Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25513
De la 07 Ianuarie 2003
122885580
Editorial

De ce acţionăm împotriva normalităţii?

  • Ioan Rotundu
  • 14 February 2008, 23:00
În ultima perioadă s-au înmulţit atitudinile negative faţă de unele acţiuni care sunt de interes comunitar, dar şi de cunoaştere şi aplicare a legii. Astfel de atitudini apar atât din partea unor conduceri de instituţii cât şi a politicienilor, care se consideră deja în campanie electorală. Pe Vasile Răileanu, directorul Poliţiei comunitare, îl cunosc de când a ieşit de pe băncile şcolii de ofiţeri de poliţie. Este o persoană din plămădeală bună, părinţii săi, cu casă în Cişmea, fiind oameni simpli, dar cu mult respect şi bun simţ faţă de cei din jur.
Şi Răileanu este caracterizat de aceleaşi calităţi, dacă e să-l judecăm după comportamentul în societate. Când e să-l judecăm după anumite fapte şi declaraţii făcute în numele instituţiei ce-o conduce, constatăm că în unele privinţe Lică al nostru, cum îl dezmiardă apropiaţii, este depăşit şi intră în deplină contradicţie cu normele europene de convieţuire socială. Nu este permis, unui conducător de instituţie cu o asemenea responsabilitate civică, să gândească, dar nu şi să-şi facă publică intenţia de a-şi dota personalul cu câini de pază şi atac. Nu trăim în junglă, trăim într-un mediu civilizat, european de acum. Până şi poliţiştii de frontieră au renunţa la câinii de însoţire, deşi ei îşi desfăşoară activitatea în câmp, cu sau fără vizibilitate de a localiza eventualul trecător ilegal de frontieră, iar câinele era de urmărire şi descoperirea infractorului. În nici o ţară din Europa civilizată persoanele de ordine şi linişte publică nu umblă cu câinii în zgardă pe stradă, aceste imagini aparţinând unei epoci istorice apusă.
Tor Răileanu s-a lăudat că va confisca banii cerşetorilor pe care-i amendează şi nu-şi plătesc amenzile. O nouă dovadă de gândire miliţienească care încă-i marchează viaţa. Poliţistul european este mai întâi caracterizat de umanitate. El te ajută, după care, dacă repeţi greşeala trece la sancţiuni. S-a asigurat Răileanu că acei cerşetori au casă, au masă, au cu ce-şi întreţine copiii, nu mai pot de bine şi de acea trebuie amendaţi? Câte rapoarte a depus Răileanu la primar, pentru a-i aduce la cunoştinţă numărul persoanelor cerşetoare pe străzile Botoşanilor, numele acestora, starea socială şi i-a solicitat să intervină prin protecţie socială? Nici un raport, i-a amendat, iar acum le va lua şi banii. N-au decât să crape de foame, ei şi copii lor. Lică, aşa cum a declarat public, are pensie de fost poliţist ce se numără în zeci de milioane, are leafă care se numără la fel. Cum să-l înţeleagă pe cerşetor?
Mentalitatea sa îmi aminteşte de tratamentul pe care Iancu de Hunedoara l-a aplicat unui prizonier fântânar ce i-a săpat în stânca de sub castel până a găsit apă. I-a promis fântânarului că dacă va găsi apă, îl va lăsa în viaţă. După ce-a găsit apă, fântânarul a fost omorât, nu înainte de a-şi consemna ultimul gând „Apă aveţi, suflet n-aveţi!”
Recent, acelaşi Răileanu şi-a exprimat dorinţa de a găsi soluţii pentru ca la instituţie să fie instalat un dispecerat de sericii. Directorul Poliţiei Comunitare n-a aflat de rostul telefonului 112. Este vorba de Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), construit prin crearea centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă şi dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicaţii, destinat anunţării, recepţionării, prelucrării şi transmiterii către serviciile solicitate a apelurilor de urgenţă, în mod centralizat şi unitar. Funcţionarea acestui sistem integrat înscrie România în starea de normalitate a ţărilor europene. Răileanu vrea să ne întoarcem la câinii de pază şi atac şi la dispecerate conflictuale în colaborare.
Vasile Răileanu este exponentul unei generaţii perimate, care n-ar mai avea ce căuta în fruntea instituţiilor de interes public, dar de care avem încă nevoie pentru că societatea n-are pregătiţi oameni care să-i ia locul. Aşa că-i vom ierta greşelile, îl vom ajuta să le îndrepte şi să meargă şotâng-şotâng până vom găsi un înlocuitor care să corespundă cerinţelor de statut şi de stat european cum pretinde de un an de zile că suntem. Spre nefericirea noastră, Răileanu nu-i singurul care acţionează împotriva normalităţii. Mai sunt ca el, motiv să-mi continui expunerea de opinie. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A venit la redacţie să ne explice sarabanda falsurilor
Simpozion pe tema surselor neconvenţionale de energie
Poliţia Comunitară vrea să înfiinţeze un număr de urgenţă
Comentariul comentariilor (LI)
(Ioan Rotundu)
Alţi bani publici, altă ţigăneală fără finalitate
Iubirea calculată în grame
Conţac îşi prezintă viaţa, cu oleacă de cancan
“Voinţa de a uita prelungeşte exilul, secretul alinării dorului sunt amintirile “
Conservatorii visează la 7 la sută din voturile botoşănenilor
Bătutul are excoriaţii microscopice şi a refuzat examenul chirurgical
Comunicat de presă
A născut-o pe Cleopatra chiar de Ziua Îndrăgostiţilor
APM vrea un sediu modern
Unii primarii au reticenţă faţă de centrele de permanenţă
IŞJ aşteaptă vizita unor elevi şi profesori din Cernăuţi
Proiectul „Adolescenţii renunţă la fumat” în plină desfăşurare
Primării care nu-şi plătesc datoriile decât executate silit
Minifestival de teatru la Botoşani
Judecătorul să fie cetăţeanul
Cum se pot cumpăra locuinţele ANL
Cum se calculează contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj
Restricţii privind vânzarea bunurilor culturale mobile
Horoscop
Consolare
Ăştia s-au pus bine cu toatele băncile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog