Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2942
De la 07 Ianuarie 2003
122574881
Editorial

De ce ar vrea Ponta o Românie în haos?

  • Ioan Rotundu
  • 3 October 2013, 23:00
Demiterea, sau revocarea din funcţia de şef al Direcţiei I-îia din cadrul DNA (luaţi-o cum vreţ) a procurorului Lucian Papici a iscat un scandal care a depăşit graniţele României şi a dat iar de gândit celor din cadrul Uniunii Europene dacă România mai poate fi considerată o ţară ce are conducători credibili.
Este limpede că demiterea procurorului a fost cerută ministrului Justiţiei, Radu Cazanciuc, de către premierul Victor Ponta. Nu trebuie căutate dovezi prin nu ştiu ce unghere sau cotruţe pentru că însuşi premierul a dat de înţeles că procurorul Papici este un băsist şi că demiterea lui era o decizie necesară şi utilă guvernării USL.
Imixtiunea lui Ponta în actul de Justiţie pune capăt independenţei acestei puteri în stat şi în acelaşi timp dinamitează sistemul democratic care guvernează un stat de drept. Gestul lui Ponta decredibilizează România în plan extern şi a aduce la acelaşi nivel la care s-a aflat în vara lui 2012 când preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat prin adoptarea unor legi şi decizii neconstituţionale dar în interesul guvernării USL.
De ce riscă premierul Ponta un scandal uriaş intern şi extern care va face mult rău ţării? În primul rând că din interiorul PSD se fac presiuni tot mai mari asupra sa din cauză că, deşi aflat la guvernare, PSD-ul nu-şi poate apăra liderii şi baronii locali de anchetele DNA.
Dacă veţi analiza cu atenţie declaraţiile liderilor USL, şi mai ales a celor din PSD, placa uzuală a acuzaţiilor aduse DNA este aceea că procurorii sun băsişti. Nici un lider al USL nu pune problema dacă infracţiunile de care sunt acuzaţi politicienii anchetaţi de procurorii DNA sunt sau nu reale. Toţi invocă întocmirea de dosare politice la cererea preşedintelui Băsescu.
Este o manevră politică care în alegerile parlamentare de anul trecut a ţinut. Nu cu un program de dezvoltare economică a României a câştigat alegerile USL-ul în decembrie 2012 ci cu acuzaţii la adresa preşedintelui Băsescu şi Guvernul Boc.
Pentru că economia merge prost şi bani la buget sunt tot mai puţini, premierul Ponta trebuie să găsească ceva care să abată atenţia românilor de la Guvernul pe care-l conduce. Lucrurile s-au agravat când au început protestele stradale împotriva exploatării aurifere de la Roşia Monta. Se apropie acuşi luna de zile de când românii stau în stradă şi cer lui Ponta să nu aprobe proiectul Roşia Montana.
Aşa stând lucrurile, Ponta avea nevoie de un scandal mai mare care să pună în umbră scandalul Roşia Montana. Sub presiunea baronilor USL de a fi apăraţi de DNA, sub presiunea străzii de a nu aviza proiectul Roşia Montana, premierul a găsit de cuviinţă că demiterea unui procuror important în structura DNA ar genera suficient scandal care să abată atenţia românilor de la Roşia Montana.
După cum evoluează lucrurile, se pare că premierul Ponta şi-a atins scopul. Periculosul şi neascultătorul procuror Papici a fost trecut pe linie moartă iar românii stau cu ochii la televizor să urmărească noul scandal iscat. În tot acest timp se derulează în culise şi în linişte perfectarea strategiei care să-i determine pe parlamentari să voteze legea Roşia Montana.
Dacă s-ar putea spune că Ponta ar câştigat această primă luptă nu se poate spune că a câştigat şi războiul. În primul rând că a intrat din nou în atenţia organismelor europene şi a şefilor de stat din ţările membru UE, riscând să se compromită definitiv şi odată cu el România.
Mai este şi reacţia preşedintelui Băsescu care deja a anunţat că va rupe pactul de coabitare. Asta ar însemna să-i dea lui Ponta, Antonescu şi mai ales lui Dan Voiculescu un motiv de a iniţia o nouă suspendare a preşedintelui. Dacă se va ajunge la o astfel de decizie, haosul politic va cuprinde întreaga Românie şi noi vom fi izolaţi în plan extern. Consecinţele ar fi dezastruoase atât politic cât şi economic iar noi ne vom întoarce la anii 1990 – 1996, când tătuca Iliescu controla şi conducea România cu ajutorul minerilor şi a protestelor stradale.
În aceste zile Italia s-a aflat şi ea în prag de dezastru politic şi economic. Deşi condamnat la închisoare, fostul premier Berlusconi a realizat că a nu cere parlamentarilor săi să voteze pentru încrederea în guvern ar fi însemnat instalarea haosului în întreaga ţară.
Berlusconi a trecut peste interesele sale şi ale partidului său şi a pus deasupra interesul naţional. Numai că premierul ponta nu-şi Berlusconi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Doctorul şi avocatul
„Nu noi suntem stăpânii limbii ci limba e stăpâna noastră”
Practicile Guvernului Năstase revin
Ponta, ca un nabab dintr-o ţară bananieră, terfelind justiţia
Cătălin Predoiu susţine că Ponta atacă Justiţia în mod repetat
Cea mai brutală intervenţie în justiţie după integrarea în UE
sistemul se întoarce la epoca Năstase
Traian Băsescu pregătit să a rupă pactul de coabitare
Procurorul Lucian Papici cere CSM apărarea reputaţiei profesionale
după jignirile pe care i le-a adus Victor Ponta
Cum l-a "reevaluat" Traian Băsescu pe procurorul general Tiberiu Nitu
după ce l-a revocat din funcţie pe Lucian Papici
Botoşani: Apa chioară de la robinet şi viceprimarul copil Cosmin Andrei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog