Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13170
De la 07 Ianuarie 2003
122898819
Editorial

De bine ce-o ducem, ne este tot mai rău

  • Ioan Rotundu
  • 16 May 2017, 23:00
Cu mai mult de o săptămână în urmă, deputatul PSD Costel Lupaşcu (foto) a remis presei locale un comunicat prin care transmitea botoşănenilor mesajul că după 100 de zile de guvernare PSD acum o duc mult mai bine.
N-am habar cum a ajuns deputatul social-democrat la o asemenea concluzie pentru că din cuprinsul comunicatului nu rezultă că PSD-ul ar fi efectuat un sondaj prin care botoşănenii să fi declarat că o duc mai bine, că sunt mai ghiftuiţi şi mai bine îmbrăcaţi de 100 de zile încoace.
Nu este săptămână lăsată de la Dumnezeu ca parlamentarii PSD de Botoşani să nu dea publicităţii fel de fel de comunicate prin care preamăresc guvernarea partidului şi faptele măreţe ale premierului Sorin Grindeanu şi ale miniştrilor din cabinet.
Ori deputatul Lupaşcu trăieşte într-o altă dimensiune a vieţii faţă de cea a noastră, roi este un şarlatan politic care ne minte prin comunicate manipulatorii. Când Eminescu a scris în Împărat şi proletar c㠄Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,” probabil, cu pana lui de publicist neiertător cu ticăloşii politici ai vremurilor sale, a dorit să sancţioneze perversitatea morală a politicienilor care, ca şi acum, minţeau poporul.
Cum trăim bine în viziunea deputatului Lupaşcu, fost director la Casa Judeţeană de Sănătate după ce iniţial a fost brancardier la Spitalul de recuperare Botoşani? S-au majorat o serie de salarii şi se vor mai majora dar la bugetari. În paralel cu aceste majorări s-a depreciat moneda naţională, leul, iar românii cu credite în valută au plătit şi continuă să achite rata cu tot mai mulţi lei. Bugetarii ce-au primit pe mere au dat pe pere. Mai rău pentru cei din sistemul privat care n-au beneficiat de majorările de salariu.
Apoi, au crescut facturile la servicii şi consumul de energie, tot din cauza deprecierii leului. Preţurile la legumele din piaţă continuă să fie menţinute la un nivel ridicat faţă de perioada anului trecut. În magazinele de cartier preţurile la ulei, zahăr, făină etc., adică alimentele de bază, s-au majorat discret dar constant. Aşa că pensionarii cu cei câţiva leuţi aruncaţi cu mărinimie de către Guvernul PSD în momentul de faţă nu acoperă creşterea de preţuri la servicii şi alimente.
Grevele se ţin lanţ. După cei din Sănătate s-au burzuluit cei de la Garda de Mediu iar acum cei de la Finanţe, ca să exemplific doar cu grevele recente însă să nu uităm şi de cele care s-au desfăşurat de la începutul anului. Prinşi în propria capcană prin deschiderea cutiei Pandorei la majorările de salarii, liderii PSD aflaţi la guvernare nu mai au cu ce face faţă noilor pretenţii de majorare a salariilor. Bugetul ţării nu-i un elastic pe care să-l întindă guvernanţii după nevoi.
Probabil că în puterea de înţelegere a fenomenelor economice de către deputatul Lupaşcu, toate aceste mişcări sociale sunt rezultatul binelui pe care PSD-ul ni l-au oferit în cele 100 de zile de guvernare.
Colac peste pupăză, Guvernul Grindeanu se laudă cu o creştere economică de 5,7% care ne-a situat pe primul loc în Europa. Dar când vine vorba de încasările la buget, tace chitic pentru că această creştere nu se regăseşte şi în creşterea încasărilor. Firesc, într-o economie bine aşezată, această creştere economică ar fi adus la buget o creştere a încasărilor cu acelaşi procent. La noi, la români, n-a adus bugetului acest plus de bani. De ce?
Explicaţia este cât se poate de simplă. Creşterea economică provine din creşterea salariilor care au determinat o creştere a consumului. Dar consumul n-a fost acoperit din producţia internă, producţie care să fi adus plus de încasări la buget, ci din importuri. Cu ceva timp în urmă am publicat un o ştire din care reieşea că balanţa comercială externă a României este în deficit cu peste un miliard de euro. Adică am importat cheltuind valuta dar n-am compensat importul cu export, iar acest deficit de balanţă s-a reflectat şi în deprecierea leului.
Investiţiile publice, cele creatoare de locuri de muncă şi absorbţie de fonduri europene au scăzut în acest an cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Firmele botoşănene de construcţii au redus personalul angajat pentru că nu mai au lucrări. Dar deputatul Lupaşcu consideră situaţia creată drept una aducătoare de bine botoşănenilor.
Nu mi-am propus ca prin comentariu de faţă să fac o analiză economică coerentă şi pe bază de cifre statistice. Am dorit doar să punctez faptul c㠄binele” oferit cu generozitate botoşănenilor de către deputatul Lupaşcu este de fapt un „rău” mai puţin vizibil dar care va lua proporţii în perioada următoare.
Închei făcând trimitere la un alt vers eminescian: „Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;”. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Reproşul ginerelui
Horoscopul zilei de 17.05.2017
APIA Botoşani .- Comunicat de presă
Horia Colibasanu a urcat marti pe Everest fara oxigen si fara serpasi:
A fost oribil de greu si foarte, foarte frig
Fermieri mai putini, suprafete totale mai mari, raportate pentru banii europeni
Olguta Vasilescu: Inechitatile din sistemul bugetar vor fi corectate abia in 2022
Suntem dispusi la concesii la legea salarizarii
Acordurile comerciale de liber-schimb nu pot fi incheiate fara acordul parlamentelor nationale
Romania a avut cea mai mar crestere economica procentuala din UE in primul trimestru 2017
Persoanele condamnate penal definitiv nu pot candida la alegerile parlamentare si prezidentiale
Cine ar castiga alegerile intr-o competitie Iohannis – Firea?
Cum arata clasamentul increderii in personalitati
Cine scufunda PNL mai repede: Orban sau Busoi?
Deputatii au votat cresteri de salarii cu 20% pentru mai multe categorii de personal
De ce primarii vor fi mai greu de anchetat
si cum sunt constransi functionarii sa avizeze actele emise de primar. Modificarile la legea administratiei au trecut de Parlament
Presedintia, dupa ce Senatul a decis ca seful "Doi si-un sfert" va fi numit fara avizul CSAT:
Grav si ingrijorator, o noua actiune dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui
A sosit şi pentru elevul martir Călinescu ziua dreptăţii
DNA Iaşi acţionează, DNA Suceava moţăie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog