Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28789
De la 07 Ianuarie 2003
76742168
Editorial

De ira nu mai văd democraţia

  • Ioan Rotundu
  • 21 August 2012, 23:00
Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului i-a înnebunit de furie pe cei din USL dar mai ales pe liberali, care-şi văd spulberate speranţele ca liderul lor Crin Antonescu să fie preşedintele României, chiar şi numai pentru câteva luni, instalat pe uşa din spate a democraţiei.
Nu pun problema că prin decizia Curţii preşedintele ales democratic al românilor se va întoarce la Cotroceni. Putea fi oricare altă persoană în locul său. Dar să judecăm lucrurile prin prisma strictă a legilor, care într-un stat democratic, prin litera şi spiritul lor sunt suverane şi nimic nu le poate înlătura puterea.
Cei din USL, şi mai ales Crin Antonescu, invocă faptul că din cei prezenţi la referendum, peste şapte milioane au votat pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Pe acest motiv, considerat de ordin politoic, ei voiau ca judecătorii Curţii Constituţionale să valideze referendumul şi să-l trimită pe Băsescu la plimbare, eventual din nou căpitan de vapor cum a şi afirmat.
Numai că judecătorii de la Curte nu puteau lua o decizie politică pentru simplul fapt că ei se supun Constituţiei şi legilor ţării şi nu interesului politic de moment al unui partid sau alianţe politică. Apoi, liderii USL trec sub tăcere faptul că din totalul românilor cu drept de vot, rămân aproape 12 milioane care fie au votat în favoarea preşedintelui ales fie au preferat să nu se amestece în lovitura de stat pusă la cale de liderii USL, împinşi de la spate de Dan Voiculescu, cel speriat de zornăitul cătuşelor şi de care sper ca până la urmă să nu scape de a fi depus după gratii.
Haideţi să facem următorul exerciţiu democratic. Dacă cei de la Curtea Constituţională ar fi luat o decizie politică şi nu una izvorâtă din litera şi spiritul legii, cum au procedat corect, atunci s-ar fi creat situaţii extrem de anapoda şi care ar fi aruncat în aer tot sistemul de vot.
Un primar care a pierdut alegerile la 4 sau 5 voturi în urma unei prezenţa la vor a numai 46% din electoratul comunei, ar fi putut invoca faptul că, cei care l-au votat şi cu cei care nu s-au prezentat la vot sunt mai mulţi decât cei care l-au votat pe primarul declarat câştigător şi că adevăratul câştigător este el, cel care a fost invalidat.
În parlament se iau decizii la diferenţe de numai câteva voturi, dar decizia aparţine votului majoritar. Ce-ar fi ca parlamentarii care au pierdut la vot să ceară să se numere voturile celor care i-au trimis în parlament şi s-ar dovedi că ale lor sunt mai multe decât ale celor care au votat majoritar în Parlament? Urmând o astfel de logică ar trebui ca decizia să fie luată de cei inferiori ca număr.
S-ar crea situaţia ca niciun sistem de vot să nu mai aibă valoare juridică pentru că de fiecare dată se vor găsit argumente politice care să răstoarne votul majoritar al celor care l-au exercitat.
Iată de ce judecătorii Curţii Constituţionale au invalidat referendumul. Nu pentru a-l favoriza pe Băsescu ci pentru a respecta litera şi spiritul legii. Românii nu s-au prezentat la vot în proporţie de 50% plus unul. Şi dacă la rezultatul final lipsea din acel 50% un singur vot, Curtea era obligată să invalideze referendumul, raţiunea de bază fiind raportul matematic şi nu emoţiile politice ale momentului.
Ieşitul în stradă al unor protestanţi aflaţi în subordinea militarului Dogaru, care la rându-i are înţelegere scrisă cu liderii USL să acţioneze în forţă atunci când le sunt puse în pericol privilegiile actualei puterii, sunt dovezi certe că educaţia noastră politică, maturitatea în domeniul exerciţiului democratic sunt departe de valorile europene. Iar aceste lacune sunt insidios şi fără scrupule valorificate de cei doi lideri politici ai USL: Crin Antonescu şi Victor Ponta, un farsor politic şi un plagiator obraznic care ne-au făcut ţara de râs.
Decizia de ieri a Curţii Constituţionale n-a pus capăt crizei politice. Antonescu şi cu Ponta vor face tot ce le stă în putinţă să întârzie revenirea lui Băsescu la Cotroceni. Din planul lor de lovitură de stat nu s-a îndeplinit un punct esenţial. N-au pus mâna pe Parchetul General şi DNA, instituţii fundamentale care l-au băgat pe Năstase după gratii, care-l ţin aproape pe Dan Voiculescu şi care acum descoperă marea fraudă electorală produsă la referendum. Başca trebuie să fie apăraţi toţi politicienii şi baronii cu dosare penale care s-au refugiat la USL.
Ponta vrea cu orice preţ ca Mona Pivniceru să ajungă la Justiţie, s-o schimbe pe Koveşi, să-l schimbe pe Daniel Morar de la DNA, adică să facă treaba murdară, după care va primi şi ea un şut în dos aşa cum a primit şi profesorul Andrei Marga, după ce l-a blocat pe Traian Băsescu să meargă la Bruxelles.
Cei doi lideri ai USL n-au mamă, n-au tată, când vine vorba de putere. Antonescu, în puţinu-i timp cât a stat la Cotroceni a demonstrat reale calităţi de dictator iar Ponta reale calităţi de cel mai pervers şi mai mincinos om politic, menit să fie vioara a doua în orice situaţie. În zilele următoare scandalul pe tema Justiţiei va lua amploare iar pacea politică este încă departe. Situaţia economică este tot mai gravă şi consecinţele le suportăm noi, fie că am fost la vot sau nu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Vântul dragostei
Horoscop
BCE angajează 40 de persoane pentru a face fata crizei datoriilor
Blocajul financiar continuă, investiţiile se restrâng
Reportaj de vacanţă (III)
Ioan Rotundu
PNL din R. Moldova ii cere Angelei Merkel să se implice în reunificarea celor două state româneşti
Aspazia Cojocaru a înclinat balanţa la CCR în favoarea lui Băsescu
Pe Crin Antonescu nu-l interesează comentariile lui Mugur Isarescu
Comisia Europeană se aşteaptă la respectarea deciziei Curţii Constituţionale din România
Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea
transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur!
Razie în Piaţa Centrală printre bişniţarii de ţigări
Şoferii botoşănenii, nevoiţi să evite anumite străzi din municipiu
Florin Ţurcanu a plecat la Bucureşti „să se bat㔠cu Ponta
Botoşani: Prefectul a descoperit dezastrul din şcolile din judeţ
IŞJ cere părinţilor să nu dea bani la fondul clasei
IŞJ n-a ocupat toate posturile vacante din şcoli
Decizia privind disponibilizările la Nova Apaserv, pe ultima sută de metri
Locuri de muncă în Danemarca, pentru botoşăneni
Cum a luat foc Autobaza Lyc
Zece colete cu ţigări de contrabandă descoperite de poliţiştii de frontieră
Botoşăneanul Dorel Gaftoneanu premiat în Domneştii Argeşului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă