Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25034
De la 07 Ianuarie 2003
95171097
Editorial

De ce n-au auzit milanezii de Botoşani

  • 24 August 2014, 23:00
În cursul zilei de ieri am reuşit să stau de vorbă cu primarul Cătălin Flutur, dar şi cu preşedintele CJ Constantin Conţac, legat de vizita acestora în Italia. Am sintetizat din dialogul cu ei că vizita a fost una utilă, instructivă dar şi cu accente dezamăgitoare. În primul rând am remarcat că, deşi de pe poziţii politice diferite, atât Conţac cât şi Flutur au afirmat că relaţia lor, pe parcursul vizitei în Italia, a fost una armonioasă şi că îi sunt recunoscători deputatului democrat Radu Drăguş, care a fost iniţiatorul acestui schimb de experienţă.
Vizita a avut loc în regiunea italiană Lombardia, cu capitala la Milano. Contactele au constat în dialoguri cu oamenii de afaceri italieni, fiind vizitate mai multe localităţi lombardeze dezvoltate economic, programul fiind conceput de către deputatul Drăguş împreună cu vicepreşedintele de Lombardia, care se ocupă de promovarea mediului de afaceri italian spre ţările din Est.
Şi preşedintele Conţac şi primarul Flutur au accentuat faptul că s-au simţit profund dezamăgiţi când au aflat de la oamenii de afaceri italieni că nu ştiu prea multe despre România. Cunoşteau câte ceva despre Timişoara, Bucureşti şi puţin despre Constanţa. De Botoşani şi Moldova nu auziseră şi nu ştiau unde se află pe harta României.
În schimb, peste tot, când se afla că delegaţia este una din România, apăreau reproşuri la adresa ţiganilor care vandalizează oraşele din regiunea Lombardiei şi la bandele de români care, împreună cu cele locale, pun la cale atacuri armate urmate de jafuri şi chiar crime. Cam aceasta este imaginea României în Italia, una total defavorabilă şi care se degradează tot mai mult. Au mai aflat botoşănenii noştri de la oamenii de afaceri cu care au avut contacte că menajul le este asigura de femei românce, ele fiind foarte apreciate din acest punct de vedere.v Revenind la fondul problemelor economice, delegaţia botoşăneană a constatat cu surprindere că economia italiană a ajuns într-un punct critic, piaţa de consum fiind saturată, iar industriaşii aleargă după noi pieţe de desfacere. De unde şi interesul lor pentru zona de Est a Europei. Sistemul de impozitare este unul sufocant, 47% din profit, iar când au aflat că la noi se practică o cotă unică de impozitare de 16% au devenit foarte interesaţi. S-au semnat mai multe documente prin care industriaşii italieni sunt încurajaţi să investească în zona Botoşanilor.
Poate că, în urma acestei vizite, în Botoşani vor ajunge şi oameni de afacere italieni cu gânduri serioase în a investi şi nu potlogari care să spele bani negri în agricultură sau croitoraşi de leasing ori confecţioneri de mică serie.
În ce priveşte lipsa de imagine a Botoşanilor în ţările Europei, ar trebui să dea de gândit atât preşedintelui Constantin Conţac cât şi primarului Flutur. De ani de zile se editează albume cu imagini color alte tradiţiilor şi obiceiurilor judeţului, lucrări realizate după chipul şi asemănarea gândirii fotografului Duşa Ozolin. Ori, aceste albume se adresează unui segment restrâns de persoane interesate, în general celor cu aplecare spre cultură.
Nouă ne trebuie un album care să cuprindă resursele şi potenţialul economic al judeţului, care să promoveze oportunităţile de afaceri, care să ilustreze cu exemple locale anumite afaceri de succes etc. Iar un astfel de album trebuie să fie tradus în cel puţin trei, patru limbi de circulaţie internaţională şi să fie luate măsuri să ajungă la organizaţiile oamenilor de afaceri din ţările Europei şi nu la prietenii şi rudele primarului sau ale preşedintelui CJ.
Cât priveşte imaginea negativă care ne-o fac ţiganii, cam prin toate ţările Europei, să protestăm în mod oficial la nivel de Guvern pentru a se lua măsuri ca aceşti destrăbălaţi ai sorţii să nu mai iasă din ţară decât în condiţii stric controlate. Mai mult, să tragem la răspundere cele organizaţii ale rromilor care cer numai drepturi, dar nu-şi asumă responsabilitatea efectului distructiv promovat României de ţiganii lor, plimbăreţi prin Europa. Părerea mea!
JD 2.10.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Radicalismul boşorogilor
Bancul zilei: Femeile nemulţumite
Horoscop
Niculiţă ne face cunoştinţă cu gaşca lui Oprişanu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă