilnic, în campanie, comunele din Colegiu şi să stea de vorbă cu oamenii, să le spună că au de ales între un puşcăriaş şi un om bine intenţionat.
Un alt liberal, Costel Şoptică, om de casă al lui Ţurcanu, mai bine zis unul dintre finanţatorii săi, va candida ăn Colegiul Darabani. Şoptică este de loc din satul Smârdan, comuna Suharău, şi mizează pe faptul că fiind „de-al lor”, va fi votat, aşa cum au ieşit parlamentari dărăbănenii Liviu Câmpanu şi Stelică Strugaru. Şoptică mai are norocul că actualul deputat PDL Stelică Strugaru va candida la Senat, ceea ce-i va uşura enorm drumul spre un mandat de deputat.
Şi lui Şoptică, Ţurcanu i.-a garantat succesul, tactica fiind aceeaşi: atragerea primarilor PDL de partea candidatului USL.
Nu cunosc ce candidat va opune PDL-ul lui Şoptică, dar unul de calibrul lui Strugaru nu va putea avea.
Cătălin Buhăianu, cel mai contestat parlamentar botoşănean, cel mai înjurat deputat PBL de către cei din PSD Botoşani, este acum pe coama valului USL, reîntorcându-se în PSD-ul care a uitat cum l-a înjurat şi a trecut la lăudat. Buhăianu va candida în Colegiul Botoşani, iar USL îl va sprijini. Numai că botoşănenii sunt mai greu de manipulat ca electoratul din mediul rural, iar Buhăianu s-ar putea să rămână acasă.
USL a mai vehiculat drept candidaţi numele interlopului Răzvan Rotaru, pupila actualului deputat Costică Macaleţi. Nu ştiu în ce colegii vor cei doi să candideze, dar prea sună a bătaie de jioc faţă de noi aceste două candidaturi ale USL.
Mai are USL candidat pe Colegiul Dorohoi pe deputatul Andrei Dolineaschi. Cred că Dolineaschi îşi va reînnoi mandatul fără prea mari probleme, fiind preferatul dorohoienilor şi nu văd cine l-ar putea bate.
A mai murmurat şi Doina Dreţcanu,m fostă deputat PSD, să candideze. O candidatură de decor, pentru că ea nu mai este în atenţia electoratului, fiind ieşită din memoria colectivă. Vreme de patru ani n-a mai auzit nimeni de ea şi numele său a fost uitat.
La Senat, pe Colegiul Darabani – Săveni, lupta pare a se da între cei doi dărăbăneni. Senatorul Câmpanu se anunţă a fi candidatul USL, din partea UNPR. Deputatul Stelică Strugaru vrea şi el senator. La alegerile locale, ca şi candidat la preşedinţia Consiliului judeţean, Câmpanu n-a obţinut voturi nici cât să iasă consilier judeţean. Prin zona Darabani oamenii îl urăsc pentru că vede în el pe cel care le-a desfiinţat spitalul pentru a face loc spitalului său privat.
Strugaru este un tip de gaşcă, vorbeşte limbajul lui Ţurcanu, adică pe limba ţăranului şi are mult lipici la aceştia. Deci, prima şansă este a lui Strugaru. Cei din PP-DD tac. Încă n-au anunţat candidaturile. Dar nu cred că pot ieşi cu candidaţi de primă mână.
Deocamdată candidaturile anunţate nu sunt şi certe. Pot apărea surprize de ultim moment. Mai ales că Alianţa România Dreaptă nu şi-a anunţat candidaţii, la Botoşani Alianţa fiind totuna cu PDL.
Despre calitatea umană a candidaţilor, despre dreptul lor moral şi civic de a ne reprezenta în Parlamentul ţării, voi comenta când vom avea lista definitivă a candidaţilor de la toate partidele şi alianţele politice. Vor fi multe reproşuri de făcut şi va depinde de onestitatea alegătorului nostru dacă vom vota valori sau nişte profitori ordinari. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: La McDonalds:
PDL, Forţa Civică şi PNTCD au semnat protocolul Alianţa România Dreaptă
din care nu face parte şi Noua Republica
O alianţă cu PNL ar fi una naturala, însaănu cu un PNL condus de Antonescu. Niciodată!
O formaţiune geologică descoperită de robotul american pe planeta Marte intrigă oamenii de ştiinţă
USL a adoptat o rezoluţie de solidaritate cu Liviu Dragnea
Alianţa dreptei se încheagă cu dificultate din cauza orgoliilor
Fiecare unitate de învăţământ va avea un poliţist
Inocenta Musulmanilor", misterul începe să se dezlege
Dinamina economiei - Gheorghe Iavorenciuc II
La schitul Balş
Ioan Rotundu
O armada internaţională fără precedent se grupează în Golful Persic
aşteptându-se la un atac al Israelului asupra Iranului
Prin la furat de porumb în tarlaua din comuna vecină
Doina Federovici vrea fotoliu în Parlamentul României
Cristian Roman are „interzis” pe Colegiul Darabani
Botoşani: USL va defila la parlamentare cuoportunişti, novici, traseişti
Se vor părui cele două?
Ioan Rotundu
MS a stabilit duratele optime de spitalizare
depăşirea termenelor de spitalizare se va penaliza
Legea sănătăţii va suporta o nouă dezbatere
Decizii ale ĂŞJ luate pe ultima sută de metri a începerii anului şcolar
IŞJ: Cadrele didactice vor demara zeci de procese legate de titularizare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă