Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17763
De la 07 Ianuarie 2003
122877830
Editorial

Cuţul şchiop

  • Ioan Rotundu
  • 11 March 2008, 23:00
În ultimul timp preşedintele Băsescu şi-a făcut un mod de lucru de a-i trimite premierului Tăriceanu câte o scrisoare prin care îi comunică o vrere a sa. Ori îi cere să desemneze un nou ministru, pentru că cel desemnat are mapa profesională plină cu hârtii bine păstrate de către foştii cadrişti comunişti, ori îi cere să arate paralele cu care va acoperi majorarea pensiilor, ori, mai nou, îl somează să emită acte cu caracter de lege, prin care să anuleze taxa de primă înmatriculare şi să dea banii înapoi.
Cu perfidie, după ce i-a trimis scrisoarea, înainte ca aceasta să ajungă în mâinile lui Tăriceanu, preşedintele a chemat la ordin „presa de curte” şi i-a înmânat copia scrisorii. Aşa se face că n-a mai apucat bietul Tăriceanu să-şi înfrângă emoţiile deschizând plicul prezidenţial, pentru că de pe sticla televizorului, crainicii au şi dat citirii textului. Privat de plăcerea de a fi primul care să ia cunoştinţă de „preţioasele indicaţii” prezidenţiale, Tăriceanu, tot ieri, s-a răstit la preşedinte, prin intermediul reporterilor, să nu-i mai trimită scrisori cheltuind banii publici, că, oricum, află de la televizor ce-i scrie înainte de a primi şi deschide depeşa.
Însă scrisoarea de ieri este culmea tupeului atins de preşedintele Băsescu. Dacă a tăcut când presa a scris că Omar Hayssam a plecat cu avionul, ca un gentleman, şi nu cu vaporul printre oi, ca un măgar ori asin, nu-i de reproşat. N-avea de unde şti omul cum a plecat Hayssan, de vreme ce nici un serviciu secret român nu l-a informat. Că a tăcut când presa a publicat discuţia telefonică dintre Hayssam şi procurorul de caz Panaitescu, presupunând că „profesorul”, personajul misterios al dialogului dintre cei doi, ar fi preşedintele Băsescu, nu-i de condamnat. Omul este marinar şi nu „profesor”, deci putea fi vorba de o confuzie regretabilă.
Că a tăcut mâlc, după ce în documentele Curţii de Justiţie Irakiană au apărut dovezi că România şi-a răscumpărat ziariştii răpiţi din ordinul lui Omar Hayssam era firesc să tacă. Totul a fost o operaţie secretă, care vreme de 50 de ani va rămâne necunoscută românilor.
Dar să iasă în presă şi să pună că, după două săptămâni de la plecarea vaporului, procurorii, la percheziţie, au găsit în cala navei un fir de păr ce s-a dovedit la analiză a corespunde cu codul genetic al lui Hayssam, se crede prea pezevenchi iar pe noi prea proşti.
Cu scrisoarea adresată premierului, nu numai că a cam sărit calul, dar crede că ne poate manipula după cum îi sunt interesele. Cum să ceri tu, preşedintele României şi mentorul PD-L, premierului liberal anularea taxei de primă înmatriculare şi restituirea banilor încasaţi, când ştii că respectiva taxă ai moşit-o chiar tu? Să reţină tot românul – Zaharia Stancu ar fi scris „Să nu uiţi, Darie!” – că această taxă a fost propusă de democrata Sulfina Barbu, când era ministrul Mediului. Parlamentul a aprobat-o, inclusiv cu votul unanim al Partidului Democrat, iar preşedintele Băsescu a promulgat legea. "Să nu uiţi,Darie!", Darie în cazul de faţă fiind poporul, că în 1997 însuşi Băsescu, pe atunci ministrul Transporturilor, a introdus taxa ce i-a purtat numele, iar noi citeam bezmeteci panourile de pe marginea şoselelor, pe care stătea scris "Aici sunt banii dumneavostră".
Uitând de taxa ce i-a purtat numele şi l-a făcut celebru, uind de toate aceste proceduri, uitând că recent, printr-o moţiune simplă de cenzură, Parlamentul a hotărât ca Guvernul Tăriceanu să anuleze taxa şi s-o restituie celor de la care a încasat-o până acum, uitând că însăşi trompeta sa, Emil Boc, a depus plângere penală împotriva premierului Tăriceanu pentru că n-a pus în aplicare hotărârea Parlamentului, preşedintele Băsescu iese în prim plan cu o somaţie publică răsuflată demult.
Este un gest al disperării, pornit din nevoia de a recupera voturile pierdute, de a stopa căderea în sondaje, de a se salva şi a-şi salva partidul PD-L. Văzându-l şi ascultându-l vorbind ieri pe posturile naţionale de televiziune, minţind cu atâta dezinvoltură şi acuzându-l pe Tăriceanu, deşi Parlamentul i-o luase demult înainte, mi-a venit în minte imaginea ce-o vedem frecvent pe străzi, în rândul câinilor comunitari. Când sunt în călduri, aceştia se adună în haite. Mai tot timpul se poate vedea în urma haitei şi un câine ogârjit, şchiop, care se târâie şi el instinctual, incitat de mirosul căţelelor aflate în călduri. Ieri, prin scrisoarea şi declaraţia sa, preşedintele Băsescu s-a situat pe post de cuţul şchiop, haita fiind Parlamentul, care i-a luat-o înainte în privinţa anulării taxei de primă înmatriculare.
Şi încă o remarcă. De se va ajunge ca taxa încasată să fie restituită, aproape 500 milioane de euro, bugetul pe anul acesta va fi unul nenorocit, iar noi la fel. Sper ca politicienii să mai aibă o ultimă zvâcnire de raţiune şi să nu-l oblige pe Tăriceanu la aşa ceva. Este suficientă măsura de anulare a taxei. Dar dacă nu se va putea aşa, iar taxa va trebui restituită, atunci să se restituie şi "taxa Băsescu". Dacă tot vrea preşedintele Băsescu să ne înnecăm la mal, s-o facem cu el de gât. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Egner - un reformat politic afon la activitatea Filarmonicii
Îşi rotunjeşte veniturile cu săpăturile de salvare
instituţia a câştigat anul trecut 10.000 lei de la Mall veniturile nu stau în taxa de vizitare, un bilet costând doar 1 leu
Pentru că i-a pus la plată, reclamagii şi-au rărit rândurile
La toamnă vom avea drumuri judeţene modernizate
O nouă provocare pentru iubitorii de film
Comentariul comentariilor (LXXII)
(Ioan Rotundu)
E.ON Gaz ne ameţeşte de cap, dar ne ia banii
Un păcălit îşi ia concediu din cauza lui Jugaru
Adriana şi Silviu, un cuplu cu cântec
Termica somată de Apa Grup
Primăria Mihai Eminescu va fi acţionată în judecată
Pedepse colective pentru părinţi, de tip comunist, aplicate de şcoli
Proiect aproape de final
Condiţii de acordare a alocaţiei elevilor cu vârsta peste 18 ani
Primăriţa care se crede vedetă, vrea cenzură şi încalcă legea la greu
Schimb de bărbaţi
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 12 martie
Carnet auto în condiţii avantajoase
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog